مدتی است که طرح رجیستری موبایل با هدف جلوگیری از قاچاق گوشی های موبایل شروع شده است. به کمک این طرح فقط موبایلهایی که از راههای قانونی وارد کشور شدهاند قادر به فعالسازی بوده و سایر گوشی های موبایل پس از فرصت یک ماهه برای ثبت شناسه، غیرفعال خواهند شد. در واقع با رجیستری کردن، شناسههای تلفن همراه در یک سامانه جامع ثبت شده و این سامانه نیز به سایر شبکههای ارتباطی متصل میشود. همچنین گفته شد با اجرای طرح رجیستری میتوان گوشی های موبایل سرقتی را ردیابی کرد.
از طرفی بازار خرید و فروش گوشی های دست دوم نیز در ایران رونق زیادی دارد و با اجرای طرح رجیستری، هنگام فروش موبایل دست دوم میبایست مراحل انتقال مالکیت انجام شود؛ چرا که در غیر این صورت با وارد کردن سیم کارت جدید در گوشی موبایل، پس از یک ماه گوشی غیرفعال میشود. اما به نظر میرسد تاکنون طرح رجیستری در خصوص پیدا کردن گوشی های سرقتی موفق عمل نکرده و وعدههای مسئولان محقق نشده است.
نقش طرح رجیستری در ردیابی گوشی های سرقتی
حسین فلاح جوشقانی، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در این خصوص عنوان کرد برای انجام رجیستری گوشی های موبایل، زوج شمارههای سیم کارت و شماره IMEI به صورت یکتا در سامانه همتا ثبت میشوند و به کمک این شمارهها میتوانیم گوشی های سرقتی را ردیابی کرده و از ادامه فعالیت این گوشیها جلوگیری کنیم. البته این فرایند جزو اهداف اصلی طرح رجیستری نیست و ما با هدف جلوگیری از قاچاق این طرح را اجرا کردیم و کمک به گوشی های سرقتی در اهداف بعدی قرار دارد و در آینده میتوان از این قابلیت نیز استفاده کرد.