پیشنهاد بانک مرکزی به ثبتنامكنندگان سکه
یک مقام آگاه در بانک مرکزی گفت: قیمت سکه در مسیر نزولي قرار دارد و بانک مرکزی با کاهش دادن قیمت خرید سکههای پیشفروش شده در تلاش است تا زمینه را برای کاهش بیشتر قیمت سکه فراهم کند.
به گزارش سایت طلا به نقل از خبرگزاری دنیای اقتصاد، وی تعیین این نرخ را مکانیسمی برای تعیین قیمت کف در بازار سکه اعلام کرد و گفت: میخواهیم منابع پیش خرید شده برای سکه را پس از متعادل کردن قیمت آن، به سمت تولید و امور مولد سوق دهیم. این مقام آگاه خارج شدن سکه از شرایط سفته بازی را هدف این برنامه اعلام کرد و افزود: پیشبینی میشود قیمت سکه با عرضه بیشتر در آینده با کاهش بیشتری مواجه شود. بنابراین امکان کاهش مجدد قیمت بازخرید سکه توسط بانک مرکزی در آینده وجود دارد. کارشناسان معتقدند: بانک مرکزی با نوسان قیمتی در بازار به دنبال مدیریت بازار و تغییر نگاه خریداران از تحویل فیزیکی سکه به سوی گزینههای دیگر است. به گفته آنان، گرچه این اقدام میتواند به مدیریت بازار کمک کند؛ اما بانک مرکزی باید به قاچاق طلا و تنظیم بازار با متغیرهای قیمتی جهانی توجه داشته باشد.
استقبال از گزینه مکمل تحویل نقدی
با گذشت حدود 16 روز از تحویل سکههای پیشفروش شده گزارش بانک مرکزی از افزایش انتخاب گزینههای جانشین تحویل نقدی سکه طلا خبر داد. پیمان قربانی، مدیر اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی از سه برابر شدن تقاضای گواهی سپرده در هفته منتهی به 13 اردیبهشت نسبت به هفته قبل از آن خبر داد. به گفته او میزان فروش نقدی سکه به بانک مرکزی نیز 12 برابر افزایش داشته است. دریافت اوراق بهادار سکه (پته) نیز دو برابر هفته قبل بوده است. بر اساس گفتههای قربانی در هفته گذشته متقاضیان خرید گواهی سپرده با نرخ 24 درصدی در سررسید 2 سال دیگر، 3 برابر شدهاند. در همین راستا تعداد کسانی که از دریافت فیزیکی سکه انصراف داده و سکههای خود را به بانک مرکزی فروختهاند، 12 برابر شدهاند. تعداد کسانی نیز که به جای گرفتن سکه پته دریافت کرده تا در پایان سال 91 سکه آن را دریافت کنند، نسبت به هفته قبل از 13 اردیبهشت 2 برابر شده است.
مدیر اداره بررسیهای اقتصادی بانک مرکزی با ترغیب ثبتنامکنندگان به استفاده از ابزارهای جایگزین به جای دریافت سکه، نسبت به افت بیشتر قیمت سکه هشدار داد.
قربانی معتقد است: بانک مرکزی به منظور رعایت حقوق و منافع ثبتنامکنندگان در طرح پیش خرید سکه و با هدف اجتناب از بروز شوک منفی قیمتی و کاهش شدید قیمتها در فرآیند عرضه تعداد قابل توجهی سکه به بازار، ابزارهای جایگزین و جذابی تدارک دیده که هر یک از آنها میتواند جوابگوی ترجیحات بخشی از ثبتنامکنندگان باشد.
پیمان قربانی مدیر اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی اعلام کرد: یکی از این ابزارهای جایگزین که در مقایسه با فرصتهای سرمایهگذاری موجود، فرصتی استثنایی محسوب میشود، اوراق گواهی سپرده با نرخ سود 24 درصد است که سود متعلق به این اوراق از زمان ثبتنام محاسبه میشود و امکان تبدیل سکههای پیشخرید شده به گواهی سپرده بدون توجه به سررسید آنها وجود دارد.
مدیر اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی درهمین رابطه افزود: این ویژگیها باعث میشوند استفاده از اوراق گواهی سپرده برای افراد واجد شرایط در قیاس با قیمتهای کنونی سکه در بازار از مزیت بسیار بالایی برخوردار باشند. استفاده از گواهی سپرده برای ثبتنامکنندگان با قیمتهای 598 هزار تومان و 627 هزار تومان حتی در قیاس با قیمتهای به مراتب بالاتر از قیمتهای کنونی نیز از مزیت قابل توجهی برخوردار است.
وی در مورد تمهیدات بانکمرکزی برای خرید سکه از متقاضیانی که خواهان فروش سکه خود هستند، افزود: به منظور تامین سلیقه آن عده از ثبت نامکنندگان سکه که مایل به دریافت سکه و فروش آن در بازار هستند این امکان فراهم شده تا بدون مراجعه به بازار و تحمل صرف زمان و ریسکهای ناشی از نوسانات روزانه و لحظهای قیمت در بازار با دریافت مبلغی نزدیک به قیمت خرید سکه در بازار از دریافت سکه انصراف دهند.
قربانی خاطرنشان ساخت: این افراد درصورت انصراف از دریافت سکه، از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند؛ در حالی که به هنگام دریافت سکه باید مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت نمایند و آن را با نرخ خرید بازار که معمولا چندین هزار تومان زیر قیمت فروش بازار است (قیمت درج شده در رسانهها و سایتها) به فروش رسانند.
ویافزود: در روزهای اخیر افرادی که در ازای انصراف از دریافت سکه از مبلغ پرداختی بانک استفاده کردهاند، به مراتب سود بیشتری نسبت به کسانی دریافت کردهاند که سکههای خود را دریافت و در بازار فروختهاند.
مدیر اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی در رابطه با تمایل برخی از افراد که به هر دلیل قصد دارند سکههای خود را حفظ نمایند، گفت: به منظور پاسخگویی به تقاضای این افراد، ابزاری به نام «گواهی طلا » یا « پته» طراحی شده که ضمن برخورداری از ضرایب امنیتی بالا، ریسک نگهداری آن به مراتب کمتر از نگهداری سکه است. این اوراق بینام بوده و از قابلیت خرید و فروش در بازار ثانویه برخوردارند. دارنده این اوراق صاحب آن محسوب میشود وهر زمان که بخواهد، میتواند با مراجعه به بانک و تحویل اوراق مزبور، سکههای خود را دریافت نماید.
ویافزود: با توجه به مزایای مترتب بر ابزارهای جایگزین پیشنهادی و به رغم اختیاریبودن کامل استفاده از ابزارهای موجود، آمار و ارقام حاکی از آن است هر روز بر تعداد کسانی که مایلند به جای سکه از ابزارهای جایگزین استفاده نمایند، افزوده میشود. به گونهای که در هفته منتهی به 13 اردیبهشت به طور میانگین میزان استقبال روزانه افراد از گواهی سپرده، دریافت وجه نقد در ازای انصراف از دریافت سکه و اوراق گواهی طلا (پته) به ترتیب بیش از 3 برابر، 12 برابر و 2 برابر هفته قبل بوده است.
وی با تاکید بر اینکه هرچه از زمان آغاز واگذاری سکه میگذرد، بر حجم سکههای انباشته شده نزد تحویل گیرندگان سکه افزوده میشود، گفت: با فرض ثبات سایر شرایط، شاهد فشار بیشتری از سمت عرضه در بازار سکه خواهیم بود و این امر کاهش بیش از پیش قیمت سکه را در بازار به دنبال خواهد داشت. به اعتقاد وی در چنین شرایطی، جذابیت ابزارهای جایگزین بانک مرکزی رو به فزونی خواهد گرفت، به ویژه آنکه بخش اعظم ثبتنامکنندگان مبلغی به مراتب بالاتر از 546 هزارتومان برای ثبت نام هر قطعه سکه پرداخت کردهاند. همین امر ایجاب میکند درصورت دریافت سکه مالیات بیشتری نیز پرداخت کنند. قربانی ضمن اشاره به محدودیت امکان استفاده از ابزارهای جایگزین به ویژه اوراق گواهی سپرده در دوره زمانی محدود و مشخص، پیشنهاد کرد به منظور پرهیز از ضرر و زیانهای احتمالی در آینده، افرادی که مایل به استفاده از این ابزارها هستند از فرصت مطلوب فعلی استفاده کنند.
نگران قاچاق سکه هم باشیم
با نرخ 1710 تومانی دلار در بازار داخلی و قیمت اونس 1650 دلاری ظهر روز پنجشنبه قیمت واقعی طلای موجود در سکه، تقریبا 664 هزار تومان بود. براین میزان اگر مالیات، کارمزد و حق الضرب و غیره را اضافه کنیم این میزان از 700 هزار تومان به مراتب بیشتر است. از این منظر افت قیمت بازار داخلی حتما راهی به سوی قاچاق سکه و خروج سکههای ذوب شده با عیار 6/21 را در هر شکلی فراهم خواهد آورد. نگرانی که پیشتر از زبان یک عضو کمیته مبارزه با مفاسد اقتصادی مطرح شده بود. عزتالله یوسفیان ملا در مورد ریسکهای کاهش بیش از اندازه قیمت سکه در بازار گفته بود که افت پایینتراز قیمتهای جهانی امکان قاچاق و خروج سکه را از کشور فراهم خواهد کرد.
قیمت سکه در بازار
عصر چهارشنبه بانک کارگشایی سکه بهار آزادی را به طور متوسط 669 هزار و 400 تومان فروخت. قیمت سکه در همان روز در بازار تقریبا 670 هزار تومان بود. روز پنجشنبه نیز قیمت در همین حد باقی ماند. نیم سکه البته با 5000 تومان کاهش 340هزار تومان فروخته شد. ربع سکه هم با 3000 تومان کاهش به قیمت 182 هزار تومان عرضه شد.
بانک کارگشایی همزمان با تحویل سکهها از تعداد جلسات خود کاسته است و بر خلاف قیمت 636 هزار تومانی بازخرید سکههای پیشفروش شده قیمت بانک کارگشایی 33 هزار تومان بالاتر بوده است. لذا تا زمانی که قیمت پایه سکه در بانک کارگشایی تعیین میشود، ادعا برای تعیین کف قیمت سکه توسط نرخهای بازخرید صحیح نیست. در بازار ارز روز پنجشنبه قیمت دلار در سطح 1710 تومان باقی ماند، اما نرخ سایر ارزها در بازار داخلی رو به کاهش گذاشت.
طلا در بازارهای جهانی
روز پنجشنبه قیمت طلا تا محدوده 1650 دلار افت کرد و تا دیروز به سطح 1636دلار رسید که در این سطح نسبت به نرخ روز چهارشنبه 18دلار کاهش داشته است.
نوسان قیمتها در بازار به دلیل نگرانی نسبت به اعلام برخی شاخصهای اقتصادی آمریکا بود. گزارش مشاغل در آمریکا اعلام شد و شرایط مطلوبی از آن در بین سرمایهگذاران وجود ندارد. گزارش ماهانه اشتغال در ماه آوریل نشان میدهد میزان اشتغال ایجاد شده کمتر از حد انتظار بوده است.
در عین حال نگرانیهای سیاسی و اقتصادی در اروپا ادامه دارد و شاخص بازارهای سهام در این قاره سر به زیر دارند.
در آمریکا نیز نگرانی برای افت تقاضای مصرف نفت بازارهای سهام را تحت تاثیر قرار داده است.