چرا اقتصاد جهان هنوز به اوپک نیاز دارد؟
تاریخ نشان می دهد قیمت نفت همواره دورههای مختلف بی ثباتی را تجربه کرده و ثبات تنها زمانی به بازار بازگشته که از یک طریق مدیریت شده است.
بازار نفت به اوپک ، کشورهای خلیج فارس یا هر ترکیبی از کشورهای تولید کننده نفت نیاز دارد تا تولید را برای مدیریت بازار نفت تغییر دهند.
تاریخ نشان می دهد قیمت نفت همواره دورههای مختلف بی ثباتی را تجربه کرده و ثبات تنها زمانی به بازار بازگشته که از یک طریق مدیریت شده است.
بی ثباتی شدید به تولید کنندگان و مصرف کنندگان نفت آسیب می رساند. صنعت نفت مانند هر صنعت قابل استخراج دیگری وابسته به سرمایه است. در صورت هرگونه سقوط یا کاهش شدید در قیمت نفتT تولید کنندگان بر هزینه های عملیاتی تمرکز می کنند و علیرغم ضرر و زیان به تولید ادامه می دهند.
بی ثباتی بالای قیمت نفت به مشتریان هم آسیب می رساند. رشد اقتصاد جهانی کاهش می یابد . این رشد برای اشتغال ضروری است و کندی آن رقابتی ایجاد میکند که منجر به اتلاف ذخایر کمیاب، قیمت های بالاتر و بدتر شدن کارآمدی تولید و مصرف نفت می شود.
شواهد تاریخی نشان می دهد از زمان تجاری شدن صنعت نفت در 1859 ،هزینه بیثباتی بالای قیمت نفت برای تولید کنندگان و مصرف کنندگان بسیار بالا بوده است. هر دوی آنها میخواهند این بی ثباتی را کاهش دهند یا حذف کنند و به نوعی ثبات قیمت در بازار نفت برسند.
کشف فرایندی که استخراج نفت سفید را از نفت خام ممکن کرد، باعث افزایش ارزش تجاری نفت در 1859 شد. تا وقتی که شرکت نفت جان راکفلر نظم را وارد این صنعت کرد، به بازار ثبات بخشید، جلوی اتلاف انرژی را گرفت، هزینه ها را کاهش داد و کارآمدی تولید را بهبود بخشید، قیمت نفت بسیار بی ثبات بود.رسیدن به تمام این ها از مزایای مدیریت بازار بود.
سیاستگذاران تصور میکردند انحصار راکفلر بسیار قدرتمند است. آنها از قوانین آنتی تراست برای تفکیک آن به بیش از 30 شرکت کوچک استفاده کردند. ولی هدف همه آنها رسیدن به ثبات بازار، کاهش اتلاف انرژی، پایین آوردن هزینه ها و افزایش کارآمدی بود. ولی شرکت های خصوصی نمی توانستند بازار نفت را در داخل آمریکا به خاطر قوانین ضد انحصاری آن کنترل کنند بنابراین از آنجایی که این قوانین در خارج از مرزهای آمریکا کاربردی نداشتند، شرکت سون سیسترز کنترل خود را بر بازار نفت در کل جهان افزایش داد. هدف این شرکت هم کاهش بی ثباتی، از بین بردن اتلاف انرژی، بهبود کارآمدی و پایین آوردن هزینه ها بود.
گرچه اوپک در 1960 تاسیس شد ولی تا اوایل دهه 1970 هیچ برتری در کنترل بازار نفت نداشت. ولی از اواخر دهه 1970 اوپک سعی کرد کنترل بازار را به کمک عربستان و متحدان آن در خلیج فارس به دست آورد و موفق شد. درحالی که آنها نتوانستند مانند راکفلر و سون سیسترز ثبات را به بازار بازگردانند، ولی نقشی کلیدی در کاهش این بی ثباتی داشته اند.
از آنجایی که بی ثباتی ادامه دار بازار نفت تقاضای نفت در آینده را تهدید میکند، حفظ سهم بازار در طولانی مدت نیاز به ثبات این صنعت دارد. بنابراین همکاری اخیر بین تولیدکنندگان اوپک و غیر اوپک و تلاش برای حفظ کاهش تولید علیرغم افزایش تولید آمریکا ،نباید تنها وسیله ای برای افزایش قیمت نفت در نظر گرفته شود. این فعالیت ها همه در جهت حذف بی ثباتی از بازار نفت به منظور افزایش تقاضای جهانی آن در آینده صورت میگیرد.
وزرای انرژی، مقامات و رهبران صنعت نفت از سراسر دنیا در اوپک گردهم می آیند تا مسیر آینده بخش نفت و گاز را تعیین کنند. هدف آنها مانند گذشته حفظ ثبات بازار نفت است. همه آنها دریافته اند که منافع اقتصادی و مالی اشخاص ، شرکتها ، کشورها و جوامع در گروی مدیریت بازار نفت است.