عبدالله فرجی با اعلام این مطلب در توضیح چگونگی فعالیت صندوق های قرض الحسنه تحت نظارت این سازمان گفت: تا پیش از تصویب و اجرای برنامه ششم توسعه ، طبق تفاهم نامه ای که سازمان با بانک مرکزی به امضا رسانده بود، فعالیت صندوق ها با هماهنگی بانک صورت می گرفت.
او در توضیح این مطلب افزود: اگرمجمع صندوق، هیات مدیره ای انتخاب و یا افزایش سرمایه تصویب مینمود، مراتب را به بانک مرکزی اعلام می کردیم و بانک مرکزی نیز مساله را تایید و به اداره ثبت شرکت ها می فرستاد.
فرجی گفت: در برنامه ششم توسعه مقرر شد صندوق های تحت نظرسازمان اقتصاد اسلامی از نظارت بانک مرکزی مستثنی شود،این قانون در شرایط کنونی در حال اجراست و تلاش ما نیز این است که صندوق های قرض الحسنه کاری جز فعالیت در همین حوزه نداشته باشند.
او در پاسخ به این سئوال که با توجه به انتشار گزارشی از سوی مرکز پژوهشهای مجلس مبنی بر تبدیل این سازمان به بانک ، آیا چنین برنامه ای در دستور کار است یا خیر؟ گفت: بانک سهامدارانی دارد که از سهامداری شان منتفع می شوند در حالی که سازمان اقتصاد اسلامی در اساسنامه اش بر سودآور نبودن فعالیت تاکید دارد.
این مقام مسئول در توضیح این مطلب افزود: اگر سودی نیز از این فعالیت حاصل شود برای تقویت قرض الحسنه وتحکیم مبانی جمهوری اسلامی ایران هزینه می شود.
فعالیت منطبق با قانون
فرجی با تاکید بر اینکه فعالیت سازمان اقتصاد اسلامی در شرایط کنونی منطبق با قانون است، گفت: اگر یک روز قانونی دیگر درباره حوزه فعالیت ما مصوب شود، باز هم تابع آن خواهیم بود اما مساله نظارت همان طور که گفتم طبق قانون برنامه ششم مشخص شده و سازمان از نظارت بانک مرکزی مستتثنی است . به این ترتیب صندوق هایی که زیر نظر سازمان فعالیت می کنند طبق ابلاغیه ما باید حتما فعالیت قرض الحسنه داشته باشند و پرداخت وام جدولی، سود به سپرده و حتی تجارت ممنوعیت دارد.
وی در پاسخ به این سئوال که چه تعداد صندوق تحت نظارت سازمان اقتصاد اسلامی هستند؟ گفت: در حال حاضر حدود 940 صندوق تحت نظارت این سازمان فعالیت می کنند البته پیش از این تعداد صندوق ها بیشتر بود اما برخی از این صندوق ها را خارج کردیم.
فرجی گفت: به هر حال اگر صندوقی فعالیتی خارج از قواعد قرض الحسنه و مقررات ابلاغی داشته باشد، از شمول سازمان خارج می شوند، برای شفافیت کار نیز فهرست صندوق هایی که زیرمجموعه این سازمان هستند را در سایت اعلام کرده ایم تا مردم بدانند کدام صندوق ها با نظارت سازمان اقتصاد اسلامی فعالیت می کنند.
او با تاکید بر اینکه بسیاری از صندوق های متقاضی ورود به سازمان هستند، گفت: ما از قبول برخی از این ها خودداری می کنیم و فعالیتمان را طوری سازماندهی کرده ایم که امکان نظارت دقیق وجود داشته باشد.
وی در جواب این پرسش که آیا به طور کامل با تبدیل شدن سازمان اقتصاد اسلامی به بانک مخالف هستید؟ گفت: چنین نظری پیش از این وجود داشت اما در شرایط فعلی اصلا تبدیل شدن به بانک را به صلاح نمی دانیم چرا که بانک ، یک ساختار سودآور است اما در این سازمان تنها کار قرض الحسنه و عام المنفعه مد نظر قرار دارد.
سازمان اقتصادی اسلامی چگونه شکل گرفت؟
فرجی با اشاره به سابقه تاسیس سازمان اقتصاد اسلامی گفت: این سازمان در حقیقت یک بانک اسلامی بود که با مجوز حضرت امام خمینی (ره) و دست اندرکارانی مانند شهید بهشتی و ... فعالیت خود را آغاز کرد و اتفاقا با استقبال مردم نیز روبرو شد اما بانک ها "ملی" شدند و نتیجه این شد که نمی توان همه بانک ها را ملی کرد و این بانک را از شمول قانون ملی شدن خارج کرد.
وی گفت: با این نتیجه گیری و تکیه بر اینکه نمی خواهیم در ساختار سودآوری قرار گیریم، مقرر شد سازمان اقتصاد اسلامی فعالیت خود را در این حوزه پیگیری کند.
او در پاسخ به این سئوال که آیا دو بانک قرض الحسنه موجود در ساختار اداری ایران را قرض الحسنه واقعی می دانید یا خیر؟ گفت: من خبری از حساب و کتاب آنها ندارم از این رو ما مسئول کار خودمان هستیم و اصولا در کار بانک ها نیز دخالتی نمی کنیم.