وقتی «سکه» از رو نمیرود!
هرچند پیشبینی میشد که تصمیم شورای پول و اعتبار مبنی بر افزایش نرخ سود سپرده بانکی، همچون تیری باعث ترکیدن حباب سکه شود، ولی قیمت انواع سکه باز هم افزایش یافت و امروز به رکوردهای جدیدی در بازار دست پیدا کرد.
تاریخ: ۲۱/دي/۹۰ ساعت ۲۰:۰۲ | اخبار صنفی شناسه خبر: ۴۴۴۶
نرخ سود سپردههای بانک با دستور شورای پول و اعتبار افزایش یافت و امیدها برای کنترل قیمت سکه و ارز بیشتر شد. هرچند تصور میشد با گسیل یافتن نقدینگی به سمت بانکها، طمع سودجویی از بازار ارز و طلا رخت بربندد ولی بار دیگر انواع سکه با تغییرات شدید قیمت روبرو شد و در نهایت نیز افزایش یافت.
بر این اساس، سکه تمام طرح قدیم برای نخستین بار به قیمت 675 هزار تومان رسید و سکه طرح جدید نیز بهایی معادل 665 هزار تومان پیدا کرد. نیم سکه و ربع سکه نیز هر کدام به ترتیب 335 هزار تومان و 170 هزار تومان شدند و سکه گرمی 85 هزار تومان قیمت یافت.
نرخ انواع سکه روز گذشته به ترتیب 660 هزار تومان، 650 هزار تومان، 323 هزار تومان، 165 هزار تومان و 82 هزار تومان بود و در ابتدای هفته جاری نیز قیمت سکه از این قرار بود: طرح قدیم 635 هزار تومان، طرح جدید 616 هزار تومان، نیم سکه 300 هزار تومان، ربع سکه 153 هزار تومان و سکه گرمی 77 هزار تومان.
این درحالی است که نرخ طلا و سکه در بازار داخلی حدودا 15 تا 20 هزار تومان با قیمت واقعی جهانی فاصله دارد. به عنوان مثال سکه طرح جدید که امروز 665 هزار تومان شد، با در نظر گرفتن نرخ جهانی و قیمت بالای دلار، باید 645هزار تومان قیمت داشته باشد. چرا که نرخ هر اونس طلا امروز در بازارهای جهانی 1644 دلار بود.
نرخ سودسپردههای بانکی که با دستور مستقیم رئیس جمهور کاهش یافته بود، در غیاب وی پس از چندین سال افزایشی دوباره یافت. شورای پول و اعتبار موظف بود نرخ سود سپردههای بانکی را بیش از نرخ تورم تعیین کند و رییس کل بانک مرکزی نیز از ماهها پیش برای جلب رضایت اعضای شورای پول و اعتبار تلاشهای زیادی را انجام میداد. تا اینکه سرانجام سفر رئیسدولت به آمریکای لاتین فرصتی بود که مغتنم شمرده شد و تصمیم بانک مرکزی در نهایت به ثمر رسید.
افزایش سود سپردههای بانک به نفع چه کسی است؟
کارشناسان اقتصادی پیش بینی میکردند که، نرخ سود سپردههای بانکی زمینه بازگشت آرامش به بازار ارز و طلا در کشور را ایجاد کند و التهاب را از بازار ارز و سکه دور سازد.
این کارشناس مسائل اقتصادی، در گفتوگو با فرارو عنوان کرده است: «اگر نرخ سود بانکی اصلاح شود، پولها به جای اینکه به سمت زمین و بازار طلا و ارز برود به بانکها خواهد رفت و آنجا سرمایهگذاری خواهد شد و این کار خیلی خوب و مناسبی برای بهبود اقتصاد ایران است.»
از سوی دیگر مخالفان بیشتر شدن سود سپردهها که اغلب حامیان دولت نیز هستند، بر این باور تکیه دارند افزایش نرخ سود سپردههای بانکی نمیتواند نقش مؤثری در جذب بیشتر منابع توسط بانکها ایفا کند، چرا که هماکنون نیز بیش از 90 درصد منابع بانکی را سپردههای مردمی تشکیل میدهند. آنان بر این عقیدهاند که با توجه به عملکرد بانکها در سالهای اخیر به نظر نمیرسد که افزایش منابع بانکها کمک شایانی به اقتصاد کشور داشته باشد.
این آب همچنان گلآلود است
مخالفان افزایش سودهای بانکی تا جایی پیش رفتهاند که التهاب چند ماهه بازار ارز و سکه را تلاشی آگاهانه خواندهاند که برای بالا بردن نرخ سود سپردهها طرحریزی شده است. در این بین انگشتهای اتهام به سمت موافقان و مخالفان نشانه میرود و هر طیفی سعی دارد خود را دلسوزتر از جریان مقابل نشان دهد. تا جایی که حتی گاه از افترا و تهمت نیز استفاده میشود.
به هر روی بازار ارز و سکه اگر به عمد دچار نوسان شد یا به دلایل خارج از کنترل به التهاب کشید، هنوز این دریای گلآلود فرصت ماهیگیری را از سودجویان نگرفته است. کارشناسان بر این باورند که گروههای مخالف و موافق بیش از آنکه با هم دچار کشمکش و سیاسی ساختن امور اقتصادی باشند، بهتر است تلاش خود را وقف کنترل فضای بازار و کوتاه کردن دست دلالان سازند.