ایران در قبال فروش نفت خود به چین یوان دریافت میکند
منابع آگاه چینی اعلام کردند بر اساس توافق تهران و پکن بخشی از پول نفت صادراتی ایران به چین به یوان پرداخت می شود و یوان دریافتی صرف خرید کالاها و خدمات از چین می شود.
به گزارش سایت طلا به نقل از خبرگزاری فارس، بر اساس توافق تهران و پکن بخشی از پول نفت صادراتی ایران به چین به یوان پرداخت می شود.
بر اساس این گزارش، تهران، یوان دریافتی از بابت فروش نفت خود به چین را صرف خرید کالاها و خدمات از پکن می کند.
به گفته منابع آگاه در بازار نفت چین، حجم عمده واردات نفت ایران به چین توسط شرکت یونیپک، شاخه تجاری شرکت سینو پک و از طریق شرکت دیگری به نام ژوهای ژنرونگ انجام می گیرد. سینوپک، دومین شرکت بزرگ نفت چین محسوب می شود.
بر اساس برآوردهای انجام شده، ارزش سالانه این مبادلات به 20 تا 30 میلیارد دلار می رسد، که بخشی از آن به صورت مبادلات پایاپای انجام می گیرد. برای مثال، ژوهای ژنرونگ، در قبال خرید نفت از ایران، خدماتی همچون انجام عملیات حفاری به این کشور ارائه می دهد.
مدیر اجرایی یک بانک در دوبی در این زمینه اظهار داشت: «بحران مالی جهانی تغییر گرایش از غرب به سمت شرق را سرعت بخشیده است.» وی افزود: « اقداماتی مثل تحریم های آمریکا علیه ایران در شرایط کنونی قابلیت پذیرش یوان (واحد پول چین) به عنوان ارز مورد مبادله در معاملات تجاری را افزایش خواهد داد.»
دولت آمریکا اوایل سال جاری، شرکت ژوهای ژنرونگ را به دلیل صادرات بنزین به ایران، مورد تحریم قرار داد. اما مقامات این شرکت این اتهام را رد می کنند.
واشینگتن همچنین، تحریم هایی را وضع کرده که موسسات مالی را ناگزیر به انتخاب یکی از گزینه های همکاری با ایران و یا فعالیت در سیستم مالی آمریکا می سازد. آمریکا همچنین محدودیت هایی را علیه بانک مرکزی ایران اعمال کرده است. ایران راهکار مبادله پایاپای را به عنوان اهرم موثری علیه تحریم های بانکی به کار گرفته است.
به گفته بانک داران، خرید نفت با استفاده از یوان از چند ماه پیش آغاز شده است. به این صورت که ابتدا بخش غیر تهاتری مبادلات در پکن از طریق حسابهایی به یوان انجام می شد، اما در حال حاضر، در پی فشارهای آمریکا، بانک های چینی نظیر بانک چین، معامله با ایران را متوقف کرده اند.
در مقایل، بخش عمده ای از انتقال پول به تهران از طریق بانک های روسی انجام می گیرد، که کارمزد های بالایی را بابت این مبادلات دریافت می کنند.
ایران 21 درصد از نفت خام خود را به چین صادر می کند و همین مسئله پکن را به عامل مهمی در مقابل تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران تبدیل کرده است.
در ماه مارس، در میان تلاش های گسترده غرب برای منزوی ساختن ایران، شرکت سینوپک ضمن انجام مذاکرات با طرف ایرانی، تلاش کرد قرارداد جدید نفتی خود با ایران را منعقد کند. گفتنی است، چین در ماه های ژانویه و فوریه به صورت قابل توجهی واردات نفت خود از ایران را کاهش داده، اما تحلیلگران معتقدند این کاهش میزان خرید در طی ماه های آینده سال جاری جبران خواهد شد.