دو گمانه از آينده بازار
كارشناسان آينده طلا در كوتاهمدت به دليل افزايش ارزش دلار و كاهش ريسك در بازار داراي بازدهي چندان نميدانند، اما معتقدند در بلندمدت به دليل ثبات نرخ بهره در آمريكا نگاهها بار ديگر به سوي طلا جذب خواهد شد.
با افت قیمت طلا به زیر 1700 دلار در بامداد پنجشنبه به وقت تهران بار دیگر گمانهزنیها در خصوص آینده این فلز گرانبها رونق گرفت. بر این اساس برخی از فعالان معتقدند در دوره کوتاه مدت منتظر عبور طلا از کانال قیمتی 1700 نباید بود.
رفت و برگشت طلا
قیمت طلا دربازارهای جهانی متاثر از افت روز چهارشنبه، همچنان از 1715 دلار بالاتر نرفته و در مقابل ارزش دلار در مقابل سایر ارزها به ویژه یورو را تقویت کرده است.قیمت هر اونس طلا برای تحویل فوری،غروب روز چهارشنبه به وقت تهران با بیش از 60 دلار کاهش تا محدوده 1715 دلار فرو افتاد. در این روز در پایان معاملات روزانه بازار نیویورک، قیمت طلا پس از ثبت کف قیمت در محدوده 1690 دلار، در سطح 70/1696 دلار بسته شد. روز پنجشنبه با شروع دوباره بازارها تشکیل صف خرید طلا موجب شد تا نوسان قیمت به محدوده 1720 دلار افزایش یابد و در ادامه روز گذشته نیز با نوسان 5 دلاری در این سطح ادامه یافت که نسبت به قیمت ثبت شده تا عصر روز چهارشنبه تقریبا بدون تغییر است. افت قیمت طلا نشان داد که بازار برای بالارفتن قیمت طلا از سطح 1800 دلار متقاعد نشده است.برنانکه، رییس فدرال رزرو آمریکا در سخنرانی دوسالانه خود در کنگره این کشور از نبود منابع و تصمیمات قطعی در تزریق بیشتر پول به اقتصاد آمریکا در قالب تسهیل مقداری (quantative easing) خبر داد. وی اعلام کرد که فدرال رزرو نرخ بهره را تا سال 2014 در سطح صفر درصد باقی خواهد گذارد. در تحلیل سخنان برنانکه، موسسه مالی «کپیتال بارکلیز» در گزارشی نوشت که پشت پرده شرایط بازار با ثابت ماندن نرخ بهره دلار، همچنان طلا را برای سرمایهگذاری جذاب باقی خواهد گذاشت. نگرانی از افزایش تورم در بلند مدت و بی ثباتی در سروسامان دادن به بدهیها، مهمترین دلایل تمایل به طلا در این راستا است. در عین حال از نظر برخی ارزش دلار افزایش یافت، ریسک بازار کمتر شد و به نظر میرسد سودآوری برای سرمایهگذاری در طلا اندک باشد. به هر روی سخنان برنانکه موجب تشکیل صف فروش برای شمشهای طلا شد. افت قیمت طلا با سخنرانی برنانکه در حالی است که تا پیش از این قیمت طلا در بازارهای جهانی تحت تاثیر تصویب اعطای وام به یونان و برنامهریزی برای کمکهای مالی به پرتغال ارزش یورو در مقابل دلار را از 34/1 بالاتر برد و همزمان قیمت طلا را افزایش داده بود. قیمت طلا در هفته گذشته تا نزدیک 1800 دلار بالارفت. اما اعلام ثبات نرخ بهره دلار و عقبنشینی فدرال رزرو آمریکا از اجرای برنامههای حمایتی اقتصادی در این کشور، دستیابی دوباره به این قیمت برای طلا را به تعویق انداخت. گرچه طرحهایی که اتحادیه اروپا برای نجات یورو به اجرا گذشته با افزایش قیمت طلا همراه بوده است. در آخرین نمونه تصویب طرحهای عرضه وام به یونان همراستا با افزایش قیمت یورو موجب افزایش قیمت طلا نیز شده است.در همین راستا از اعطای وام ارزان به کشورهای بدهکار اروپایی، فرصت سازی برای سیاستمداران تعبیر شد تا از امکان چانه زنی برای کنترل و یافتن راه حلهای جدید بحران بدهیها در این قاره به بهترین نحو استفاده کنند. تزریق پول بیشتر به اقتصاد این کشورها از نظر برخی کارشناسان افزایش تورم و تقاضا برای طلا تعبیر شده بود.
قیمتها در بازار داخل
کاهش شدید قیمت طلا در بازارهای جهانی در غروب چهارشنبه، تاثیری بر بازار نداشت و انتظار میرفت که قیمتها در روز پنجشنبه در صورت تداوم این شرایط با کاهش قابل توجه همراه شود.
این در حالی است که افزایش مجدد قیمت طلا و بازگشت آن تا سطح 1720 دلار روز پنجشنبه عملا قیمت سکه را در بازار داخلی هم جهت با افزایش قیمت دلار، با 7000 تومان افزایش تا 815 هزار تومان بالا برد.قیمت سکه طرح قدیم نیز با 10 هزارتومان افزایش قیمت تا 825 هزارتومان گران شد.
ربع سکه نیز 1000 تومان افزایش قیمت داشت، اما نیم سکه با 2000 تومان افت تا نرخ 400 هزارتومان پایین آمد.
در بازارطلا قیمتها تطابق بیشتری با روند قیمتهای جهانی دارد و در این راستا کمتر از فضای سوداگری بازار سکه تاثیر میپذیرد. قیمت هر مثقال طلای 17 عیار بدون اجرت ساخت در روز پنجشنبه، متاثر از افت قیمت طلا تا محدوده 1700 دلار، با 4800 تومان کاهش به نرخ 346 هزار و700 تومان رسید.
در همین حال قیمت هر گرم طلای 18 عیار بدون احتساب اجرت ساخت با بیش از 1100 تومان کاهش، اندکی بالاتر از 80 هزارتومان قیمت داشت.
در بازار ارز روز پنجشنبه قیمت دلار با وجود نوسانهای سوال برانگیز قیمت آن در روز قبل (چهارشنبه)، مجددا در مسیر افزایش تا 1920 تومان بالا رفت. قیمت یورو نیز تا رسیدن به نرخ 2600 تومان تقریبا 50 تومان افزایش داشت. پوند انگلیس نیز که گاهی کمتر از نرخ برابری در مقابل دلار به قیمت میرسد، با 70 تومان افزایش تا 3020 تومان گران شد. ریال عربستان با 5 تومان افزایش به 510 تومان رسید. صد ین ژاپن هم با 10 تومان افزایش تا 2320 تومان فروخته شد. قیمت سایر ارزها اما تغییری نداشت.