سایت خبری طلا

استاد اقتصاد: حذف نرخ از آگهی‌های کالا باعث دزدی و فساد می‎‌شود

منبع: خبر آنلاین


عضو هیات علمی اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: حذف دائمی قیمت از سایت های عرضه و فروش کالا، به تشدید نابه‌سامانی در بازار منجر می شود و این امر نتیجه ای جز افزایش دزدی و فساد، در پی نخواهد داشت.


جمشید پژویان، عضو هیات علمی اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: حذف دائمی قیمت از سایت های عرضه و فروش کالا، به تشدید نابه‌سامانی در بازار منجر می‌شود و این امر نتیجه ای جز افزایش دزدی و فساد، در پی نخواهد داشت.

حدود یک هفته پیش بود که با هدف آنچه که کنترل قیمت‌ها در بازار مسکن و خودرو خوانده شد، مقرر شد تا قیمت‌ها از سایت‌های آگهی دهنده حذف و اطلاع از آن ها منوط به تماس تلفنی شود. تصمیمی که واکنش ها و بعضا اعتراضات زیادی را به ویژه از سوی مخاطبان این سایت ها و مراجع اعلام قیمت در پی داشت.

جمشید پژویان گفت: پشت پرده تاکیداتی که بر عدم شفافیت یا عدم اعلام قیمت و قیمت گذاری صورت می گیرد؛ کسانی هستند که میلیاردها مال مردم و خزانه را غارت می کنند، این عده ترجیح می‌دهند که تمامی چیزها پنهان باشد و تا می‌توانند و تا دلشان می‌خواهد چپاول کنند. لذا حذف دائمی قیمت ها از سایت ها و اپلیکیشن های فروش کالا به تشدید دزدی و فساد، اتفاق دیگری در پی نخواهد داشت.

وی عنوان کرد: در واقع حذف دائمی قیمت ها در سایت ها و اپلیکیشن های فروش کالا حرکتی است که بالعکس آن در تمامی دنیا اتفاق می افتد، به عبارت دیگر ما گام به گام به عقب به سمت اختلال و فساد پیش می‌رویم؛ وگرنه در تمامی دنیا به ویژه کشورهای پیشرفته، یکسری روزنامه و مجله به صورت رایگان در اختیار شهروندان قرار می گیرد و در منازل آن ها تحویل می شود که در آن قیمت تمامی کالاها درج شده است تا خریدار بداند که از کجا می تواند؟ کالای مورد نظر خود را با قیمت بهتر و مناسب تر تهیه کند؟


وی با تاکید بر اینکه تعیین قیمت کالا مسئله پیچیده‌ای است و متاسفانه بعضا مدیران و تصمیم‌گیرندگان این حوزه به ضعف سواد و دانش اقتصادی در این رابطه دچارند، تصریح کرد: شماری از بازارهای ما باید به بازار رقابتی نزدیک شوند و عملا قیمت کالاهای مربوطه در بازار مرتبط با آن تعیین می شود نه آنکه مرجعی قیمت را تعیین نماید. در واقع ارگان های مطلع تنها قیمت ها را اعلام می کنند نه آنکه در بازار دخالت نمایند.

عضو هیات علمی اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: شماری از بازارها همچون بازار خودرو و بسیاری از کالاهای دیگر انحصاری هستند و قاعدتا متاثر از عملکرد شماری از عرضه کنندگان بسیار قوی و صاحب نفوذ رفتار می نمایند که این بزرگترین اختلال در اقتصاد ایران است. این بازارها باید شکسته شود وقدرت انحصاری و نفوذ از این افراد گرفته شود. طبیعتا شفافیت در قیمت گذاری و اعلام آن به این مهم کمک خواهد کرد.

وی یادآور شد: تا زمانی که قدرتی نباشد که بتواند انحصار و نفوذ این عرضه کنندگان بزرگ و این شرکت‌های عمدتا خصولتی را متوقف کند، این مسیر ادامه خواهد داشت. این مسئله نیازمند اعمال یک سیاست موثر و قدرت مقابله است تا بتواند آثار فسادزای این رویکرد را از گریبان اقتصاد ایران بزداید.