سایت خبری طلا

چرا دیروز سکه گران شد؟ رکورد تاریخی امروز

اظهارات ضد و نقیض مسئولان در تایید و رد موضوع مصوبه هفته گذشته شورای پول و اعتبار سبب شده تا هفته جاری هفته ابهام در سیاست بانکی کشور باشد. این ابهام به آشفتگی بازار و ثبت «رکورد قیمت سکه در روز گذشته» منجر شد؛ اما داستان «رکورد امروز قیمت سکه» گویا تاریخیست.


به گزارش سایت طلا به نقل از تابناک ، بهای سکه که هفته گذشته در پی اعلام مصوبه شورای پول و اعتبار مبنی بر افزایش نرخ سود سپرده بانک‌ها به بیش از حد تورم تا اندازه‌ای تثبیت یافته بود، باز هم عنان گسیخت. همه کارشناسان اقتصادی این رخداد را واکنش رفتار آحاد اقتصادی در بازار به سخنان آقامحمدی، معاون اقتصادی معاون اول رییس‌جمهور دانستند.

آقامحمدی شب قبل، در سخنانی گفته بود: این مصوبه پول و اعتبار برای افزایش سود عقود بانکی است، نه سپرده‌ها و همین اظهارنظر، کافی بود تا باز هم مدیریت روانی بازار به هم خورده و مشتریانی که پیش از این، با رفتار ناشی از نگرانی خود، آرامش بازار سکه و ارز را بر هم زده‌اند، دوباره به بازار سکه هجوم ببرند.

گفتنی است، هم‌اکنون اقدامات اخیر نیروی انتظامی، از روی آوردن موج نقدینگی و سفته بازی به بازار ارز جلوگیری کرده است.

اما اصل ماجرا چیست؟

موضوع اصلا پیچیده نیست. تقریبا در همه اقتصاد‌های جهان، نرخ بهره بانکی و نرخ تورم از تناسب معناداری برخوردارند؛ یعنی هنگامی که بانک مرکزی، خواهان سپرده گذاری مردم در بانک‌هاست و نیازمند سیاست پولی انقباضی است، با افزایش نرخ سود سپرده‌ها به بیش از میزان تورم، انگیزه و در حقیقت صرفه سپرده‌گذاری را در بانکها برای مردم پدید می‌آورد و طبیعی است که در غیر این صورت، نه در ایران که در هیچ کجای جهان، سپرده‌گذاری در شرایطی که سود سپرده، کمتر از تورم است، عقلانی نیست و مورد استقبال آحاد اقتصادی نیز قرار نمی‌گیرد.

اکنون در شرایطی که حجم بالای نقدینگی در کشور، دقیقا به یک موج بدل شده و هر از چند گاهی بخشی از بازار دارایی‌ها مثل ارز یا سکه را درمی‌نوردد و کشور را دچار تلاطم می‌کند. در پیش گرفتن سیاست پولی انقباضی منطقی نیست؟

قطعا این تشخیص آقای بهمنی، هرچند دیر، ولی کاملا بجا بوده و باید از پافشاری شدید ایشان نیز برای افزایش نرخ سود سپرده‌ها نیز قدردان بود؛ اما دلیل نارضایتی همیشگی دولت از این مسأله چیست؟ و چرا همواره از گوشه و کنار، زمزمه‌های مخالفت رییس‌جمهور با این اقدام شنیده می‌شود؟

در این باره باید گفت، محمود احمدی‌نژاد، ریاست جمهوری از سال 1384 تا کنون، همواره با کارهایی که به افزایش نرخ سود سپرده‌ها و یا نرخ سود تسهیلات پرداختی بانک‌ها به مردم منجر شود، مخالفت کرده است و از این روست که کارشناسان پیش‌بینی به سرانجام نرسیدن این مصوبه شورای پول و اعتبار را نیز دارند.

اما به رغم همه موارد گفته شده، واکنش مثبت بازار در پی انتشار خبر افزایش سود سپرده‌ها به دست‌کم 21 درصد و همچنین رکورد دیروز قیمت سکه به دنبال اظهارات آقامحمدی، تست تجربی خوبی برای دولتمردان جهت دیدن بازخورد‌های هر یک از دو تصمیم ممکن برای بازار پولی کشور بود که امید است، اثر بجا و مناسب خود را در تصمیم‌گیری‌های اقتصادی مسئولان داشته باشد.

تکمیلی: قیمت سکه رکورد تاریخی ثبت کرد

به گزارش «تابناک»، در ادامه روند افزایشی دیروز بازار سکه، قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم امروز در بازار تهران به 745 هزار تومان رسید.

همچنین سکه طرح جدید به 730 هزار تومان، نیم بهار به 356 هزار تومان و ربع بهار به 185 هزار تومان صعود کرده است، سکه گرمی نیز بین 88 هزار تومان تا 90 هزار تومان فروخته می شود.

سیاست مبهم بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار یعنی شفاف سازی نکردن در مورد مصوبه اخیر تغییر نرخ سود سپرده های بانکی؛ بازار را به شدت ملتهب کرده است و به دلیل فضای امنیتی بازار دلار متقاضیان به عنوان تنها گزینه به بازار سکه و طلا هجوم می برند.

دلالان دلار تحت تعقیب؛ دلالان سکه بر مرکب مراد!!؟

گفتنی است این ابهام در سیاست های اقتصادی در دو روز گذشته تنها به سود دلالان سکه و طلا تمام شده است و باید این مساله را از مسئولین بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار پرسید که چرا بایک شفاف سازی ساده و اظهار نظر کوتاه در باره سخنان آقا محمدی ابهام زدایی نکرده و آرامش را به بازار باز نمی گردانند؟

البته شاید این درخواست کوچک از مسئولین محترم نیز به عدالت نزدیک تر باشد که اصولا برخورد پلیس با دلالان سکه و ارز باید یکسان باشد، روا نیست که با دخالت پلیس و برخورد تند با دلالان دلار آرامش را به آن بازار باز گردانیم، و البته نقدینگی را به طور غیر مستقیم به بازار سکه سوق دهیم! اما با بی تفاوتی کامل بازار سکه را رها کنیم تا دلالان تفاوت قیمت بازار و بانک را به اوج برسانند خلاصه این که این روز ها دنیا به کام دلالان سکه و طلاست!