سه سال و نیم از زمانی که قیمت جهانی نفت به سطحی مخاطره آمیز برای کشورهای تولیدکننده رسید ، گذشته است. قیمت نفت از بیش از 100 دلار در هر بشکه در اواسط 2017 به زیر 30 دلار در هر بشکه تا ژانویه 2016 رسید. در آن زمان بازارهای نفت از این کالای با ارزش سیاه پر شده بود به طوری که عربستان بزرگترین صادر کننده نفت جهان را دچار مشکلات شدید مالی کرد.
با افزایش تولید شیل آمریکا در 2014 ، عربستان به جای کاهش تولید و بیرون بردن بشکه های اضافی نفت از بازار و فشار برای افزایش قیمت نفت ، تصمیم گرفت برای حفظ سهم بازار و بیرون راندن آمریکا از صحنه تجارت نفت، شیرهای نفتش را باز بگذارد. در نتیجه، برخی تولیدکنندگان آمریکایی بیرون رفتند و بقیه یاد گرفتند که کمتر تولید کنند و سرپا بمانند.
تنها راه برای ریاض در اواخر 2016 روی آوردن به تولید کنندگان غیر اوپک از جمله روسیه و عقد اولین قرارداد کاهش تولید برای برطرف کردن عرضه اضافی نفت به بازار بود. این کار موثر بود و تا پایان 2017 ذخایر نفت دنیا به حدود میانگین 5 ساله یعنی هدف قرار داد کاهش تولید رسید. ولی عربستان بخش قابل توجهی از قدرت خود را در تسلط بر بازارهای نفت از دست داد و مجبور شد روی کمک تولیدکنندگان غیراوپک حساب کند.
درحال حاضر عوامل بسیاری در بازار جهانی نفت حضور دارند که عربستان باید با آنها دست و پنجه نرم کند. اول اینکه تا ماه آینده باید در مورد ادامه یا توقف توافق کاهش تولید تصمیمگیری شود، ولی بسیاری از عوامل تاثیرگذار بر بازار جهانی نفت تحت کنترل عربستان قرار ندارند.
تحریم های نفتی آمریکا علیه ایران و ونزوئلا ، مشکلات تولید نفت در لیبی و کانادا و جنگ تجاری آمریکا و چین از بزرگترین عوامل تأثیرگذار بر بازارهای نفت هستند. افزایش عوارض بر 200 میلیارد دلار کالاهای چینی توسط واشنگتن از 10 تا 25 درصد، احتمال وضع دوباره عوارض بر 300 میلیارد دلار دیگر به همراه وضع عوارض تلافیجویانه 60 میلیارد دلاری چین بر کالاهای آمریکایی از 10 تا 25 درصد، رشد اقتصادی و تقاضای جهانی نفت را ضعیف میکند. ولی تاثیر این عوامل چند ماه دیگر حس می شود.
در حالی که هنوز برای پیش بینی قیمت آینده نفت زود است ، ولی کند شدن رشد اقتصاد جهان و تقاضای پایین مخصوصاً از طرف بازارهای نوظهور و چین، قیمت نفت را حتی با وجود دخالت های اوپک رو به پایین سوق میدهد.
قیمت نفت میتواند به 50 دلار در هر بشکه برسد . صندوق بین المللی پول اخیراً اعلام کرده عربستان به نفت حداقل 80 تا 85 دلاری برای متعادل کردن بودجه خود نیاز دارد.
تولیدکنندگان شیل آمریکا هم باید تولیدشان را در بازار نفت 50 دلاری پایین بیاورند ولی نه تا حد سالهای 2015 و 2016. اکثر تولید کنندگان شیل در حوزه پرمین نفت را با قیمت سر به سر 46 تا 50 دلار معامله میکنند در حالی که بسیاری تولیدکنندگان پرمین حتی میتوانند با نفت 32 دلاری هم پول در بیاورند.