سپردههای بانکها در بانک مرکزی درصدی بین ۱۰ تا ۱۳ درصد از سپردههای جذب شده آنها است که از اختیارشان خارج شده و بانک مرکزی از آن به عنوان یکی از ابزارهای اعمال سیاستهای پولی و حمایتی سپردهگذاران استفاده میکند.
آخرین وضعیت صورتهای مالی شبکه بانکی نشان میدهد که در پایان آبان ماه امسال مجموع سپردههای بانکها و موسسات اعتباری نزد بانک مرکزی به ۱۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. این رقم نسبت به پایان سال قبل حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان معادل ۱۴.۷ درصد افزایش دارد. همچنین نسبت به پایان سال قبل ۲۵ هزار میلیارد تومان رشد دارد که بیانگر افزایش حدود ۱۹.۵ درصدی است.
در مجموع سپردههای بانکها و موسسات اعتباری در آبان امسال نسبت به آبان ماه ۱۳۹۴ تا ۵۰ هزار تومان رشد داشته است.
به هر حال اکنون با توجه به وجود بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان معوقات بانکی، ۱۵۰ هزار میلیارد تومان سپرده در بانک مرکزی و ارقام قابل توجهی که در بنگاهداری سرمایهگذاری شده است، شرایط به سمتی پیش رفته که به اذعان رئیس کل بانک مرکزی در حال حاضر تا ۵۰ درصد از منابع بانکها قفل شده و قابلیت استفاده ندارد.
در سالهای اخیر با توجه به اهمیت گردش نقدینگی در بانکها برای تامین مالی پرداخت تسهیلات به ویژه به بخشهای تولیدی با تصمیم بانک مرکزی قرار بر کاهش نرخ سپرده قانونی تحت شرایطی گرفته شد تا درصدی از منابع آزاد شده و در اختیار بانکها قرار بگیرد. در مورد معوقات بانکی هم با وجود کمیتههای مختلفی که برای وصول آن تشکیل و پروندها مورد بررسی و پیگیری قرار گرفت ولی میزان آن همچنان بالا بوده ونشان از وصول خاصی ندارد. از سویی دیگر برای واگذاری بنگاههای بانکها نیز با وجود الزام به واگذاری و فروش مازاد در سه سال، در حالی ۱۳۹۶ سال آخر مهلت تعیین شده بر اساس قانون رفع موانع تولید است که شرایط نامناسب در بازار سرمایه و ملک و همچنین در مواردی عدم تمایل بانکها برای واگذاری مانع از آزادسازی منابع پیش بینی شده از این محل شده است.
انتهای پیام