کمالوندی: بازرسان فردا نمونه غنیشده در فردو را راستیآزمایی میکنند / آزمایش ۱۵ ماشین غنیسازی / با آمدن فردو به ۹۵۰۰ سو میرسیم
معاون امور بینالملل، حقوقی و مجلس و سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: بازرسان آژانس فردا نمونه غنیشده در فردو را راستیآزمایی میکنند.
به گزارش سایت طلا به نقل از تسنیم بهروز کمالوندی پیش از ظهر امروز در نشستی خبری در محل تأسیسات غنیسازی شهید مسعود علیمحمدی (فردو) در تشریح آخرین اقدامات انجام شده در راستای اجرای گام چهارم کاهش تعهدات برجامی با اشاره به آغاز گام چهارم با دستور رئیس جمهور اظهار داشت: در نخستین گام به 1044 سانتریفیوژ سایت فردو گاز تزریق میشود.
معاون امور بین الملل، حقوقی و مجلس و سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه بعد از آغاز کاهش تعهدات برجامی بندهای 32 تا 43 برجام را کنار گذاشتیم، ادامه داد: محدودیتهای زمانی داشتیم اما براساس یک برنامه ایدهآل برای توسعه ماشینهای پیشرفته غنیسازی اقدام کردیم.
کمالوندی با بیان اینکه گازدهی به ماشینها انجام و محصول ماشینها نمونهگیری شد، اضافه کرد: از آژانس درخواست شد مراحل را ببینند و قرار است بازرسان آژانس فردا نمونه را ببینند و نهایت راستیآزمایی را گزارش کنند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با تشریح روند فعالیت سایت غنی سازی فردو ادامه داد: در برجام آمده بود که 15 سال در فردو مواد هستهای نباشد و غنیسازی صورت نگیرد که این کار از چند روز پیش شروع و با انتقال یک سیلندر از سایت احمدی روشن حدود 2 تن گاز هگزافلوراید UF6 این کار انجام شد.
وی با بیان اینکه مرکز ملی خلاء، مرکز کنترل و استانداردسازی مواد و مرکز تولید ایزوتوپ پایدار از مسیرهای غیر سانتریفیوژی را به علاوه عملیات غنیسازی را اکنون در سایت فردو داریم، گفت: فردو در بخش غنیسازی دو بال دارد که یک بال آن فعال است و در بال دیگر سانتریفیوژها جمعآوری شده است اما باید بگویم اگر قرار باشد در بال دیگر سانتریفیوژ بیاید دیگر از نسل اول نیست و حتما از ماشین های پیشرفته خواهد بود.
کمالوندی با بیان اینکه دو آبشار 174 تایی را قرار نیست به آنها اورانیوم تزریق کنیم بلکه مخصوص ایزوتوپ پایدارند که از روشهای ارزان است، اضافه کرد: فردو طی روزهای آینده به حداکثر ظرفیت خود خواهد رسید. با آمدن فردو به 9500 سو میرسیم که نسبت به ظرفیت قبل از برجام دیگر فاصلهای باقی نمیماند. از الان زمان به نفع ماست.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه ایران همواره به تعهدات خود پایبند بوده و بنا نداشت تعهداتش را انجام ندهد اما با توجه به اینکه توازن اجرای تعهدات به هم خورده بود ناچار به انجام این اقدامات شدیم، اظهار داشت: از 15 آبان گام چهارم اعلام شد و به سازمان دستور داده شد در این رابطه و همان طور که انتظار میرفت کاری که چند روز طول می کشد در کمتر از یک روز انجام شد.
وی با اشاره به تغییرات در هیئت آمریکایی مذاکرهکننده در برجام که باعث خروج این کشور از توافق هستهای شد، گفت: امیدواریم به گامهای دیگر نیاز نباشد و طرف مقابل به خودش بیاید و کارهایی که میبایست انجام بدهد را اجرایی کند.
کمالوندی با بیان اینکه ما قصد عبور از تعهداتمان را نداشتیم و آنها را رعایت میکردیم اما به دلیل عدم تعادل میان تکالیف و حقوق و دادهها و گرفتهها که تصمیم گرفتیم از تعهداتمان کم کنیم تا این توازن برخودار شود، گفت: امیدواریم به کاهش دیگری نیاز نباشد و طرف مقابل اقدامات و تعهداتش را انجام دهد.
کمالوندی با اشاره به مذاکرات هستهای خاطرنشان کرد: در حین مذاکرات هستهای تلاش کردیم تعهدات مشکلساز برای صنعت هستهای نباشد چرا که این صنعت با هزینههای زیادی به دست آمده است و تیم مذاکره کننده با استمداد به خون شهدا وارد مذاکرات شدند و امروز میبینیم وقتی تصمیمی گرفته میشود به سرعت اقدامات انجام میشود و این موضوع نشان میدهد که صنعت هستهای شاداب و سرپاست.
وی با بیان اینکه فردا روز مهمی برای صنعت هسته ای ایران است، ادامه داد: انشاءالله مرحله بتنریزی نیروگاه دوم بوشهر فردا اجرایی میشود و با وجود همه فشارهاف بعد از بتنریزی نیروگاه دوم وارد فاز بعدی نیروگاه سوم خواهیم شد.
کمالوندی با اشاره به پیام بتنریزی یک نیروگاه اتمی دیگر در ایران تصریح کرد: علیرغم اینکه آمریکا نمیخواهد ایران در زمینه هسته ای پیشرفتی داشته باشد نیروگاه اتمی بوشهر را در لیست تحریم قرار داد، اما این اقدامات نشان میدهد در زمینه هستهای گامهای خوبی برداشته شده است و تا سال 1404 این نیروگاه به تولید و به مدار شبکه متصل میشود و دو سال بعد نیروگاه سوم نیز به شبکه متصل خواهد شد.
معاون امور بینالملل، حقوقی و مجلس و سخنگوی سازمان انرژی اتمی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ممانعت از ورود یک بازرس آژانس به سایت هستهای نطنز گفت: در چند روز اخیر اتفاقاتی در مورد یک بازرس رخ داد که مجبور شدیم او را به نطنز راه ندهیم و اعتبارنامه وی را لغو کنیم. در هنگام ورود، آلارم هشدار داد که نشان از آغشته بودن به مواد یا همراه بودن مواد با وی بود. گزارش آن از طریق غریبآبادی ارائه شد و همه اعضای شورای حکام قانع شدند و فکر میکنیم به غیر از آمریکا و رژیم صهیونیستی و چند کشور دیگر، همه قانع شدند و اعلام کردهایم اگر لازم شد مدارک لازم و حتی فیلم آن را ارائه خواهیم کرد و که حرفی که میزنیم براساس یک منطق است.
وی تاکید کرد: در بحث بازرسی که از ورود آن به نطنز ممانعت به عمل آمد، آمریکا و اسرائیلی ها تلاش کردند سر و صدای زیادی به پا کنند که به ضررشان شد.
کمالوندی با بیان اینکه عدهای خواستند از این موضوع سوءاستفاده کنند و بگویند ایران پایبند به بحث مصونیت نیست، گفت: گزارش ایران کامل و جامع بود چرا ایران از حقوق خود استفاده کرده و یک گزارش کاملا حقوقی و در یادداشتی به آژانس این قضیه منعکس شد و استدلالهایی را براساس موافقتنامه پادمان ارائه کردیم از جمله اینکه مصونیت یک محدودیتی دارد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به تجربیات تلخ ایران از خرابکاریهای هستهای از سوی دشمنان اظهار داشت: براساس اساسنامه آژانس در ماده 4 موافقتنامه جامعه آژانس در اجرای قواعد ایمنی و سلامت موظف است که همه تدابیر را هم خودش و بازرساش رعایت کنند، ما گفتیم براساس پادمان، مصونیت محدودیت دارد و برای استفادههای شخصی نیست و فقط به منظور انجام ماموریت است، نمیشود در این ارتباط یک طرفه مسئله را دید و مقررات تاکید دارد که نمیتوان از مصونیتها سوءاستفاده کرد.
معاون سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سئوالی درباره رسیدن به ظرفیت یک میلیون سو ادامه داد: در گام سوم فرصتی برای ما ایجاد شد که به کار ماشینهای جدید سرعت بدهیم و از این فرصت استفاده خوبی شده و اینکه تا چه حد به سمت یک میلیون سو میرویم بستگی به جواب دادن ماشینها در آینده دارد.
وی با بیان اینکه گام چهارم گام آخر ایران نیست، اضافه کرد: گامهای دیگر هم میتواند باشد وقتی گام چهار را برداشتیمف طرف مقابل باید به خودش بیاید. حتما گامهای دیگری را اجرایی خواهیم کرد اما فعلا گام چهارم را شروع کردهایم، هدف ما این نیست که از الان فکر گام بعدی باشیم، از الان باید فکر این باشیم که طرف مقابل متقاعد شود، سازمان انرژی اتمی محدودیتها را کنار گذاشته و در حال کار است و هر تصمیمی در سطح عالی گرفته شود ما آن تصمیم را با سرعت انجام میدهیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه سانتریفیوژ IR1 (ماشین نسل اول) ماشین خوبی است، یادآور شد: در بلندمدت ماشینهای ایران IR1 نخواهند بود ولی تولید انبوه آن بسته به تصمیم سیاسی و فنی دارد. در حال حاضر بر روی 15 نوع ماشین پیشرفته در حال کار کردن هستیم اگر چه ماشین های مهم ما IR6 وIR8 و اخیرا هم IR9 با ظرفیت بسیار بالا 50 سو هستند، اما ماشینهایی بینابین اینها هم هست که خود آن ها اصلاحا به ماشین های کریتیکال و سابکریتیکال تقسیم میشوند.
کمالوندی با بیان اینکه تیرهای دشمن در حوزه صنعت هستهای به سنگ خورده است، افزود: در این حوزه بلاهای زیادی سر ما آمده که نمونه آن شهادت پنج شهید هستهای است، دشمنان کمر بستهاند ایران را زمین بزنند، اما تاکنون توطئهای آنان ناکام مانده است. دشمن سعی میکند از هر چیز کوچکی بهرهبرداری کند به عنوان مثال موضوع تورقوزآباد میتواند در چهار تا پنج کشور دیگر هم اتفاق بیفتد ولی اینقدر به آن توجه نمیشود.تورقوزآباد یک جای معمولی است و سایت ما نیست بلکه مربوط به بخش خصوصی است و میتواند هر اتفاقی بیفتد. در سایتهای ما کنترل خوبی انجام میشود.
وی با بیان اینکه اروپاییها در تعهداتشان بدهکار ایران هستند و در جایگاهی نیستند که بگویند همکاریهای بینالمللی در حوزه هستهای با ایران را لغو میکنیم، افزود: اروپاییها در جایگاهی نیستند که موضوع را به شورای امنیت ببرند و باید تعهداتشان را انجام دهند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به صبوری ایران بعد از عدم اجرای تعهدات برجام از سوی اروپاییها گفت: بعد از یک سال صبر، تصمیمات استراتژیکی گرفته شد و با اقدامات حساب شده به پیش میرویم و اگر آنها میخواهند همکاریها تداوم داشته باشد باید تغییری در وضعیت خود بدهند.
وی با بیان اینکه در برجام اصل بر حفظ منافع کشور است نه برجام ادامه داد: اگر منافع کشور ایجاب کند که برجام را کنار بگذاریم، حتما اجرایی خواهد شد و در این زمینه سازمان انرژی اتمی و وزارت خارجه به تنهایی یا با هم در این زمینه تصمیم نمیگیرند، بلکه تصمیم کل کشور است.