«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز (پنجشنبه) بر لزوم نظارت روی پایبندی ایران به تعهداتش ذیل توافق هستهای تاکید کرد.
موگرینی در گفتوگوی کوتاهی با خبرنگاران پیش از ورود به جلسه غیررسمی سران دولتهای عضو اتحادیه اروپا در شهر «سیبیو» در رومانی درباره بیانیه مشترک صادر شده حول تصمیم ایران گفت: «من شخصا از این تحولات بسیار نگران هستم. ما تماماً به اجرای کامل برجام متعهد هستیم».
وی با بیان اینکه توافق هستهای از اهمیت امنیتی برای اتحادیه اروپا و تمام جهان برخوردار است، توضیح داد: «سرمایهگذاری اتحادیه اروپا در اقدامات عدم اشاعه، همچنان برای ما در اولویت است. ایران تا کنون به تمام تعهداتش ذیل توافق هستهای پایبند بوده است».
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضمن اشاره به تداوم نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر اجرای تعهدات ایران ذیل برجام، افزود: «و ما نیز به نظارت بر پایبندی ایران به الزاماتش از دریچه ارزیابیهای آژانس اتمی ادامه میدهیم. پس امیدوارم که تعهد صددرصدی ما به حفظ این توافق، به بقای آن در آینده کمک کند».
صحبتهای موگرینی پیش از جلسه اتحادیه اروپا
ساعتی پیش موگرینی به همراه وزرای خارجه سه کشور فرانسه، آلمان و بریتانیا با صدور بیانیهای مشترک در واکنش به ضربالاجل ۶۰ روزه ایران برای اجرای تعهدات بانکی و نفتی اروپا، اعلام کرد که هیچ ضربالاجلی را از سوی تهران نمیپذیرد. (جزئیات بیشتر)
این در حالی است که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا شامگاه پنجشنبه با صدور دستوری اجرایی، تحریمهای جدیدی را علیه صادرات فلزات ایران ازجمله آهن، فولاد، آلومینیوم و مس اعمال کرد (جزئیات بیشتر).
شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران روز گذشته (۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸) با صدور بیانیهای از توقف برخی اقدامات تهران ذیل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خبر داده و و به کشورهای باقیمانده در توافق ۶۰ روز فرصت داد تا تعهدات خود به ویژه در حوزه های بانکی و نفتی را اجرا کنند (جزئیات بیشتر).
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز پس از این بیانیه، ضمن تاکید بر اینکه اقدامات مذکور در چهارچوب برجام است، درصفحه شخصی توئیتر خود خطاب به اروپاییها نوشت: «بعد از یک سال صبر، ایران اقداماتی را که آمریکا اجرای آنها را غیرممکن کرده بود، متوقف کرد... اتحادیه اروپا و گروه ۳+۲ (فرانسه، آلمان، انگلیس، روسیه و چین) برای تغییر این وضعیت، فرصت رو به اتمامی دارد».
حدود یک سال پیش بود (۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷) که دولت آمریکا به دستور ترامپ، به بهانههای واهی و ادعاهای بیاساس علیه برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران، از توافق بینالمللی برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به «برجام» خارج شده و تمام تحریمهای هستهای ذیل این توافق را در دو بازه ۹۰ و ۱۸۰ روزه مجددا اعمال کرد.
البته این تنها اقدام ضد ایرانیِ کاخ سفید طی یک سال گذشته نبود و دولت ترامپ هر هفته تحریمها یا محدودیتهای جدیدی را علیه اشخاص و نهادهای ایرانی یا غیر ایرانی مرتبط با تهران اعمال کرده است. لازم بهذکر است که آمریکا در پیشبرد این اهداف خصمانه خود تنها نبوده و اتحادیه اروپا نیز با اقدامات ضد ایرانی تقریبا مشابهی، واشنگتن را همراه کرده است.
انتهای پیام/ص