دندان انسان «نئاندرتال» غار وزمه کرمانشاه جهانی شد/ کشف باستانشناسی ایران در میان 10 کشف برتر اخیر جهان
مجله باستانشناسی آمریکا دندان نئاندرتال یافت شده در غار وزمه کرمانشاه را یکی از 10 کشف اخیر باستانشناسی و دیرین انسانشناسی ذکر کرده است.
مجله باستانشناسی آمریکا در آخرین شماره سال 2019، 10 کشف جدید باستانشناسی در جهان را معرفی کرد.
طبق اعلام موزه ملی ایران این مجله بینالمللی دندان نئاندرتال یافت شده در غار وزمه کرمانشاه که نتایج پژوهشهای جدید آن در سال جاری توسط تیمی از پژوهشگران موزه ملی ایران و چند موزه و دانشگاه فرانسوی و ایرانی منتشر شد را یکی از این 10 کشف اخیر باستانشناسی و دیرین انسانشناسی ذکر کرده است.
در صفحه معرفی این کشفیات جدید، در خصوص دندان غار وزمه کرمانشاه آمده است، دندانی که چند دهه پیش در کوههای زاگرس یافت شده بود و تصور میشد مربوط به انسان مدرن باشد، در واقع متعلق به کودک نئاندرتالی است که بین 70 تا 40 هزار سال پیش میزیسته است.
بررسی مجدد این دندان با تکنیکهای مدرن امکان این شناسایی و گاهنگاری را فراهم کرده است. محققان میگویند این نخستین شواهدی است که نشان میدهد نئاندرتالها در ایران کنونی میزیستهاند. این گونه، پیش از انقراضاش در چ40 هزار سال قبل، در بخشهای بزرگی از اروپا و غرب آسیا میزیست.
به گزارش فارس لازم به ذکر است، این دندان آسیای کوچک که در اواخر دهه 1370 در غار وزمه کشف شد، مربوط به کودک نئاندرتالی است که در زمان مرگ، بین 6 تا 10 سال سن داشته است.
در بررسی این دندان از طریق برشنگاری پرتو ایکس که با دستگاه تصویربرداری سه بعدی میکرو سیتی انجام شد، تصویر سه بعدی مینا و عاج دندان تهیه و بر اساس مطالعه و اندازهگیری آن مشخص شد که دندان مربوط به انسان نئاندرتال است.
دندان وزمه نخستین مدرک قطعی از وجود انسان نئاندرتال در ایران است و معرفی آن در سال جاری توسط پژوهشگران توجه رسانههای جهان را به جایگاه مهم ایران در عرصه پژوهشهای باستانشناسی و دیرین انسانشناسی جلب کرد.