سه روز کاهش قیمت نفت برای اوپک بحران نیست ولی پیش بینی ادامه کاهش قیمت نفت میتواند باقیمانده قدرت آن را از بین ببرد .این سازمان زمانی می توانست مسیر اقتصاد جهان را تعیین کند.
طی چند روز گذشته گزارشاتی منتشر شده که نشان می دهد سازمان کشورهای صادر کننده نفت با بحران بقا روبروست.
هشدار دهنده ترین اظهار نظر برای اعضای اوپک مخصوصاً عربستان دیروز توسط آژانس بینالمللی انرژی اعلام شد. این آژانس در گزارش ماهانه خود اخطار داد که عرضه بیش از حد نفت به بازار وجود دارد و طی سال آینده بیشتر هم خواهد شد.
آژانس بین المللی انرژی اعلام کرد:«به زودی تولیدکنندگان اوپک و روسیه یک بار دیگر شاهد افزایش تولید نفت غیر اوپک خواهند بود که بر قیمت نفت تاثیر می گذارد».
«چالش مدیریت بازار در 2020 هم دلهره آور خواهد بود».
منظور آژانس بین المللی انرژی از مدیریت بازار کاهش تولید اعضای اوپک مخصوصا عربستان است.
ولی این کاهش تولید برای اعضای اوپک از جمله عربستان آسان و خوشایند نیست. قیمت نفت در حدود سطح فعلی همین حالا هم شرایط مالی اکثر اعضای اوپک را به چالش کشیده است چون این کشورها برای متعادل کردن بودجه خود به نفت حدود 70 دلار در هر بشکه نیاز دارند.
برای اینکه قیمت نفت از 55 دلار فعلی به 70 دلار در هر بشکه برسد یکی از این دو اتفاق باید بیفتد: تقاضا افزایش یابد که احتمال آن بسیار کم است یا تولید نفت اعضای اوپک بیش از این کاهش یابد. این اعضا الان هم تحت فشار مالی قرار دارند.
این یعنی بارکاهش تولید بر دوش اعضای اوپک می افتد، کشور هایی که همین الان هم تحت فشار دور قبلی کاهش ها قرار دارند. کاهش تولید نفت ممکن است به متعادل شدن قیمت نفت کمک کرده باشد ولی آنگونه که انتظار می رفت قیمت نفت را افزایش نداده است.
مشکل عرضه بیش از حد نفت به بازار که به گفته آژانس بین المللی انرژی طی سال آینده بدتر هم خواهد شد به چندین عامل بستگی دارد: کند شدن رشد اقتصاد جهان ، افزایش تولید کشورهای غیراوپک مخصوصاً آمریکا و افزایش تولید گاز طبیعی این کشور
شرکت مکنزی، یک شرکت مشاوره مدیریتی، در گزارش خود در مورد دورنمای جهانی گاز و گاز طبیعی مایع تا 2035، اهمیت فزاینده گاز طبیعی مایع را در بازار انرژی توضیح داد.
طبق این گزارش، گاز تنها سوخت فسیلی است که به طور یکنواخت تا 2035 رشد می کند و مهمترین عامل این رشد آمریکاست. به گفته شرکت مکنزی آمریکا تا 2022 بزرگترین صادر کننده گاز طبیعی مایع خواهد شد و از استرالیا و قطر پیشی میگیرد.
به عبارت دیگ، نه تنها امروز عرضه بیش از حد به نفت به بازار وجود دارد، بلکه احتمال ادامه این شرایط در آینده هم هست و این چیزی است که اعضای اوپک نگران آن هستند.