مجیدرضا حریری، اظهار کرد: برای به دست آوردن نگاهی دقیق در تحلیل خبر اخیر باید ابتدا نگاهی به وضعیت اقتصاد ایران در سالهای گذشته داشته باشیم. ما در طول چهل سال گذشته حدود ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایه مستقیم خارجی جذب کردهایم و به طور میانگین هر سال دو تا سه میلیارد دلار سرمایه خارجی به کشور ما آمده است. از این رو پیش از تحلیل اینکه چین چگونه ۴۰۰ میلیارد دلار پول وارد ایران خواهد کرد، باید پرسید: آیا اساسا اقتصاد ایران آمادگی پذیرش چنین رقمی را دارد؟
وی ادامه داد: از سوی دیگر در ماههای گذشته، ایران و اروپا برای مدتی طولانی بر سر اینستکس با هم بحث کردهاند و هنوز مشخص نیست نتیجه این خط اعتباری به کجا میرسد. در شرایطی که رقم مورد بحث حدود ۱۵ میلیارد دلار است. وقتی ما در آن چارچوب در حال مذاکرهایم، چگونه میتوان از نهایی شدن یک خط ۴۰۰ میلیارد دلاری سخن گفت؟
به اعتقاد رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین، خبر ابتدایی این خط اعتباری که حدود دو هفته قبل از سوی یک رسانه خارجی مطرح و حتی جزئیاتی از این توافق نیز در آن رسانه منتشر شد، بیشتر یک شیطنت رسانهای بوده و نمیتواند در کوتاه مدت عملی شود.
همکاریهای ۲۵ ساله ایران و چین
حریری در پاسخ به این سوال که آیا اساسا موضوع تخصیص خط اعتباری چین به طرحهای ایران در ماههای اخیر مطرح بوده است، توضیح داد: برای مشخص شدن شرایط امروز باید به اقدامات سالهای گذشته نگاه کنیم. رئیس جمهوری چین در سال ۲۰۱۶ به ایران آمد و در سطح عالی مقامات کشور مذاکرات و توافقاتی داشت. یکی از مهمترین این توافقات سند جامع همکاریهای ۲۵ ساله میان ایران و چین بود که اقتصاد بخش مهمی از آن را تشکیل میدهد.
وی با اشاره به برنامه ریزی اقتصاد ایران برای رسیدن به رشد اقتصادی هشت درصدی در سالهای پیشرو، تصریح کرد: با توجه به محدودیتهای داخلی و نیاز کشور به سرمایه گذاریهای جدید، عملا تنها راهبرد موجود، جذب سرمایه گذار خارجی خواهد بود و در این بین چین میتواند یکی از بهترین گزینههای موجود باشد.
رئیس اتاق ایران و چین ادامه داد:تقریبا تمامی پیشبینیها و ارزیابیها نشان میدهد که چین، در سالهای ۲۰۳۵ تا ۲۰۴۰ میلادی قدرت نخست اقتصاد جهان خواهد شد و از این رو برای سرمایه گذاری قابل توجه در ایران، میتوان به چینیها فکر کرد.
حریری خاطرنشان کرد:اگر خبر منتشر شده به برنامه ۲۵ ساله مشترک دو کشور اشاره میکرد، امکان آن وجود داشت که منطقی باشد و در طول ۲۵ سال این حجم از سرمایهگذاری برنامه ریزی شود اما با توجه به اینکه چنین توضیحی ارائه نشد و موج به سمتی رفت که این خط اعتباری مربوط به شرایط امروز است، به نظر میرسد یک شیطنت رسانهای پشت اخبار رسانه خارجی بوده است.
سه شنبه این هفته، فریال مستوفی عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران، در جلسه این هیئت اعلام کرد که چین یک خط اعتباری ۴۰۰ میلیارد دلاری برای اقتصاد ایران در نظر گرفته است.
عصر همان روز، مستوفی با تصحیح اظهارات خود، اعلام کرد آنچه مطرح کرده، خبر یک رسانه خارجی بوده و هدفش از ارائه آن، دعوت اتاق به بررسی این خبر است.