لاوروف: مذاکره آمریکا با ایران برمبنای احترام متقابل و بدون پیش‌شرط باشد

وزیر خارجه روسیه از آمادگی این کشور برای میانجی‌گری بین ایران، آمریکا و کشورهای عربی خبر داد.

خبر را برای من بخوان

«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه امروز (جمعه) اعلام کرد که مسکو از آغاز مذاکرات بین ایران و ایالات متحده برای کاهش تنش‌های اخیر استقبال می‌کند.

لاوروف که به ژاپن سفر کرده، طی نشست خبری در سفارت روسیه در توکیو، با بیان اینکه مسکو خود را به عنوان واسطه بین ایران و آمریکا تحمیل نمی‌کند، گفت: «لکن ما از آغاز مذاکرات بر مبنای احترام متقابل و همچنین بدون هیچگونه پیش‌شرطی استقبال می‌کنیم».

به نوشته وبگاه شبکه «المیادین» وی در این‌باره توضیح داد: «اما معتقدیم مذاکراتی که از این نقطه شروع شود که "اول شما را در مضیقه اقتصادی قرار می‌دهیم و بعد شما برای مذاکرات التماس کنید"، را نمی‌توان به‌عنوان الگویی برای رفتار در عرصه بین‌المللی در نظر گرفت».

وزیر خارجه روسیه با بیان اینکه برخی کشورهای عربی «توافق عدم تجاوز» به ایران پیشنهاد داده‌اند، از آمادگی مسکو برای میانجی‌گری و تسهیل در روند امضای این معاهده خبر داد.

لاوروف از روز گذشته (پنجشنبه) به همراه «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه برای پیگیری مذاکرات موسوم به 2+2 روسیه و ژاپن، به توکیو سفر کرده است. دو کشور به صورت دوره‌ای نشست‌هایی را برای بحث درباره موضوعات سیاسی و امنیتی، با حضور وزرای دفاع و خارجه، برگزار می‌کنند. قرار است دور بعدی این گفت‌وگوها در روسیه برگزار شود.

ایران در حالی یکی از موضوعات مورد بحث در نشست توکیو بوده که ژاپن اخیرا از «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا میزبانی کرده است. ترامپ در این سفر گفت واشنگتن به دنبال گفت‌وگو با ایران است و از تلاش‌های ژاپن برای میانجیگری استقبال می‌کند. گفته می‌شود قرار است «آبه شینزو» نخست‌وزیر ژاپن به زودی به تهران سفر کند.

وی در نشست خبری مشترک با شویگو، «کونو تارو» وزیر خارجه و «تاکِشی ایوایا» وزیر دفاع ژاپن گفت که در مذاکرات دوجانبه درباره «منع اشاعه هسته‌ای، برنامه هسته‌ای ایران و چند موضوع منطقه‌ای و بین‌المللی دیگر» صحبت کردند.

یک مقام وزارت خارجه ژاپن بعد از دیدار وزرای خارجه و دفاع ژاپن و روسیه نیز با بیان اینکه روسیه از تلاش این کشور برای کاستن از تنش‌ها میان ایران و آمریکا حمایت می‌کند، گفته بود: «ژاپن به طور سنتی روابط دوستانه‌ای با ایران داشته است. از طرف ژاپن این اظهارات مطرح شد که ژاپن قصد دارد از این روابط دوستانه با ایران [برای کاستن از تنش‌ها با آمریکا] استفاده کند».

مقامات آمریکایی طی چند هفته اخیر، از ترامپِ رئیس‌جمهور گرفته تا بولتونِ مشاور امنیت ملی و پامپئو وزیر خارجه، بعد از خروج از توافق هسته‌ای و تشدید تحریم‌ها در سالگرد خروج، در واکنش به تصمیم ایران برای کاهش برخی تعهدات برجامی زبان به تهدید نظامی گشوده و اقدامات تحریک‌آمیزی نیز چون اعزام ناو هواپیمابر یا بمب‌افکن به منطقه را در دستورکار خود قرار دادند.

حدود یک سال پیش (۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷) بود که دولت آمریکا به دستور ترامپ، به بهانه‌های واهی و ادعاهای تکراری از توافق بین‌المللی برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به «برجام» خارج شده و تمام تحریم‌های هسته‌ای ذیل این توافق را در دو بازه ۹۰ و ۱۸۰ روزه مجددا اعمال کرد. واشنگتن از کشورهای مختلف از جمله ترکیه خواسته که ضمن تبعیت از تحریم‌های ایران، هرگونه واردات نفت و میعانات گازی را به صفر برسانند.

البته این تنها اقدام ضد ایرانیِ کاخ سفید طی یک سال گذشته نبود و دولت ترامپ هر هفته تحریم‌ها یا محدودیت‌های جدیدی را علیه اشخاص و نهادهای ایرانی یا غیر ایرانی مرتبط با تهران اعمال کرده است. آمریکا در پیشبرد این اهداف خصمانه خود تنها نبوده و اتحادیه اروپا نیز با اقدامات ضد ایرانی تقریبا مشابهی، واشنگتن را همراهی کرده است. (جزئیات بیشتر)

شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ با صدور بیانیه‌ای از توقف برخی اقدامات تهران ذیل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خبر داده و و به کشورهای باقیمانده در توافق هسته‌ای ۶۰ روز فرصت داد تا تعهدات خود به ویژه در حوزه های بانکی و نفتی را اجرا کنند

انتهای پیام/م

برچسب ها :