کرمعلی قندالی رئیس سازمان امور عشایر ایران، در نشست خبری به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب گفت: قبل از پیروزی انقلاب تنها در 15 تا 20 درصد مسیر عشایر، راههای عشایری احداث شده بود که این رقم اکنون به 95 درصد رسیده است و 66 هزار کیلومتر راه عشایری در کشور داریم و بعد از پیروزی انقلاب توانستیم آبرسانی عشایر را به صد در صد برسانیم.
وی افزود: جامعه عشایر23 میلیون راس دام دارند و 200 هزار تن گوشت قرمز تولید می کنند.
رئیس سازمان امور عشایر ایران با بیان اینکه زنجیره تولید گوشت قرمز را به عنوان طرح دائمی در دستور کار داریم گفت: سالانه یک درصد از تسهیلات صندوق توسعه ملی را برای اجرای این طرح در اختیار میگیریم که تاکنون 500 میلیارد تومان به این طرح اختصاص یافته است که با سودهای 10 تا 15 درصدی براساس مناطق محروم و غیر محروم در اختیار عشایر قرار میگیرد.
قندالی تاکید کرد که بر این اساس این طرح 3 میلیون طرح در قالب زنجیرههای تولید ایجاد شده است.
وی ادامه داد: 400میلیارد تومان نیز تسهیلات با بازپرداخت 5 ساله برای عشایر در نظر گرفته شده تا آن را برای زنجیرههای تولید دام و بهرهوری از منابع، مورد استفاده قرار گیرد و این قول را دادهاند که این رقم تا پایان سال به 600 میلیارد تومان برسد.
رئیس سازمان امور عشایر ایران تاکید کرد: از ظرفیتهای دیگر عشایر کشور فعالیت در زمینههایی مانند صنایع دستی و صنایع لبنی است که برای بازاررسانی بهتر صنایع دستی پایگاه اینترنتی تهیه شده و لبنیات عشایر نیز تبدیل به یک برند صنایع لبنی شده است.
قندالی با اشاره به پروژههایی که در دهه مبارک فجر در حوزه عشایر به بهره برداری میرسد، ، گفت: 272 پروژه با مبلغی بالغ بر 63 میلیارد تومان در دهه مبارک فجر به بهرهبرداری میرسد که شامل طرحهایی مانند آبرسانی برای عشایر، ایجاد راهها، تامین منابع انرژی و فعالیتهای تولیدی و تشکلها است.
وی در ارتباط با تامین نهادهای دامی مورد نیاز عشایر، بیان کرد: 200 هزار تن خوراک دام توسط تشکلها عشایر به طور مستقیم تامین شده و در اختیار جامعه عشایری قرار گرفته است و پیشبینی میشود که این رقم تا 300 هزار تن افزایش یابد؛ به خاطر بارشها، وضعیت علوفه در سالجاری شرایط بهتری در مراتع در مقایسه با سال گذشته دارد.
رئیس سازمان امور عشایر ایران خاطر نشان کرد: براساس قرارداد منعقد شده با وزارت دفاع، سازمان برنامه و بودجه و سازمان جهاد کشاورزی، ناوگان حمل آب عشایرنوسازی شده است و 146 دستگاه خودروی کمکفنردار و مجهز به تانکر در اختیار استانها قرار گرفته است.
قندالی در پاسخ به سوالی گفت: من تا به امروز ندیدهام که عشایری اقدام به قاچاق دام کند، اما ممکن است که برخی دام عشایر را خریداری و آن را از کشور به طور غیرقانونی خارج کنند.
وی بیان کرد: قیمت دام عشایر اکنون حدود 35 هزار تومان به فروش میرسد اما به نظر بنده قیمت این محصول نباید بیشتر از 25 هزار تومان باشد.
60 درصد خوراک دام عشایر از بازار آزاد تهیه میشود
رئیس سازمان امور عشایر ایران در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری تسنیم، خاطر نشان کرد: عشایر ما اکنون 60 درصد از خوراک دام خود را از بازار آزاد تهیه میکند و همچنین هزینههای دارو و درمان دامپزشکی آنها نیز افزایش یافته که این امر هزینههای تولید آنها را در مقایسه با سال گذشته بالا برده است.
قندالی تاکید کرد: قیمت منصفانه هر کیلو لاشه دام عشایری 60 تا 65 هزار تومان برای مصرف کننده است، که این رقم به طور میانگین هم اینکه در شهرستانها 77 هزار تومان و در تهران 80 هزار تومان است.
کشورهای حاشیه خلیج فارس هر کیلوگرم دام عشایری ایران را 80 هزار تومان میخرند
وی در بخش دیگری از صحبت های خود اظهار کرد که دام عشایری در کشور های حاشیه خلیج فارش به قیمت 80 هزار تومان به فروش می رسد که این قیمت انگیزه بالایی برای خروج غیرقانونی دام از کشور ایجاد کرده است.