الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه روز یکشنبه اظهار کرد: پیشبینیها از مازاد عرضه بازار در اوایل سال ۲۰۱۹ از یک تا ۱.۴ میلیون بشکه در روز متغیر است. این به معنای آن است که ائتلاف اوپک و غیراوپک متشکل از ۲۵ کشور احتمالا ناچارند افزایش تولید یک میلیون بشکه در روز که در ماه ژوئن با آن موافقت کرده بودند را معکوس کنند.
اما کمیته نظارتی مشترک وزیران اوپک وغیراوپک اعلام کرد: به دلیل ابهاماتی که در بازار وجود دارد از جمله نامعلوم بودن میزان کاهش صادرات ایران به دلیل تحریمهای آمریکا هیچ کاهش تولید مشخصی را توصیه نمیکند.
نمایندگان حاضر در این کمیته اظهار کردند: پیشنهاد عربستان سعودی برای کاهش حداکثر یک میلیون بشکه در روز پیش از این دیدار مورد بحث قرار گرفت.
سهیل المزروعی، وزیر انرژی امارات متحده عربی در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از این نشست اظهار کرد: استراتژی جدیدی باید طرحریزی شود. خواه کاهش تولید باشد یا اقدام دیگر، اما قطعا افزایش تولید نخواهد بود.
این کمیته پنجم دسامبر درست یک روز پیش از نشست رسمی وزیران اوپک که روزهای ششم و هفتم دسامبر برگزار میشود، دیدار خواهد کرد.
نواک گفت: ما به زمان بیشتری برای ارزیابی وضعیت نیاز داریم. روسیه به تعهداتاش در هر توافق تولیدی که به نفع این کشور خواهد بود عمل خواهد کرد، اما بسیاری از شرکتهای نفتی روسیه مشتاق هستند تولید خود را افزایش دهند و این پرسش را ایجاد کردهاند که چه میزان تمایل خواهند داشت تولید خود را کاهش دهند. تولید نفت روسیه در اکتبر به رکورد ۱۱.۴ میلیون بشکه در روز صعود کرد.
خالد الفالح وزیر انرژی عربستان سعودی که ریاست کمیته نظارتی را به طور مشترک با نواک برعهده دارد، اظهار کرد: اگر نیاز به کاهش تولید مطرح شود این ائتلاف ممکن است از اعضای خود که در دور قبلی کاهش تولید معاف شده بودند بخواهد مشارکت کنند.
لیبی و نیجریه به دلیل بیثباتی داخلی از شرکت در توافق کاهش تولید در توافق اولیه اوپک و غیراوپک معاف شده بودند، در حالی که ایران آن زمان اجازه یافته بود اندکی تولید خود را افزایش دهد.
طبق نظرسنجی اوپک اس اند پی گلوبال پلاتس، تولید لیبی ۴۳۰ هزار بشکه در روز و تولید نیجریه ۲۴۰ هزار بشکه در روز از آن زمان افزایش یافته است با این حال تولید ایران در چند ماه گذشته که مشتریان تهران تحت فشار آمریکا خرید خود را کمتر کردند، ۴۳۰ هزار بشکه در روز کاهش پیدا کرده است.
فالح همچنین گفت: مبنای سطح تولید که اکتبر سال ۲۰۱۶ بوده ممکن است لازم باشد تغییر کند. احتمالا این اتفاق نظر وجود خواهد داشت که از آمار جدیدتر به جای آمار ۲۰۱۶ برای تنظیم سطح تولید استفاده شود.
وزیر انرژی عربستان سعودی روز یکشنبه اعلام کرد: این کشور قصد دارد میزان عرضه نفت خود به بازارهای جهانی را ۵۰۰ هزار بشکه در روز در دسامبر کاهش دهد، زیرا اوپک با چشمانداز مبهم برای جلب موافقت سایر تولید کنندگان با کاهش تولید هماهنگ روبه روست.
خالد الفالح به خبرنگاران گفت: میزان عرضه نفت آرامکوی عربستان سعودی به مشتریانش ۵۰۰ هزار بشکه در روز در دسامبر نسبت به نوامبر به دلیل تقاضای فصلی کمتر کاهش خواهد یافت که این کاهش معادل کاهش حدود ۰.۵ درصد عرضه جهانی است.
با این حال فالح گفت: بازار چندان دچار اشباع عرضه نشده و ریزش اخیر قیمتهای نفت را به سفتهبازی معاملهگران نسبت داد.
قیمت نفت در اکتبر به دلیل نگرانیها نسبت به پیامدهای تحریمهای آمریکا علیه ایران و عدم توانایی اوپک برای جبران افت عرضه ایران به بالاترین رکورد در چهار سال گذشته صعود کرده بود، اما با افزایش تولید نفت آمریکا به ۱۱.۴ میلیون بشکه در روز و افزایش تولید اوپک تحت فشار ترامپ قیمتها از آن زمان بیش از ۱۶ دلار در هر بشکه کاهش یافته و نفت برنت هفته گذشته به پایین ۷۰ دلار در هر بشکه سقوط کرد.
آمریکا همچنین هفته گذشته اعلام کرد به هشت خریدار برای ادامه خرید نفت از ایران معافیت موقتی اعطا کرده و به این ترتیب کاهش عرضهای که بسیاری از تحلیلگران پیشبینی کرده بودند را خنثی کرد.
فالح گفت: هیچ دلیلی برای هراسی که بازار را در اکتبر فراگرفته بود، وجود ندارد. این محدودیت فیزیکی نبود بلکه یک واکنش احساسی بود. من تصور میکنم با معافیتهای واشنگتن و آمار هفتگی افزایش ذخائر نفت آمریکا، بازار این بار به شکل دیگری واکنش بیش از حد نشان داد و قیمتها سقوط کردند.
وزیر انرژی عربستان همچنین اظهار کرد: ائتلاف اوپک و غیراوپک ممکن است همیشه به موقع در واکنش به تغییر شرایط بازار، نتوانند تولید خود را تنظیم کنند، اما همچنان به تلاش برای کاهش نوسانات در حد ممکن متمرکز شده اند.