در چند سال اخیر همه چیز آرام بود، سودهای بانکی بیشتر از تورم و نرخ تورم همواره روندی کاهنده داشت. به همین دلیل بسیاری از افراد سرمایه خود را به بانکها سپردند، اما مشکلی به نام رکود وجود داشت که بسیاری از کارشناسان دلیل این رکود را سودده بودن بانک و انتخاب آن به عنوان اولین گزینه برای سرمایهگذاری میدانستند که متعاقب آن کسبوکارهای دیگر در حال افول و نابودی بودند.
کارشناسان از سود بانکها کاستند و به محض کاهش سود بانک، بازارهای رقیب شروع به جنبوجوش کردند.
بسیاری به دنبال بازار مالی مناسب بودند که بورس احتمالاً اولین انتخاب حرفهایها و مسکن انتخاب غیرحرفهایها بود. بعد از آن، بازار مسکن جهشی خارج از کنترل نشان داد که هیجان در آن کاملاً ملموس بود. سرمایهگذاران به محض بروز افزایش قیمت در بازار مسکن مسیر دیگری را برای سرمایهگذاری انتخاب کردند: بازار ارز و طلا.
از سوی دیگر، ناکارآمدی صنایع و عدم امکان رقابت و بهروزسانی محصولات در کلاس جهانی باعث شد خودروهای وارداتی در پیک قیمتی قرار بگیرند و عملا ًبرای کسانی که در این بازار سرمایهگذاری کرده بودند شرایط خوبی به وجود آمد.
در این میان کارشناسان یک مورد را در ذهن نداشتند: «از دست دادن برجام». شایعه از دست رفتن برجام همه معادلات را به هم ریخت. بازی ترامپ بسیار دقیق و حساب شده نظم بازارهای ایران را از هم پاشید. به طوری که تا لحظه آخر خبر از عدم امضا بود اما تا چهارماه بازار ایران را در حالت کما قرارداد تا برجام را نابود کند.
با تهدید برجام توسط ترامپ همه چیزعوض شد. شوک به سرعت به بازار ارز و طلا وارد شد، مسکن دوباره وارد رکود شد وحتی بازار سهام به شدت سقوط کرد.
در این شرایط علاوه بر به هم ریختن بازارها، تورم تک رقمی از دست رفت و رکود بسیار شدید به دلیل ناروشن بودن آینده به وجود آمد. در پی آن افزایش بیش از ۳۰ درصدی قیمت سکه و افزایش بیش از ۲۷ درصدی قیمت دلار را شاهد بودیم.
دوران پس از تحریم
پس از تحریم مجدد، دو یا سه سال سخت در انتظار اقتصاد ایران خواهد بود و مشکل بزرگ ایران فروش نفت و وصول مطالبات خواهد بود که کسری بودجه را در پی دارد.
رشد ماهیانه قیمت دلار دور از ذهن نخواهد بود. بازار طلا به دلیل تأثیر از بازار دلار، بدون توجه به تقاضا مسیر رشد را پیش خواهد گرفت. مسکن به دلیل نقدینگی ضعیف و عدم جذب سرمایههای خرد، از لیست بازارهای سرمایهگذاری حذف خواهد شد. بازار خودرو، رشدهای عجیب تری تجربه خواهد کرد و ... .
در این آشفته بازار چه کار کنیم؟
در این دوران که پیشبینی بازارهای سرمایهگذاری برای کارشناسان هم سخت به نظر میرسد. نگهداری پول اشتباه بزرگی است؛ زیرا هر روز از ارزش آن کاسته میشود. بهتر است بازاری بیابیم که در عین داشتن بازده بالا بتواند ریسک کمی را در پی داشته باشد.
با توجه به اینکه روشهای سرمایهگذاری که در بالا به آنها اشاره کردیم هر یک مشکلات و ریسک مربوط به خود را دارند، باید به دنبال روش های جدید و غیرسنتی دیگری باشیم.