بانک مرکزی درباره بازگشت ارز حاصل از صادرات تصمیمات جدید گرفت

رئیس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: بانک مرکزی به تازگی پذیرفته تا صادرکنندگانی که تا ۱۶ مرداد ۹۷ کالای صادراتی خود را به صورت ریالی به عراق و افغانستان فروخته‌اند، با ارایه اسناد مثبته‌، رفع تعهد ارزی حساب شده و رفع تعهد صورت گیرد.

خبر را برای من بخوان

محمد لاهوتی از تصمیم جدید بانک مرکزی برای صادرکنندگانی که به صورت ریالی به عراق و افغانستان، کالا صادر کرده اند، خبر داد و گفت: با توجه به تعامل خوب بانک مرکزی و بخش خصوصی به منظور طرح و حل مشکلاتی که در خصوص بازگشت ارز حاصل از صادرات وجود داشت، باید به این نکته اشاره کرد که یکی از تصمیمات دولتی که به محل مناقشه فعالان اقتصادی با بانک مرکزی تبدیل شده، تعهد ارزی در خصوص صادرات ریالی به عراق و افغانستان بود؛ چراکه در بخشنامه 21 اردیبهشت معاون اول رئیس جمهور، صادرات ریالی به بازار عراق و افغاستان از بند پ بخشنامه ارزی مذکور مستثنی شده بود؛ در حالیکه بخشنامه بانک مرکزی در دوره مدیریت جدید، صادرات گذشته به این دو کشور را نیز مشمول بازگشت ارز صادراتی کرده بود.


رئیس کنفدراسیون صادرات ایران افزود: از آنجایی که از زمان صدور بخشنامه معاون اول رئیس جمهور تا زمانی که بخشنامه مرتبط با این موضوع از سوی بانک مرکزی در دوره مدیریت رئیس کل جدید ابلاغ شد، 5 ماه زمان سپری شده بود، بسیاری از صادرکنندگان با این دغدغه مواجه بودند که چطور بابت صادراتی که به صورت ریالی انجام داده اند، تسویه ارزی داشته باشند.
وی تصریح کرد: بانک مرکزی به تازگی پذیرفته تا صادرکنندگانی که تا 16 مرداد 97 کالای صادراتی خود را به صورت ریالی به عراق و افغانستان فروخته اند، با ارایه اسناد مثبته ای که نشان دهد که این ریال، بابت کالاهای صادراتی به حساب آمده، رفع تعهد ارزی حساب شده و رفع تعهد صورت گیرد.


وی گفت: به نظر می رسد این اقدام، یک همراهی بسیار خوب از سوی بانک مرکزی بوده که یک دغدغه جدی و مشکل اساسی را از سر راه صادرکنندگان برداشت.
به گفته لاهوتی، بر اساس تصمیم بانک مرکزی، تنها صادرکنندگانی که تا 16 مردادماه سال جاری، کالای خود را به صورت ریالی صادر کرده باشند، مشمول این بخشنامه می شوند و از 16 مرداد به بعد که بخشنامه های بعدی صادر شده و تعهد ارزی به صورت سیستمی اخذ گردیده است، صادرات به عراق و افغانستان نیز ملزم به بازگشت ارز هستند و صادرات ریالی پذیرفته شده نیست.
وی اظهار داشت: در واقع، فاصله دو بخشنامه معاون اول رئیس جمهور با بخشنامه مردادماه بانک مرکزی، یکی از دغدغه های صادرکنندگان به شمار می رفت که خوشبختانه این مشکل برطرف شده است.


لاهوتی ادامه داد: در عین حال بانک مرکزی در جهت برداشته شدن موانع پیش روی صادرکنندگان در ثبت سفارش نیز گام های جدی برداشته و هم اکنون، همکاری بسیاری خوبی میان بانک مرکزی و وزارت صمت برای گروه کالاهایی شکل گرفته که قرار است با ارز حاصل از صادرات، وارد کشور شوند؛ به همین دلیل عرضه ارز به سامانه نیما رشد قابل توجهی داشته است.
وی اظهار داشت: در عین حال، با توجه به بخشنامه اخیر بانک مرکزی که مشوق هایی برای صادرکنندگانی که ارز را به کشور بازگردانده اند، در فروش اسکناس به صرافی ها در نظر گرفته است، پیش بینی بانک مرکزی این است که یک میلیارد و 700 میلیون دلار در این بازه زمانی، ارز به کشور برمی گردد و عرضه ارز بیشتر خواهد شد.


لاهوتی ادامه داد: این سه، موضوعات مهمی هستند که در هفته گذشته مورد تصمیم بانک مرکزی واقع شده اند و بر این اساس، به نظر می رسد که هر سه تصمیم، در جهت افزایش عرضه ارز و تسهیل بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور بوده و دغدغه صادرکنندگان را رفع می کند؛ اما امیدواریم با توجه به تعامل خوبی که بین اتاق بازرگانی، بانک مرکزی و وزارت صمت وجود دارد، موانع واردات در مقابل صادرات و واگذاری ارز صادراتی به اشخاص ثالث نیز، هر چه سریعتر برطرف و ثبت سفارش نیز تسهیل شود تا عرضه ارز و بازگشت ارز حاصل از صادرات از رشد مناسب تری برخوردار شود.