هواوی که بزرگترین تولیدکننده و توسعه دهنده تجهیزات مخابراتی و دومین سازنده و عرضهکننده موبایل در جهان محسوب میشود، در طول یک سال اخیر از سوی دولت ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا و بسیاری از کشورهای هم پیمانش به شدت تحت فشارهای سیاسی و تجاری قرار گرفته است و بسیاری از این کشورها استفاده از محصولات هواوی و نصب تجهیزات مخابراتی و فعالیت این شرکت چینی را تحت تأثیر اتهامات جاسوسی برای دولت چین و نقض حریم خصوصی کاربران، ممنوع اعلام کردهاند.
با توجه به افزایش روزافزون محبوبیت فناوریهای نوین و گسترش تلاش و فعالیت شرکتهای مختلف تکنولوژی و اپراتورهای بینالمللی برای برقراری و توسعه زیرساختهای لازم برای فناوری نسل پنجم اینترنت ۵G، میتوان گفت که یک ماراتن و رقابت تنگاتنگ میان این غولهای تکنولوژی درگرفته است و هر یک از آنها در تلاشند نخستین اپراتور و شرکت مخابراتی باشند که امکان دسترسی و بهرهبرداری از جدیدترین نسل اینترنت را در اختیار کاربرانشان قرار میدهند. نسل پنجم شبکه تلفن همراه ۵G، استانداردهای پیشنهادی برای نسل جدید ارتباطات سیار است که پس از نسل چهارم شبکه تلفن همراه فعلی ارائه میشود.
بر اساس گزارش BBC، اما در خصوص ادامه همکاری و فعالیتهای مخابراتی هواوی در دولت کشورهای مختلف اختلاف نظر شدید و پررنگی وجود دارد که به طور کلی میتوان در حال حاضر جهان را به دو قطب تقسیم کرد که برخی از آنها تحت تأثیر نگرانیهای امنیتی و احتمال جاسوسی هواوی از اطلاعات و حریم خصوصی کاربران قطع همکاری با این غول تکنولوژی را بر توسعه فناوری شبکه نسل پنجم اینترنت ۵G ترجیح دادهاند و برخی دیگر از کشورها نیز توجه زیادی به اتهامات وارده علیه هواوی نشان نداده و ترجیح میدهند که زیرساختهای مخابراتی و ارتباطی شبکه ۵G آنها هرچه سریعتر توسط شرکت هواوی برقرار و راه اندازی شود چراکه اولاً این شرکت بزرگترین توسعه دهنده تجهیزات مخابراتی در جهان به شمار میرود و دوماً اینکه فعالیت سایر اپراتورهای مشابه صرفه اقتصادی برای دولتها نخواهد داشت.
حالا این گزارش به مرور کشورهای مختلفی که به همکاری با هواوی خاتمه یا ادامه دادهاند، خواهد پرداخت:
کدام کشورها با هواوی قطع همکاری کردهاند؟
۱. ایالات متحده آمریکا
یکی از جنجالبرانگیزترین اتفاقاتی که در سال ۲۰۱۸ میلادی رخ داد، بدون شک تلاش دولت ایالات متحده آمریکا برای تحریم و ممنوعیت استفاده از گوشیهای هوشمند و تجهیزات مخابراتی ساخت شرکت چینی هواوی بود.
ماجرا از اوایل سال گذشته میلادی آغاز شد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا اعلام کرد که گوشیهای هوشمند ساخت شرکتهای چینی نظیر هواوی و زدتیای از شهروندان و مقامات آمریکایی جاسوسی میکنند و اطلاعات شخصی و محرمانه بسیاری را تحویل دولت چین میدهد تا علیه ایالات متحده از آنها استفاده کند.
۲. استرالیا
سال گذشته بعد از تشدید نگرانیهای امنیتی کاخ سفید علیه هواوی و جریان سازی های خبری، تعدادی از مقامات امنیتی استرالیا به تازگی در نامه سرگشادهای به مدیران بلندپایه شرکت هواوی از نحوه فعالیتهای مخابراتی این شرکت چینی به شدت انتقاد کردهاند. این انتقادات در نهایت موجب شد که دولت استرالیا تصمیم بگیرد فعالیت دو شرکت چینی هواوی و زد تی ای را در این کشور ممنوع و متوقف اعلام کند.
۳. نیوزلند
سال گذشته نیوزلند نیز به دنبال استرالیا اعلام کرده که قصد ندارد به منظور توسعه شبکه نسل پنجم اینترنت ۵G و سایر بخشهای ارتباطی و مخابراتی با شرکت چینی هواوی همکاری کند.
۴. کانادا
سال گذشته بود که سناتورهای آمریکایی بعد از نگرانیهای امنیتی کاخ سفید، در نامهای خطاب به جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا نوشتند که به منظور جلوگیری از به خطر افتادن امنیت ملی کشورش، همکاری با شرکت چینی هواوی برای توسعه شبکه اینترنت ۵G را قطع کند اما حالا به نظر میرسد که ایالات متحده درصدد است تا از سایر شرکای تجاری و اقتصادی خود نظیر آلمان، ایتالیا و ژاپن نیز درخواست کند که به قطع همکاری با این شرکت چینی اقدام کنند.
۵. بریتانیا
سال گذشته بریتانیا در ابتدا اعلام کرد که قصد دارد به همکاری با این شرکت چینی به منظور توسعه زیرساختهای شبکه اینترنت در این کشور ادامه دهد چراکه به عقیده بسیاری از کارشناسان فعال در حوزه فناوری، در صورتی که کشورهای پیشرفته در جهان اقدامات لازم برای توسعه این تکنولوژی را انجام نداده و زیرساختهای مربوطه را فراهم نیاورند، ممکن است برای همیشه از قافله عقب مانده و کشورهای دیگر در این رقابت تنگاتنگ پیروز شوند. ولی بعد از آن مشخص شد که هواوی قادر نخواهد بود تجهیزات مخابراتی هستهای و اصلی در این کشور را توسعه دهد. در این اخبار گفته شد که ترزا می، نخست وزیر انگلستان به تازگی مجوز همکاری و ادامه فعالیت هواوی برای توسعه و تأمین قطعات موردنیاز شبکه اینترنت ۵G که هسته مرکزی و اصلی فناوری مذکور را تشکیل نمیدهد، صادر کرده است که این دستور شامل آنتن و برخی دیگر از بخشهای تشکیل دهنده شبکه نسل پنجم اینترنت میشود و این بدان معناست که تراشههای توسعه داده شده توسط این شرکت در زیرساختهای این کشور به کار گرفته نخواهد شد بنابراین جای هیچ گونه نگرانی امنیتی نیز وجود ندارد.
این تصمیم که توسط شورای امنیت ملی بریتانیا با ریاست ترزا می، اتخاذ شده است نشان میدهد این کشور برخلاف آنکه هنوز از وضعیت امنیت سایبری و فعالیت هواوی برای توسعه ۵G اطمینان حاصل نکرده است، نمیخواهد فرایند و روند حرکت به سمت و سوی نسل پنجم شبکه اینترنت ۵G را به خاطر یک احتمال و نگرانیهای امنیتی آمریکا به تعویق و مخاطره بیاندازد.
کدام کشورها همچنان کماکان به همکاری با هواوی ادامه دادهاند؟
۱. آلمان
آلمان هنوز قانون منع فعالیت و قطع همکاری با هواوی برای برقراری و توسعه زیرساختهای مربوط به شکبه ۵G را به تصویب نرسانده ولی به طور موقت همکاریهای مخابراتی این شرکت را در شهرهای مختلف آلمان به حالت تعلیق درآورده است.
۲. فرانسه
فرانسه نیز همچون آلمان هنوز قانون ممنوعیت فعالیت مخابراتی و فروش گوشیهای هوشمند برند هواوی را به تصویب نرسانده وبه نظر میرسد که منتظر اثبات و یافتن مدرکی برای نگرانیهای امنیتی آمریکا و احتمال جاسوسی این شرکت از حریم خصوصی کاربران است.
۳. هلند
بزرگترین اپراتور مخابراتی هلند که KPN نام دارد، چندی پیش اعلام کرده بود که هواوی از نصب تجهیزات هستهای و اصلی برای برقراری شبکه اینترنت ۵G محروم است ولی میتواند سایر تجهیزات حاشیهای و غیراصلی در زیرساختهای مخابراتی این کشور را تأمین کند.
۴. کره جنوبی
با اینکه در حال حاضر وظیفه و مسئولیت برقراری و توسعه زیرساختهای مربوط به شبکه ۵G در شهرهای مختلف کره جنوبی برعهده اپراتورهای کرهای همچون SK telecom است، اما هواوی نیز در کنار آنها قادر است به فعالیت و همکاری ادامه دهد.
۵. هند
هواوی یکی از محتملترین گزینههای انتخابی از سوی دولت هند برای توسعه شبکه نسل پنجم اینترنت ۵G است.
۶. مالزی
وزیر ارتباطات و فناوری در مالزی ماه گذشته، آوریل ۲۰۱۹ میلادی، اعلام کرد که هواوی یکی از بزرگترین و پررنگترین گزینههای برقراری شبکه اینترنت ۵G در این کشور به شمار میرود.
۷. اندونزی
وزیر ارتباطات اندونزی ماه گذشته در این خصوص خاطرنشان کرد که توانایی مالی همکاری با سایر اپراتورهای اروپایی برای توسعه زیرساختهای شبکه نسل پنجم اینترنت همراه را ندارد بنابراین بدون توجه به نگرانیهای امنیتی برخی از کشورها که هنوز هیچ مدرکی برای اثبات آنها وجود ندارد، به همکاری با شرکت چینی هواوی ادامه خواهد داد.
۸. تایلند
این کشور در حال حاضر به تست و آزمایش برقراری شبکه نسل پنجم اینترنت ۵G از سوی هواوی در بسیاری از شهرهای مهم و بزرگ خود پرداخته و اقدام کرده است.
۹. ویتنام
با اینکه ویتنام به صورت علنی به همکاری با هواوی خاتمه نداده است، اما با سایر اپراتورهای مخابراتی همچون اریکسون و نوکیا نیز وارد همکاری شده و به هواوی به عنوان سومین اپراتور و مسئول برقراری شبکه اینترنت ۵G نگاه میکند.
۱۰. ژاپن
با اینکه ژاپن هواوی را از توسعه زیرساختهای مخابراتی مربوط به شبکه ۵G منع کرده است اما هنوز نصب تمامی تجهیزات و مسئولیت ارتباطات نسل قبلی یعنی شبکه ۴G در این کشور بر عهده هواوی است.
۱۱. آفریقای جنوبی
هواوی هم اکنون مسئول برقراری و راه اندازی شبکه ۵G در یکی از بزرگترین و مهمترین شهرهای آفریقای جنوبی یعنی ژوهانسبورگ به شمار میرود.
۱۲. کشورهای خاورمیانه
به گفته مقامات هواوی، این شرکت چینی در حال حاضر بالغ بر ۱۰ قرارداد همکاری با کشورهای خاورمیانه به امضا رسانیده است.