سرنوشت نامعلوم ۸۰ تن طلای استرالیا در بانک مرکزی انگلیس
بانک مرکزی انگلستان ۸۰ تن طلای استرالیا را سالهاست نگه داشته است و به استرالیا اجازه نداده حساب درستی از داراییهای طلای خود داشته باشد .
تنشهای ژئوپلیتیکی و تجاری به خاطر تحریمهای آمریکا، اعتماد به دلار آمریکا را در سالهای اخیر از بین برده است. در نتیجه بسیاری بانک های مرکزی دنیا ذخایر ملی خودشان را با شمشهای طلا پر می کنند .
طبق اطلاعات شورای جهانی طلا ،در 2018 بانک های مرکزی دنیا 651.5 تن بر ذخایر طلا اضافه کردند و بسیاری به این فلز با ارزش به عنوان جایگزینی برای دلار روی آوردند. برخی کشورها مثل روسیه و ترکیه ذخایر طلای خود را افزایش دادند و داراییهای دلار آمریکا را دور ریختند. هند، چین، قزاقستان، عراق، هلند و مجارستان از جمله خریداران بزرگ فلز زرد هستند .
فروش خالص طلا توسط بانک های مرکزی کمتر از 15 تن بود که مبلغ قابل توجهی نیست. بیشترین مقدار هم متعلق به اتریش، آلمان، سریلانکا، اندونزی و اوکراین است .
بانک مرکزی انگلستان 80 تن طلای استرالیا را سالهاست نگه داشته است و به استرالیا اجازه نداده حساب درستی از داراییهای طلای خود داشته باشد .
بانک رزرو استرالیا ادعا میکند 80 تن فلز گرانبها دارد. تقریبا تمام شمشهای طلای این کشور در یک جریان امانت گذاری در یک حساب مخصوص طلا در بانک مرکزی انگلستان در لندن قرار داده شده اند و مقدار کمی هم در بانک رزرو استرالیا در سیدنی ذخیره شده است. البته سوالاتی وجود دارد که آیا این طلاها هنوز هم هستند؟
لورن منلی، تحلیلگر فلزات گرانبها گفت هیچ وقت هیچ بررسی دقیق مستقلی در مورد این طلا صورت نگرفته است. یعنی هیچ راهی برای تایید ادعای بانک رزرو استرالیا مبنی بر وجود این طلا نیست .
آخرین بازرسی دقیق داراییهای طلای استرالیا در 2013 انجام شد ولی نتایج آن هرگز توسط بانک مرکزی انگلستان یا بانک رزرو استرالیا منتشر نشد .
منلی گفت:« نه بانک رزرو استرالیا و نه بانک مرکزی انگلستان هیچکدام اطلاعات درستی نمیدهند که بسیار مشکوک است. بنابراین هیچ راهی نداریم که ثابت کنیم بانک رزرو استرالیا هنوز هم 80 تن طلا در اختیار دارد» .
بانک رزرو استرالیا بارها در بازار تمام دارایی های خود را به مدت 30 سال وام داده است. این فعالیت وامدهی طی دهه گذشته شدیدتر هم شده است. ولی درآمد حاصل از طلاهای وام داده شده فقط 0.71 میلیون دلار در سال مالی گذشته بوده است .
وی گفت:« تنها دلیلی که بانک مرکزی انگلستان اجازه بازرسی دقیق داراییهای طلا را نمی دهد، این است که میخواهد اطلاعات مربوط به وام دهی طلاها و مقصد آنها کاملا محرمانه بماند» .
طبق گفته منلی، دولت استرالیا باید در مورد رویکردش در مقابل دارایی های طلا تجدید نظر کند چون صنعت طلای کشور و زیرساختهای آن کاملا برای ذخیره این فلز گرانبها در داخل مناسب و آماده است. بانک رزرو استرالیا می تواند به درستی طلا را در کامبرا، سیدنی یا پرت نگهداری کند مانند طلایی که روسیه در مسکو و سنپترزبورگ نگه میدارد .
این تحلیلگر اشاره کرد:« بانک رزرو استرالیا ادعا می کند به این دلیل طلا را در انگلستان نگه داشته که به بازار تجارت طلای لندن نزدیک باشد، ولی این دلیل دیگر منطقی نیست چون بانک مرکزی انگلستان دارایی های طلای بانک مرکزی ونزوئلا را مصادره کرده است ».
منلی با اشاره به خودداری انگلستان از بازگرداندن طلای ونزوئلا گفت:« این طلا متعلق به کشور دیگری است که در بانک مرکزی یک کشور خارجی به امانت گذاشته شده است. کاملاً غیر عادی است که بانک مرکزی انگلستان تسلیم آمریکا شود» .