مدیران ۱۹ اندیشکده اروپایی در بیانیهای روز چهارشنبه خواستار تجدید نظر دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا درباره «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) شدند.
مدیران این اندیشکدهها در این بیانیه تصریح کردهاند نگرانیهای ترامپ درباره برجام کاملاً نابجا نیستند اما او احتمالاً با خروج از این توافق به هیچ کدام از اهدافش ذیل این توافق دست پیدا نخواهد کرد.
نگارندگان تصریح کردهاند خروج از برجام به تلاشها در زمینه منع اشاعه لطمه زده، ارزش دیپلماسی چندجانبه را تضعیف میکند و قوانین و نهادهای بینالمللی را ضعیف میکنند.
«برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) تیرماه سال 1394 میان ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان حاصل شد.
دولت آمریکا از نخستین روزهای اجرایی شدن این توافق، کارشکنیها در اجرای آن و تلاش برای کاستن از مزایای اقتصادی ایران از آن را آغاز کرد. با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیسجمهور آمریکا این کارشکنیها شدت گرفت .
ترامپ سرانجام سهشنبه ۸ می سال گذشته (۱۸ اردیبهشتماه 1397) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج کرد. وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد تحریمها علیه ایران را پس از دورههای زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه امضا احیا خواهد کرد.
دولت ترامپ که وعده داده بود به سرعت صادرات نفت ایران را به صفر خواهد رساند در ماههای بعد از این تهدید عقبنشینی کرد و آبانماه سال گذشته 8 کشور از جمله چین را از تحریمها معاف کرد.
کاخ سفید علیرغم این اخیراً اعلام کرده قصد ندارد معافیتهای مربوط به خرید نفت از ایران را که در اردیبهشتماه سال جاری به پایان میرسند در ضربالاجل جدید تمدید کند.
انتهای پیام/