عرضه محدود و کمبود شدید پالادیوم به همراه افزایش علاقه سفته بازان به قراردادهای خرید پالادیوم، کمک کرده قیمت این فلز از رکورد پایین خود در اوت ۴۰ درصد صعود کند.
پالادیوم که عمدتا در ساخت کاتالیزورهای کاهنده آلودگی خودرو بکار برده میشود، روز جمعه به رکورد ۱۱۸۵.۴۰ دلار در هر اونس رسید که تنها ۳۵ دلار با قیمت ۱۲۲۰ دلار هر اونس طلا فاصله داشت.
به گفته جوناتان باتلر، تحلیلگر شرکت میتسوبیشی، آنچه که مشاهده میشود حاصل سالهای متمادی کمبود عرضه پالادیوم در بازار است. این فلز همچنان فضا برای افزایش بیشتر قیمت دارد و ممکن است از مرز روانی ۱۲۰۰ دلار نیز عبور کند.
تحلیلگران سیتی بانک اظهار کردهاند بازار معاملات فیزیکی پالادیوم دچار شدیدترین محدودیت عرضه در دو دهه گذشته شدهاند.
شرکت سازنده کاتالیزور خودروی "جانسون متی" کمبود ۲۳۹ هزار اونس پالادیوم در سال جاری را پیشبینی کرده است اما محققان شرکت GFMS که عرضه کمتر و سرمایهگذاری بالاتر را پیشبینی کردهاند، کمبود سالانه بیش از یک میلیون اونس پالادیوم را تا سال ۲۰۲۰ انتظار دارند.
پر کردن این شکاف عرضه با تولید جدید دشوار است زیرا پالادیوم عمدتا محصول جانبی سایر فلزات مانند پلاتین و نیکل است و آفریقای جنوبی که تولیدکننده بزرگ این فلز است، معادن پلاتین غیرسودآور را تعطیل کرده است.
قیمت پالادیوم با وجود این که خودروهای سواری طی ماههای اخیر فروش ضعیفی در چین – بزرگترین بازار جهان داشتهاند – و فروش خودرو در آمریکا راکد شده، افزایش پیدا کرده است. صنعت خودروسازی ۸۰ درصد از تقاضا برای پالادیوم را به خود اختصاص میدهد.
نگرانی دیگر این است که جنگ تجاری آمریکا و چین به رشد اقتصاد جهانی آسیب وارد کرده و فروش خودرو را محدود کند.
اما این ریسک که خودروسازان به جای پالادیوم، از پلاتین که ارزانتر است استفاده کنند هنوز تحقق پیدا نکرده است.
همچنین رویکرد خودروسازان اروپایی به خودروهای بنزینی پس از رسوایی آلودگی دیزلی و مقررات آلایندگی که مستلزم بکارگیری بیشتر فلزات ارزشمند در کاتالیزورهای خودروها است، به معنای تقاضای بیشتر برای پالادیوم است و کاهش موجودی این فلز را تسریع میکند.
بر اساس گزارش رویترز، موجودی انبارهای تحت مونتیتور بازار نایمکس، ۴۶۹۶۵ اونس است که نزدیک به پایینترین میزان از سال ۲۰۰۳ است. همچنین ذخایر پالادیوم در صندوقهای سرمایهگذاری تحت پشتوانه پالادیوم از ۲.۶ میلیون اونس در سال ۲۰۱۵ به پایین ۸۰۰ هزار اونس سقوط کرده است که منعکس کننده کمبود موجودی این فلز ارزشمند است.