بلاکچین؛ برگ برنده بعدی فیسبوک
به نظر میرسد که فیس بوک درصدد است تا با خریداری استارتاپهای مربوطه به طور رسمی ورود خود را به صنعت فناوری بلاکچین اعلام کند.
بلاکچین که یکی از جدیدترین فناوریهای مدرن و نوین در جهان امروز به شمار میرود، مورد استقبال بینظیری از سوی دولتهای مختلف و شرکتهای تکنولوژی قرار گرفته است و در صنایع و حوزههای مختلفی همچون بانکداری و شهرهای هوشمند به کار میرود.
اگر بخواهیم فناوری بلاک چین را تعریف کنیم، باید بگوییم که بلاکچین نوع جدید و خاصی از شبکه اینترنتی است که در آن اطلاعات مختلف به صورت بلوکهای هم شکل طبقه بندی میشوند. اگر واضحتر بخواهیم تفاوت اصلی و عمده این نوع خاص از شبکه بهم پیوسته را با شبکه اینترنت عادی عنوان کنیم، باید به نحوه ذخیره سازی اطلاعات اشاره کرد. این بدان معناست که اطلاعات رد و بدل شده در شبکه اینترنت عادی به صورت متمرکز در یک سرور اصلی ذخیره میشوند که توسط هکرها و نهادهای ذیربط قابل دسترسی و ردیابی هستند این در حالیست که اطلاعات منتقل شده در شبکه بلاک چین امکان دسترسی، نفوذ و ردیابی را به هیچ نهاد و یا فرد حقیقی و حقوقی نمیدهند.
در چند سال اخیر ارزهای دیجیتال رمزنگاریشده بسیاری همچون بیتکوین، مونرو، ریپل و اتریوم از محبوبیت و استقبال بینظیری برخوردار شده و کاربران بسیاری در جهان به دنبال استخراج و تبدیل پولهای خود به ارزهای دیجیتال هستند؛ چراکه این روزها بسیاری از افراد با خرید و استخراج این ارز توانستهاند به پول زیادی دست پیدا کنند. بیت کوین از سال ۲۰۰۹ میلادی معرفی شد و به تدریج به مشهورترین ارز دیجیتال در سراسر جهان که ارزش بسیار بالایی پیدا کرد، تبدیل شد. گفته میشود ارزهای دیجیتال رمز پایه غیرقابل هک هستند و باید به صورت ناشناس و با استفاده از سخت افزارهای قدرتمندی از پلتفرمهای مخصوص استخراج این نوع ارزهای مجازی، استخراج یا به اصطلاح ماینینگ شوند. در واقع باید گفت که ارزهای دیجیتال رمزنگاری شده بر پایه فناوری بلاک چین (Blockchain) هستند که حقیقتاً نقش یک پایگاه داده را برای رمزنگاری، ثبت و ایمن سازی تراکنشهای دیجیتالی بازی میکنند.
حالا به تازگی گزارشهای منتشر شده در وب سایت blockonomi حاکی از آن است که فیسبوک به عنوان یکی از بزرگترین غولهای تکنولوژی و شرکتهای فعال در حوزه فناوری تصمیم گرفته است که با خریداری سهام استار تاپهای مربوط به حوزه بلاک چین، ورود خود را به این صنعت اعلام کرده و بدین ترتیب بلندپروازیهای خود را در عصر دیجیتال به رخ سایر رقبای قدرتمند خود بکشاند.
برخی از این شرکتهایی که فیسبوک قصد خریداری و تصاحب آنها را دارد، میتوان به شرکتهای الگورند، بیسیسو کیبیس اشاره کرد.
البته لازم به ذکر است که هنوز مذاکرات میان فیسبوک و شرکتهای مذکور به نتایج مثبتی نرسیده و معلوم نیست که این غول تکنولوژی بتواند در تصاحب استارتاپهای مبتنی بر بلاک چین موفق شود یا خیر. اما به گفته برخی از تحلیلگران چیزی که واضح است، آن است که فیسبوک به منظور جبران رسواییهای امنیتی و اطلاعاتی خود در طول یک سال گذشته درصدد است تا با روی آوردن به سمت و سوی فناوریهای نوین و جدید، نظر و توجه کاربران و حتی منتقدانش را به خود جلب کند و بدین ترتیب از رسوایی نام و آوازه خود جلوگیری به عمل بیاورد.
بر اساس تازهترین پیشبینیهای صورت گرفته توسط کارشناسان و تحلیلگران فعال در مؤسسه گارتنر، مجموع ارزش کل کسب و کارهای مبتنی بر فناوری بلاکچین تا سال ۲۰۲۶ میلادی به عددی بیش از ۳۶۰ میلیارد دلار میرسد و تا پایان سال ۲۰۳۰ میلادی یعنی یک دهه آینده نیز به رقمی معادل ۱.۳ تریلیون دلار خواهد رسید. بر اساس گزارش وب سایت coindesk ، نتایج پژوهشهای مؤسسه تحقیقاتی اکسنچر (Accenture) نشان میدهد که سال ۲۰۱۵ سال شکوفایی و به اوج رسیدن فناوری بلاکچین و سرمایهگذاری دولت و شرکتهای مختلف بوده است و به همین دلیل توجه سرمایه گذاران و مؤسسات فراوانی در سالهای بعد از آن یعنی ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ میلادی به سمت و سوی بلاک چین سوق داده شد. این کارشناسان همچنین پیش بینی کردهاند که سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۴ میلادی این فناوری از توجه بیشتری برخوردار خواهد شد به گونهای که آنها برآورد کردهاند مجموع ارزش کسب و کارهای مبتنی بر فناوری بلاکچین تا سال ۲۰۳۰ میلادی یعنی یک دهه آینده به عدد ۱.۳ تریلیون خواهد رسید که این عدد خود نشاندهنده شکوفایی فناوری بلاک چین در سالهای آتی در جهان است.