«سیدعباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری هفتگی خود درباره فعالیتهای فشرده دیپلماتیک در هفتههای گذشته، گفت: هفتههای مهمی را پشت سر گذاشتیم و در آن قرار داریم که از نظر دیپلماتیک، اهمیت فوقالعادهای دارد و تعیینکننده است. این تحولات، با سفر آقای ظریف به نیویورک و سپس آمریکایی لاتین و در نهایت با سفر به سنگال ختم شد. در این سفرها، تحولاتی رخ داد و دستاوردهایی را به همراه داشتیم.
موسوی با بیان اینکه آن سفرها بسیار موفقیتآمیز و پربار بود، افزود: در تک تک آن سفرها به اهداف خود دست یافتیم. همچنین شاهد سفر نخست وزیر عراق و وزیر امور خارجه عمان بودیم که در چارچوب مناسبات دوجانبه انجام شد و هر وقت اراده کنیم با یک اطلاع میتوانیم به کشورهای همدیگر سفر کنیم و در خصوص مناسبات دوجانبه رایزنی کنیم.
به گزارش ایرنا، رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای و عمومی وزارت امور خارجه ادامه داد: روز گذشته هم به درخواست ایران و هم درخواست کشورهای اروپایی، کمیسیون مشترک برجام برگزار شد. همچنین در روزهای آتی هیاتهایی از هند و چین به ایران سفر خواهند کرد.
موسوی با اشاره به بازنشستگی مرتضی سرمدی تصریح کرد: از آقای سرمدی به عنوان نخستین سخنگوی وزارت امور خارجه ارج مینهم و برای ایشان آرزوی توفیق و سلامتی میکنم.
تلاشهای دیپلماتیک برای حفظ برجام ادامه دارد
وی درباره جزییات جلسه دیروز کمیسیون مشترک برجام خاطرنشان کرد: تلاشهای دیپلماتیک برای حفظ برجام ادامه دارد و این تلاشها و رایزنیها چه در قالب ملاقاتهای دوجانبه و چه کمیسیون مشترک انجام میشود.
موسوی بیان کرد: نشست دیروز هم به درخواست ایران و هم طرفهای اروپایی بود. طرفهای اروپایی نسبت به رویکرد ایران در کاهش تعهداتش کمی معترض بودند و از طرفی ایران هم در نشست به بیعملی و رفتار آنها و همچنین برخی اقداماتشان مانند دستگیری برخی ایرانیان به خواست آمریکا و استرداد آنها به واشنگتن، اعتراض داشت.
وی ادامه داد: این افراد به خاطر تحریمهای ظالمانه و یکجانبه آمریکا دستگیر شدند. این تحریمها قبل از دستگیری، نه وجود داشته و نه قانونی و قابل اعتنا بوده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه اقدام انگلیس در توقیف کشتی حامل نفت ایران به عنوان یک اقدام نقض برجام در جلسه دیروز مطرح کردیم، ابراز داشت: توافق خاصی انجام نشد بلکه نشست رو به جلویی برای انجام تعهدات طرفین بود. بحث اینستکس مطرح شد که بحث مهمی نیست زیرا مقدمه اجرای تعهدات طرف مقابل است. اگر این اقدامات منجر به اقدمات عملی نشود، مورد قبول ایران نیست و گام سوم را با قاطعیت برمیداریم. یکی از توافقات نشست وزرای امور خارجه برجام است که نیازمند برخی بررسیها و مقدمات است که به محض دست یافتن انجام میشود.
وی درباره توافقات جلسه دیروز کمیسیون مشترک برجام یادآور شد: نشست سازنده و رو به جلو و همراه با صراحت بوده است. ایران اقدامات آنها را به گوششان رساند و اروپاییها هم حرفهایشان را زدند. فضا قدری برای ادامه کار شفافتر است. اگر برخی توافقات جزیی انجام شود، نشست وزرای امور خارجه برگزار میشود که گام رو به جلویی است. ما همچنان منتظر اقدامات عمل و ملموس اروپاییها برای اجرای برجام هستیم.
این دیپلمات کشورمان افزود: اروپاییها در حرف زدن کم نمیآورند و تکالیفی را میپذیرند. این دفعه حرفهای جدیتری زدند ولی نمیشد روی حرفها حساب کنیم و منتظر اقدامات عملی آنها هستیم. رئیسجمهور در نامه خود به سران کشورهای برجام به صورت شفاف برنامه ایران را مطرح کرده و طرف مقابل میداند چه باید کند.
آیا فروش نفت هم در اینستکس امکانپذیر است؟
موسوی در پاسخ به این سوال که آیا نفت در اینستکس مبادله میشود، عنوان کرد: اروپاییها ادعا میکنند اینستکس برای این مسئله راهاندازی شده است که منافع ناشی از برجام از جمله تبادلات اقتصادی را با ایران برسانند. همانطور که قبلا گفتیم اینستکس یک مقدمه برای انجام تعهداتشان است. این اصل کار نیست ولی آنها ادعا میکنند این سازوکار موجب انجام مبادلات مالی و تجاری میان ایران و آنها شود. خواست ما فروش نفت است و فروش نفت به دوران قبل از خروج آمریکا از توافق هستهای بازگردد.
ماجرای دیدار ظریف با سناتور آمریکایی
موسوی درباره دیدار ظریف با رند پال، سناتور آمریکایی در سفر به نیویورک عنوان کرد: آقای ظریف هر وقت به نیویورک برای انجام ماموریت میروند، در حاشیه آن در ماموریت اصلی، به درخواست طرفهای آمریکایی که میتوانند نمایندگان ملت و کنگره و رسانهها باشند، ملاقات و گفت وگو کند. در آن ملاقات مواضع ایران به صراحت و شفافیت به طرف آمریکایی و افراد ذینفوذ دیدار میکند. هیچ ملاقاتی با افراد دولتی انجام نمیشود.
وی با بیان اینکه علیرغم ادعای آمریکاییها، شاهد هستید که آنها وزیر و هیات ایران را با محدودیت روبهرو کرده است، گفت: علیرغم این محدودیتها صدای آقای ظریف رساتر شنیده شد. محدودیتهای شدیدی را هم اعمال کردهاند ولی اگر بازهم به نیویورک بروند، اگر درخواست شود، دیدارهایی را انجام خواهند داد.
هدف سفر وزیر خارجه عمان به ایران
موسوی در پاسخ به این سوال که یوسف بن علوی برای میانجیگری درخصوص مسائل منطقهای به ایران سفر کرده بود؟ بیان کرد: طبیعی است درخصوص مسائل منطقهای و بینالمللی مانند بحث کشتیها و تنش در خلیج فارس صحبت شده باشد ولی اینکه برای میانجیگری آمده باشد، تایید نمیکنم ولی در خصوص این مسائل طبیعی است که با مقامات ایران صحبت شده باشد.
موسوی درباره اظهارات وزیر امور خارجه عمان مبنی بر آمادگی کشورش برای تامین امنیت خلیج فارس تنگه هرمز تصریح کرد: ایران حدود 1500 مایل ساحل در خلیج فارس دارد و بیشتر آبراهه تنگه هرمز در مجاورات ایران است. امنیت آنجا با ماست و کشورهای منطقه مانند عمان روبهروی ما هستند.
وی اضافه کرد: معتقدیم اگر امنیت منطقه و خلیج فارس میخواهد تضمین شود، راهی جز هماهنگی و همکاری کشورهای منطقه وجود دارد و ریشه همه ناامنیها و مشکلات، به دخالت نیروهای فراسرزمینی برمیگردد که هزاران مایل دورتر از سرزمین خود در منطقه ما دخالت میکند. ما با عمان برای تامین امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز همکاری داریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره آخرین تلاشها برای آزادی کشتی حامل نفت ایران اظهار داشت: یکی از موضوعات مطرح در نشست دیروز، بحث توقیف کشتی حامل نفت ایران بود که تلقی ما این است که آن اقدام، نقض برجام است. آنها استدلالاتی کردند. ایران این اقدام را غیرقانونی دانسته و راهزنی دریایی بودن آن را تکرار کرده است.
نامه ظریف به رهبر انقلاب درباره سریال گاندو
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه درباره نامه ظریف به رهبر درباره سریال گاندو خاطرنشان کرد: این خبر را تائید میکنم و چنین نامهای از سوی وزیر به رهبری نوشته شد. صدا وسیما از جمله نهادهایی است که زیر نظر رهبری هستند و اگر قرار بود گلایهای باشد باید خدمت ایشان گفته میشد. برداشت ما این است آنچه تلاش میشود در سریال گاندو از وزیر و وزارت امور خارجه نشان داده شود، یک چهره منفعل و بیعمل و وا داده است.
موسوی با بیان اینکه فکر کردیم اگر چنین چیزی وجود دارد، ماندن این وزیر در وزارتخانه جایز نباشد و عزت، حکمت و مصلحت را سرلوحه خود قرار دهد و چنان اقتداری داشته باشد که زبان گویای این ملت باشد، ابراز داشت: رهبری الطاف داشتند و بیان کردند مطلقا راضی نیستند نسبت به وزیر امور خارجه اهانتی صورت بگیرد.
اظهارات مقامات سعودی برای گفتوگو با ایران
وی درباره اظهارات مقامات سعودی برای گفتوگو با ایران بیان کرد: ما این اظهارات را یک سیگنال مثبت قلمداد میکنیم. ایران بارها خواستار حل مسائل میان کشورهای اسلامی بدون پیششرط شده است و از هر اقدامی که موجب نزدیکی کشورهای اسلامی شود، با آغوش باز میپذیرد. مصالح کشورهای اسلامی ایجاب میکند کشورهای اسلامی و همسایه اختلافات خود را کنار بگذارند چرا که موجب میشود که کشورهای نامشروع از این وضعیت سواستفاده نکند. پاسخ ایران به هر سینگنال مثبتی، مثبت است.
واکنش به کاهش نیروهای اماراتی در یمن
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره کاهش نیروهای اماراتی از یمن یادآور شد: این اظهارات را یک گام خوب برای کاهش تنشها تلقی میکنیم زیرا میتواند موجب کاهش تنش در یمن که یکی از کانون تنشها در منطقه است، منجر شود.
وی درباره آخرین وضعیت اسدالله اسدی، دیپلمات بازداشت شده ایران در اروپا گفت: این پرونده پیچیدگیها فنی دارد و پیگیریها ما هم فنی است از جمله پیگیریهای حقوقی و دیپلماتیک. وکلای ایشان به شدت در حال کار کردن بر روی این پرونده هستند و امیدواریم ایشان هرچه زودتر از این وضعیت خارج شود.
واکنش به ادعاها درباره نامه ظریف برای اخذ مجوز مذاکره با آمریکا
این دیپلمات کشورمان در پاسخ به ادعایی مبنی بر نامه ظریف به برخی از مراجع و نهادها برای اخذ مجوز مذاکره با آمریکا گفت: این ادعا و شنیده قابل تایید نیست و به احتمال بسیار زیاد قابل رد شدن است. ایشان دیدگاههایشان را به صراحت و شفافیت مطرح کردهاند و به عنوان دیدهبان ایران در صحنه جهانی، خود را مکلف میدانند مشاهداتشان را به اطلاع مقامات کشور برسانند ولی اینکه آن نامه نوشته شده باشد، من نمیدانم ولی معقتدم ایشان دیدگاههایشان را به صراحت و شفافیت بیان میکنند.
موسوی اضافه کرد: هفته آینده نشست خبری خواهیم داشت و برای اولین بار، آقای ظریف نشست خبری با حضور رسانههای داخلی و خارجی خواهیم داشت.
ادعای پامپئو مبنی بر سفر به تهران و گفتوگو با رسانههای ایرانی
وی درباره درخواست وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر سفر به ایران و گفتوگو با رسانههای ایرانی اظهار داشت: این اقدام، اقدامی تهاجمی نسبت به گفتوگوهای ظریف با رسانههای آمریکایی است. ما این اقدام را اقدامی منفعلانه و بدون صداقت میدانیم که در راستای جنگ روانی انجام میدهند. قبلا درخواستهایی برای گفتوگو مطرح شده بود ولی آنها همه را رد کردهاند.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه ایشان نسبت به سفرهای ظریف معترض هستند، تصریح کرد: سفر ظریف، سفر دوجانبه به آمریکا نمیکند بلکه برای حضور در نشستهای بینالمللی به نیویورک سفر میکنند و آمریکا براساس توافق مقر موظف به پذیرش وزیر امور خارجه است.
سفر عراقچی به فرانسه
موسوی در پاسخ به سوالی درباره جزییات پاسخ رئیسجمهوری به پیشنهاد رئیسجمهور فرانسه که از سوی سیدعباس عراقچی به پاریس برده شد، خاطرنشان کرد: فرانسه در راستای اجرای تعهدات خود در برجام پس از تحرکات اخیر، اقداماتی را شروع کرده است. دو بار دستیار دیپلماتیک مکرون به ایران آمد و طرحهایی داشت که از نظر ما، مسئله جدید و قابل توجهی نبود. طبیعی بود که ایران از آنجایی که معقتد است پنجره دیپلماتیک بسته شود، طرحهای آنها بررسی شد و طرحی هم از سوی ایران جمع بندی شد و توسط عراقچی به عنوان فرستاده ویژه رئیسجمهوری برای پاریس برده شد.
وی با بیان اینکه آنها معقتدند تنش موجود باید کاسته شود و معقتدند با برخی از پیشنهادات میتوان وضعیت را بهتر کرد، ابراز داشت: ایران به دنبال تنش و درگیری نیست و به همین خاطر، به این پیشنهادات نظر مثبت دارد و این سفر نشان داد هم طرحهای عملی را بشوند و هم طرحهایی را ارائه دهد. امیدواریم این تلاشها ثمر دهد.
محدودیت دولت آمریکا برای دیپلماتهای ایران
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی درباره اعمال محدودیت دولت آمریکا برای دیپلماتهای ایران در نمایندگی سازمان ملل بیان کرد: بلافاصله پس از آنکه آمریکایی چنین تصمیمی را گرفتند و به ما یادداشت دادند و محدودیتهای عجیب و غریب را اعمال کردند که خندهدار هم بود، هم برای ظریف و هم برای هیات دیپلماتیک ما در نیویورک و خانوادههایشان را محدودیتهایی را اعمال کردند.
موسوی ادامه داد: این اقدام را اگر سخیف نگویم، بسیار عجیب بود. هم هیات ایران طی یادداشتی اعتراض خود را اعلام کرد و هم پیگیریهایی از طریق دبیرکل سازمان ملل انجام شد و استنادهایی براساس حقوق بینالملل و قرارداد مقر مطرح شد.
وی اقدام آمریکا را بسیار غیرانسانی دانست و یادآور شد: فرض کنید فرزند یکی از دیپلماتهای ما بیمار باشد و برای بردن این فرزند به بیمارستان اجازه بگیرد یا برای رفتن آن فرزند به مدرسه اجازه بگیرد. این محدودیتها خندهدار و عجیب و غریب است و امیدواریم آمریکاییها از این اقدامات خندهدار دست بردارند و اجازه دهند دیپلماتهای ما کارهای جاری خود را به راحتی انجام دهند.