پوتین: ایران شفافترین برنامه هستهای دنیا را دارد
رئیسجمهور روسیه با بیان اینکه ایران شفافترین برنامه هستهای دنیا را دارد از تهران خواست از این توافق خارج نشود.
«ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه چهارشنبه گفته ایران با توافق هستهای برجام، شفافترین کشور دنیا است.
به نوشته اینترفکس، پوتین در کنفرانس خبری مشترک با «الکساندر وندر ولن»، رئیسجمهور اتریش گفت: «[برنامه هستهای] ایران، ذیل برجام شفافترین برنامه در دنیا است و بیشترین بازرسیها از آن انجام میشود.»
او همچنین با ابراز تأسف از اینکه «برجام در حال تخریب شدن است» توصیه کرده که ایران در این توافق هستهای باقی بماند.
پوتین در بخش دیگری از سخنانش مدعی شد اتحادیه اروپا نمیتواند کاری برای نجات برجام انجام دهد.
او خروج ایران از برجام را اقدامی «غیرقابل توصیه» توصیف کرد و گفت: «من بارها در گفتوگو با همتایان ایرانیام گفتهام که به عقیده من، عاقلانهتر است که ایران، صرفنظر از هر نتیجهای در این توافق باقی بماند.»
وی اضافه کرد: «چون به محض اینکه ایران اولین گامها را در واکنش به خروج آمریکا از برجام بردارد و خروج از این توافق را اعلام کند، فردای آن روز همه فراموش خواهند کرد که ایالات متحده آغازگر نابودی این توافق بوده و همه تقصیرها گردن ایران خواهد افتاد.»
شورای عالی امنیت ملی ایران روز چهارشنبه (۱۸ اردیبهشتماه) در بیانیهای اعلام کرد قصد دارد «در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی مردم ایران، و در اعمال حقوق خود مندرج در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام» برخی اقدامات خود ذیل برجام را متوقف کند
جمهوری اسلامی در این بیانیه که در اولین سالگرد خروج آمریکا از توافق هستهای صادر شده به کشورهای باقیمانده در برجام ۶۰ روز فرصت داده برای اجرای تعهدات خود به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی اقدام کنند.
این بیانیه همچنین هشدار میدهد در صورتی که کشورهای گروه ۱+۴ در ضربالاجل یاد شده به تعهداتشان عمل نکنند، ایران به صورت مرحله به مرحله تعهدات دیگری را متوقف خواهد کرد.
اتحادیه اروپا روز ۱۹ اردیبهشتماه با صدور بیانیهای ضربالاجل ایران را رد کرد و گفت «قویاً» به ایران توصیه میکند «از انجام اقداماتی که موجب تشدید مشکلات میشود، خودداری کند.»
کشورهای اروپایی بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای برجام وعده دادهاند با تضمین منافع اقتصادی ایران، این توافق را حفظ کنند. این کشورها، علیرغم ایستادگیهای لفظی و سیاسی در برابر اقدام آمریکا تا کنون هیچ اقدام عملی برای محقق کردن وعدههایشان صورت ندادهاند.
اتحادیه اروپا همچنین علیرغم مخالفت با تصمیم آمریکا در زمینه برجام با سایر ادعاهای این کشور در زمینه فعالیتهای موشکی و منطقهای ایران همسو شده است.
ولادیمیر پوتین گفت که آینده توافق به روسیه مربوط نیست، چون این کشور «آتشنشان نیست. ما نمیتوانیم همه جا منجی باشیم به خصوص وقتی که مسئله به دیگران هم بستگی دارد. ما نقش خودمان را ادا کردیم و آمادهایم کماکان نقش مثبت ایفا کنیم.»
«برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام، تیرماه سال ۱۳۹۴ میان ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به علاوه آلمان (موسوم به گروه ۱+۵) حاصل شد.
دولت آمریکا از نخستین روزهای اجرایی شدن این توافق، کارشکنیها در اجرای آن و تلاش برای کاستن از مزایای اقتصادی ایران از آن را آغاز کرد. با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیسجمهور آمریکا این کارشکنیها شدت گرفت و او بارها تهدید کرد کشورش را از توافق هستهای خارج خواهد کرد.
ترامپ سرانجام سهشنبه ۸ می ۲۰۱۸ (۱۸ اردیبهشتماه ۱۳۹۷) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج و دستور احیای تحریمهای متوقفشده علیه ایران را صادر کرد.
رئیسجمهور اتریش در این کنفرانس خبری گفت که وین برنامهای برای خروج از پروژه خط لوله گاز «نورداستریم» ندارد.
انتهای پیام/