زمان مذاكره در استانبول
احمد داود اوغلو، وزير خارجه تركيه اعلام كرد كه استانبول ميزبان مذاكرات ايران و 1+5 در اوايل ماه آوريل (12 فروردين 1391 به بعد) خواهد بود.
به گزارش سایت طلا به نقل از سایت دنیای اقتصاد، یوکیا آمانو، دبیرکل آژانس اتمی نیز گفت: تنها راه رسیدن به نتیجه مطلوب در رابطه با پرونده هستهای تهران، مذاکره است. در همین حال، چین هشدار داد که مناقشه با ایران برای اقتصاد جهانی «فاجعه» به بار میآورد.
گروه موسوم به 1+5 متشکل از آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه، چین و آلمان روز پنجشنبه با صدور بیانیهای برای از سرگیری گفتوگوها با ایران اعلام آمادگی کردند. روزنامه حریت ترکیه اما روز جمعه به نقل از وزیر خارجه ترکیه که با روزنامه «رادیکال» گفتوگو کرده بود، گزارش داد: نشست میان ایران و 1+5 اوایل آوریل در استانبول برگزار خواهد شد. این گزارش به نقل از داوود اغلو مدعی شد که هدف باید متوقف کردن غنیسازی اورانیوم در ایران باشد و در این راستا بیانیه ماه مه 2010 (اردیبهشتماه 1388) میان ترکیه، ایران و برزیل که غرب آن را نپذیرفت «فرصت از دست رفته» بزرگی بود.
بنابراین گزارش داوود اوغلو افزود: این توافق اجازه میداد، جامعه بینالمللی 1800 کیلوگرم اورانیوم غنیشده ایران را از این کشور خارج کند. وی گفت: اگر آن توافق پذیرفته میشد، ایران اورانیوم مورد نیازش را از خارج تهیه و روند غنیسازی را متوقف میکرد. وزیر خارجه ترکیه درباره صادرات نفت ایران نیز گفت که کشورش به تصمیمات سازمان ملل توجه خواهد داشت.
موضع ایران درباره سوریه به روایت اوغلو
داوود اوغلو همچنین در خصوص موضع ایران در قبال سوریه گفت: آنها همچنان اصلاحات تحت حکومت بشار اسد را ترجیح میدهند. اما اعتماد ما پایان یافته است؛ ما میگوییم اسد باید قدرت را منتقل کند. ایران و سوریه هر دو انتظار دارند که اسد کنترل را به دست گیرد.
وی مدعی شد: اما در حال حاضر آنها به دنبال جایگزینهایی هستند و مانند ماه ژوئیه، پشت اسد قرار ندارند. هر دو کشور نگران دوران پس از اسد هستند.
آمانو: تنها راه، مذاکره با ایران است
در همین حال، یوکیا آمانو، دبیرکل آژانس اتمی با رد رویکردهای تهدید علیه ایران گفت: بر این باورم که تنها راه رسیدن به نتیجه مطلوب در رابطه با پرونده هستهای تهران، گفت وگوی جدی و سازنده و هچنین همکاری همه جانبه است.
به گزارش ایرنا، آمانو در گفت وگو با خبرگزاری آلمانی «د.پ.آ» درباره برنامه هستهای ایران، افزود: باید در فضایی آرام، دور از تنش و درگیری برای این موضوع مهم تصمیمگیری کرده و برای حل آن اقدام کنیم. دبیرکل آژانس همچنین اظهار کرد: با وجود افزایش تنشهای سیاسی، آژانس همچنان کوشش خواهد کرد در توافقی جامع و کامل با ایران، از مراکز مورد نظر بازدید کند.
سخنان آمانو مبنی بر دریافت اجازه بازرسی در حالی مطرح شده که علیاصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس در حاشیه نشست اخیر شورای حکام تاکید کرده بود که تهران در گذشته اجازه بازدید از بسیاری اماکن را به بازرسان داد که با هیچ مواد یا فعالیت غیرمجازی مواجه نشدند و اکنون نباید بار دیگر خواستار بازدید از این اماکن شوند.
سلطانیه در عین حال با تاکید بر آمادگی تهران برای ادامه همکاری با آژانس گفته بود: پس از توافق درباره چارچوب و اقدامات لازم، به بازرسان آژانس اجازه داده خواهد شد از پارچین بازدید کنند.
ادعای آمانو درباره پارچین
آمانو همچنین روز جمعه در مصاحبه با خبرگزاری رویترز در اظهاراتی غیر مسوولانه گفت که امکان تلاش ایران برای پاکسازی سایت پارچین را منتفی نمیداند.
به گزارش ایسنا، او مدعی شد: ما اطلاعاتی داریم مبنی بر اینکه برخی فعالیتها در آنجا در حال انجام است. آمانو در پاسخ به سوال خبرگزاری رویترز مبنی بر اینکه آیا نگران تلاش ایران برای پاکسازی پارچین نیست؟ گفت: این امکان منتفی نیست. ما نمیتوانیم این را با اطمینان بگوییم، زیرا در آن جا نیستیم. ما باید به آنجا برویم.
هشدار چین درباره مناقشه با ایران
همزمان با تاکید آمانو بر در پیش گرفتن دیپلماسی در قبال ایران، « وو هیلونگ » نماینده چین در اتحادیه اروپا گفت که جامعه بینالمللی باید در مذاکرات احتمالی آتی با ایران درباره برنامه هستهای «شکیبا» باشد و هشدار داد که مناقشه با ایران برای اقتصاد جهانی «فاجعه» به بار میآورد. به گزارش ایسنا به نقل از روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال نماینده چین در اتحادیه اروپا گفت: نمیتوانم پیشنهادی بدتر از توسل به زور را برای حل مساله ایران متصور شوم. اگر مناقشهای رخ دهد، نمیدانم چه نوع فاجعهای در بهای نفت رخ خواهد داد. نماینده چین همچنین گفت: ایران باید «انعطاف کامل» در این گفتوگوها نشان دهد و تضمینهای ملموس را ارائه دهد که نشان دهد برنامه هستهایاش دارای اهداف صلحآمیز است. وی گفت: ایران باید کلیه تاسیسات خود را به روی بازرسان بینالمللی بگشاید. وو که پیشتر نماینده چین در آژانس بینالمللی انرژی اتمی بود با این ایده که باید برای مثمر ثمر بودن و به نتیجه رسیدن ضربالاجلی برای گفتوگوها تعیین شود، مخالفت کرد. وی تاکید کرد: «شکیبایی یکی از مهمترین مسائل است». وی حاصل نشدن پیشرفت در این خصوص را ناشی از نبود اعتماد میان ایران، آمریکا و دیگران دانست.
آهنی: غنیسازی را متوقف نمیکنیم
در همین حال اگرچه مهمترین خواسته کشورهای غربی از ایران که طی سال های گذشته همواره تکرار شده است، توقف غنیسازی اورانیوم است، علی آهنی، سفیر ایران در پاریس مانند سایر مقامات کشورمان در این باره تصریح کرده است: حق ایران در غنی سازی اورانیوم قابل مذاکره نیست و تهران حاضر نیست این فعالیتها را متوقف کند. به گزارش خبرگزاری فارس، آهنی در گفتوگویی با خبرگزاری رویترزهمچنین اعلام کرد: ایران اصلا این موضوع که اسرائیل تاسیسات هستهای ایران را بمباران خواهد کرد، باور ندارد. وی افزود: ما به حملات نظامی اصلا اعتقادی نداریم. مسلما ما برای هر سناریویی آمادگی دفاع از خود را داریم، ولی فکر نمیکنیم که رژیم صهیونیستی در این مسیر حرکت کند، زیرا بدترین عواقب غیر قابل پیش بینی را نه فقط برای این رژیم بلکه برای منطقه و جهان در پی خواهد داشت.
خوشبینی به مذاکرات با 1+5
وی همچنین گفت: به رغم آنکه تهران حاضر نیست فعالیتهای غنیسازی اورانیوم خود را متوقف سازد، نسبت به از سرگیری مذاکرات با کشورهای 1+5 خوشبین است. آهنی اظهار کرد: این مشکلات بایستی از طریق مذاکرات حل شود و اگر کشورهای بزرگ واقعبین باشند، میتوان به یک توافق دست یافت. سفیر ایران ضمن تاکید بر اینکه حق ایران در غنیسازی اورانیوم قابل مذاکره نیست، گفت: در عین حال باید از طریق مذاکره مسائل را حل کرده و به تفاهم برسیم و بهتر است در خصوص نتیجه مذاکرات پیش داوری نکنیم. سفیر کشورمان احتمال هرگونه کاهش یا توقف غنیسازی را رد کرد.
کلینتون: تحریم نفت ایران دشوار است
هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا اذعان کرد که تحریم نفت ایران برای مشتریان بزرگ این کشور سخت و دشوار است و این کار به از خودگذشتگی نیاز دارد. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از فرانس پرس، کلینتون که در کنفرانس خبری با همتای کرهای خود، کیم سونگ هوان در واشنگتن شرکت کرده بود تصریح کرد: من اولین کسی بودم که اذعان کردم ما از دیگر کشورها برای فشار بیشتر بر ایران، انتظار تصمیمهای دشوار و حتی از خود گذشتگی داریم. وی افزود: ما با یکدیگر همکاری خواهیم کرد. ما در حال پیشرفت هستیم و من فکر میکنم مذاکرات با مشتریان بزرگ نفت ایران طی ماههای آینده مثبت خواهد بود. هیلاری کلینتون تاکید کرد: هدف تحریمهای آمریکا متوقف کردن جریان پول نقد به تهران و نشان دادن همبستگی جهانی علیه برنامه هستهای این کشور است.