طرح جدید رئیس جمهور برای صلح در خاورمیانه چیست ؟

رئیس جمهوری با بیان اینکه ایران به دنبال صلح بلندمدت در منطقه است، گفت: طرح ابتکار صلح هرمز درباره یک همکاری دسته جمعی درون منطقه خلیج فارس است و می‌خواهیم همه کشورهای منطقه در این طرح حضور داشته باشند / ما به طرف همه همسایگان دست برادری دراز می کنیم و حتی حاضریم از خطاهای گذشته آنها بگذریم.

خبر را برای من بخوان

حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی صبح امروز پیش از عزیمت به نیویورک برای حضور در هفتادوچهارمین مجمع عمومی سازمان ملل اظهار کرد: همواره اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل فرصت مناسبی برای این‌که نظرات ملت‌ها از جمله ملت ایران بیان شود و اقدامات غیرمنصفانه و ظالمانه‌ای که نسبت به ملت ایران روا داشته می‌شود برای مردم و کشورهای جهان توضیح داده شود،‌ هست. همچنین فرصتی برای توضیح مسائل پیچیده و سخت منطقه.

وی ادامه داد: امسال این سفر اهمیت ویژه‌ای دارد. احساس ما این بود که آمریکا خیلی تمایلی ندارد که هیات‌های ایرانی در سازمان ملل حضور داشته باشند که دلایلش را خود آمریکایی‌ها باید توضیح دهند، بالاخره آنها یا از بیان حق می‌ترسند و حقیقت برای آنها تلخ است یا می‌خواهند بر افکار مردم اروپا تاثیر نگذاشته باشد؛ البته وقتی آنها تمایلی برای این سفر ندارند ما باید برای انجام این سفر اصرار داشته باشیم ما باید به سازمان ملل رفته و حرف خود را بزنیم، چون دارای منطق و استدلال کافی هستیم.

وی با بیان این‌که آمریکا تحریم‌های ظالمانه خود نسبت به ملت ایران را به حدی رسانده که خودشان می‌گویند چیزی برای تحریم وجود ندارد، تصریح کرد: آنها مجبور شدند تحریم‌ها را از نو شروع کنند این به معنای استیصال کامل آمریکاست که تحریم‌های حداکثری نتوانسته کاری انجام دهد و ملت بزرگ ما در یک سال و نیم گذشته ایستادگی کردند و در چند ماه اخیر هم حرکت اقتصادی کشور مقداری بهتر شده است که این یعنی توان مقابله با فشار دشمن را داریم.

روحانی همچنین با اشاره به مسائل منطقه‌ای خاطرنشان کرد: مسائل منطقه حاد شده است. برخوردها و نگرانی‌هایی وجود دارد که ریشه آن معلوم است، ولی وقتی حادثه‌ای آغاز می‌شود اتهامات شروع می‌شود اما معلوم است که آمریکا اهداف دیگری است. وزیر خارجه آمریکا مدام حرف‌های بی‌منطق می‌زند و من ندیده‌ام تا حالا یک حرف منطقی بزند، همه حرف‌هایش نادرست است. غیرمنطقی بودن وزیر خارجه آمریکا از عجایب تاریخ است.

رییس جمهور در ادامه با بیان این‌که آمریکا خسارت آرامکو را بیشتر از آنچه هست تبلیغ می‌کند، ادامه داد: خساراتی که در دو هفته جبران می‌شود را می‌گویند تا یک ماه جبران آن طول می‌کشد. هدف آمریکا تصرف منطقه است. آنها می‌خواهند کل نفت شرقی عربستان سعودی را در مشت بگیرند، البته این دعوا دعوای مخصوص ما نیست. دعوای مخصوص آمریکا و چین است و آنها از این مسائل منطقه سوء‌استفاده می‌کنند و دنبال قراردادهای نظامی جدید هستند و سروصداها برای حضور بیشتر در منطقه است. ما در این شرایط طرحی را به نام ابتکار صلح هرمز به سازمان ملل می‌بریم که اساس آن همکاری جمعی کشورهای درون منطقه خلیج فارس است، البته این طرح فقط امنیتی نیست بلکه اقتصادی و سیاسی هم هست.

روحانی ادامه داد: ما از همه کشورهای حوزه خلیج فارس و هرمز در این ائتلاف دعوت می‌کنیم تا خودمان امنیت منطقه را تضمین کنیم، البته عکس‌العمل‌ها به این طرح هنوز روشن نیست. آمریکا گفته است دوست داریم این طرح را ببینیم. امیدواریم این طرح را در سازمان ملل تشریح کرده و به دنیا اعلام کنیم ایران دنبال صلح بلندمدت در منطقه است. در این طرح از سازمان ملل هم دعوت شده، ما معتقدیم راه‌حل منطقه از درون منطقه خواهد بود و آنها که از بیرون منطقه می‌آیند نمی‌توانند صلح و امنیت را تامین کنند. آمریکا از سال 2001 در منطقه است، ولی نتوانسته امنیت را به وجود بیاورد.

وی با اشاره به برگزاری جلسه ایران و 1+4 در سطح وزرای خارجه در جریان این سفر، اظهار کرد: مسائل هسته‌ای و کاهش تعهدات برجامی در این جلسه بررسی می‌شود. ما بسیار خوشحالیم برای اولین‌بار در تاریخ تخاصم ایران و آمریکا، آمریکا به لحاظ سیاسی منزوی شده است و به غیر از دو سه کشور کوچک اکثریت قاطع کشورها کار آمریکا را محکوم کرده‌اند. در حادثه آرامکو افکار عمومی تجاوز به یمن را محکوم می‌کند. آرامکو محصول تجاوز عربستان سعودی، امارات متحده عربی و آمریکا به یمن است که اگر این تجاوز انجام نمی‌شد، این حمله هم صورت نمی‌گرفت. ما باید کاهش تعهدات خود در برجام را تبیین کنیم. آمریکا موضوع کاهش تعهدات را به آژانس انرژی اتمی برد، اما موفق نشد و شورای حکام گفت این مسائل ربطی به آژانس نداشته و باید در 1+5 بررسی شود.

رییس جمهور همچنین خاطرنشان کرد: در جریان سفر به نیویورک 15 ملاقات با سران کشورهای مختلف انجام می‌شود. چند نشست با مدیران و مسئول رسانه‌ها و فرهیختگان و صاحبنظران آمریکا و چند مصاحبه هم انجام می‌شود. من در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران را برای دنیا تبیین می‌کنم.


ما طرحی را در روزهای آینده در سازمان ملل پیش روی جهانیان خواهیم گذاشت که ایران با همکاری کشورهای مختلف می‌تواند و اعلام می‌کند که امنیت خلیج فارس دریای عمان و تنگه هرمز را با کمک کشورهای منطقه ایجاد کند و به دنیا اعلام می‌کند حضور نیروهای خارجی برای منطقه و آبراهه های خارجی و امنیت کشتی رانی و امنیت نفت و انرژی مشکل زا و خطرناک باشد.

حادثه آرامکو محصول تجاوز عربستان، امارات، رژیم صهیونیستی و آمریکا به یمن است

وی اضافه کرد: آرامکو محصول تجاوز عربستان و امارات و رژیم صهیونیستی و آمریکا به یمن است، اگر تجاوز نکنند آن ها جواب نمی دهند وقتی تجاوز می کنند آن ها جواب می دهند برایشان سنگین است، ظلم و ستمی که خودشان می کنند برایشان توجیه دارد، بنابراین در این طرح به دنبال این هستیم که کاهش تعهدات را تبیین کنیم چون در مساله کاهش تعهدات آمریکا نه در آژانس و نه در جای دیگر موفق نشده است.

روحاین با بیان این که‌آمریکا به رفتن به آژانس سوراخ دعا را گم کرده است، گفت: این موضوع به شورای حکام ربط ندارد و شما اشتباهی به اینجا آمده‌اید و اگر می‌خواهی شکایتی بکنی برو ۱+۵ تشکیل بده و آنجا حرف بزن. ‌تا امروز اینها نتوانستند کاری انجام دهند و ضرورت دارد که ما این مسائل را در آنجا توضیح بدهیم.

در مدت سه روز با سران ۱۵ کشور ملاقات داریم

رئیس جمهوری ملاقات با سران کشورها را از دیگر برنامه های خود در این سفر عنوان کرد و گفت:‌ آن مقداری که من در برنامه دیدم، ۱۵ نفر از سران کشورها ظرف ۳ روزی که ما در آنجا هستیم با آنها ملاقات داریم علاوه بر چند مصاحبه مطبوعاتی و چند نشست با مدیران مسئول رسانه‌ها و همچنین با فرهیختگان و صاحبنظران آمریکا خواهیم داشت. همچنین به طور معمول در سخنرانی که در سازمان ملل متحد داریم، مواضع اصولی‌مان را برای دنیا تبیین خواهیم کرد.
روحانی اظهار داشت:‌ امیدواریم این سفر مایه خیر و برکت برای ملت بزرگ ما باشد آن هم در این روزهایی که عید علم و دانش یعنی اول ماه مهر است، هفته دفاع مقدس، هفته مقاومت است و ماه سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) است انشاءالله همه ما بتوانیم پیرو راه آن بزرگوار باشیم.

منبع اسینا ، عصر ایران