البته با وجود کاهش قیمت در بازار مسکن وضعیت اجارهبها تغییری نکرده و همچنان با افزایش روبه رو است.
روند کاهشی قیمت مسکن
مهمترین ویژگی این روزهای بازار ، تردید فروشندگان و کاهش توان مالی متقاضیان است. با اینکه حضور خانهاولیها و کسانی که قصد تبدیل به احسن کردن آپارتمان خود را داشتند از اواخر سال گذشته در بازار مسکن پررنگ شده بود، آمار گویای آن است که در اوایل سال جاری به علت عقبنشینی مالکان و نبود نقدینگی کافی در دست خریداران، معاملات تا ۳۰ درصد نسبت به ماههای مشابه سال قبل کاهش یافته است.
تحقیقات میدانی از بازار مسکن نیز نشان میدهد قیمت پیشنهادی فروش آپارتمان در مناطق مختلف اصفهان در اوایل امسال رشد و در چند هفته اخیر کاهش داشته است و این عقبگرد قیمتی بیشتر در مناطق گرانقیمت شهر اصفهان که در یکسال اخیر صدرنشین تورم ملکی بودهاند، رخداده است. فروشندههای آپارتمان در این محلهها قیمت پیشنهادی خود را ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش دادهاند و البته با اینحال عدهای از فعالان بازار مسکن از کاهش بیشتر قیمت در معاملات نیز خبر میدهند.
کاهش نرخ مسکن، خبری است که پیش از این نیز توسط رئیس اتحادیه املاک اصفهان اعلام شده بود با این توجیه که افزایش نرخ، سقفی دارد و سرانجام مالکان مجبور به کاهش قیمتها خواهند شد. «رسول جهانگیری» اکنون نیز با تأکید بر کاهش بیشتر نرخها در ماههای آینده بیان میکند: افزایش بیش از اندازه و غیرمنطقی نرخ مسکن در چند ماه گذشته به دلیل هیجانات بازار بوده است، ضمن آنکه افزایش قیمت طلا و ارز بر ایجاد حباب در قیمتهای مسکن مؤثر بودهاند.
شرط تداوم ریزش قیمتها
به گفته این مسئول در صورت ثبات بازار سکه و ارزدر ۲ماه آینده شاهد کاهش قیمت مسکن خواهیم بود. البته برای مشاهده تأثیر کاهش نرخ سکه و دلاربر بازار مسکن نیازمند گذر زمان هستیم چون بازار مسکن مانند طلا و سکه با تغییر نرخ روزانه روبهرو نیست. همانطور که سال گذشته نیز با افزایش قیمت سکه و ارز بعد ار ۲ تا ۳ ماه شاهد رشد قیمت مسکن بودیم.
وی تصریح میکند: لازم است به این موضوع نیز توجه داشته باشیم که خانههای خالی در اصفهان متناسب با تقاضای مردم نیست. خانههای خالی اکثراً خانههایی است که سلیقهسازی شده و بهصورت کلی با تقاضای جامعه هماهنگ نیست. در دوره رونق بیش از حد بازار مسکن و جذابیت بالای ساختوساز، مردم در هر حرفهای که بودند پول خود را وارد بازار مسکن کردند و خانهها را بر اساس سلیقه خود ساختند. این خانهها، خانههایی لوکس است و به همین دلیل مطابق با نیاز فعلی جامعه نیست و اکنون مردم به خانههایی با سبکی دیگر نیازمند هستند که در اصفهان با کمبود آنها مواجه هستیم. بنابراین بهتر است به طرف ساختوسازهایی برویم که متناسب با نیاز و سلیقه امروز هستند.
تب اجارهها فروکش نکرد
افزایش نرخ رهن و اجاره، قدرت خرید مسکن برای بیشتر مردم را کاهش داده و خرید خانه برای افرادی که درآمد آنها با شرایط اقتصادی کنونی سازگار نیست، به رویا شبیه شده است. هرچند بنا به گفته فعالان بازار مسکن، قیمت خرید و فروش تا حدودی با کاهش روبهرو شده است اما شواهد نشان میدهد نرخ رهن و اجاره همچنان افسار گسیخته و نابسامان است؛ مشکلی که همواره مستاجران را نگران و دچار تشویش خاطر کرده و هیچ مرجعی برای رسیدگی به آن وجود ندارد. دبیر انجمن انبوه سازان مسکن استان در مورد بازار خرید و فروش، رهن و اجاره مسکن میگوید: در سالهای گذشته به دلیل رکود بازار مسکن، مردم تصمیمی برای خرید خانه نگرفته و مجبور به اجارهنشینی هستند که این افزایش تقاضا موجب رشد اجارهبها نیز شده است.
بهویژه در این ماههای پایانی تابستان که فصل جابهجایی است و معمولا نرخ اجاره هم با افزایش روبهرو میشود. «احمد تولا» درباره اینکه اجارهبها به نسبت درآمد مردم بسیار بالاست و این شرایط را برای خانهدار شدن آنها مشکل میکند، میافزاید: مردم همچنان در انتظار کاهش قیمت هستند و اجارهنشینی را ترجیح میدهند. وی درباره اینکه با وجود اشتغالزایی فراوان بخش مسکن هنوز مسئولان برای رونق آن چارهای نیندیشیدهاند، اضافه میکند: قدرت خرید مردم بسیار پایین است و تعادلی بین دستمزد آنها و قیمت واحدهای مسکونی وجود ندارد و از سوی دیگر بهدلیل مشکلات موجود، سرمایهگذاران به بخش مسکن وارد نمیشوند. واضح است با وجود کمبود مسکن، نرخ خرید و اجاره صعودی میشود.
این شرایط درحالی رو به رشد است که به گفته مسئولان تقاضا برای اجاره در اصفهان به نسبت سالهای گذشته تغییر چندانی نکرده، اما رشد حبابگونه اجارهبها اسباب نارضایتی اجارهنشینها را فراهم آورده است. شهروندان امیدوار هستند با اجرای سیاستهای صحیح در زمینه مسکن و تغییر و تحولاتی که به بهبود اوضاع منجر خواهد شد، رونق بازار مسکن از یک سو و ایجاد شرایط مناسب برای خرید مسکن و اجاره آن برای جوانان توسط دولتمردان فراهم شود.