به گزارش سایت طلا ، وزارت خارجه فنلاند با صدور بیانیه ای در روز جمعه اعلام کرد که فنلاند، دانمارک، بلژیک، هلند، نروژ و سوئد نیز قرار است به ساز و کار مالی اتحادیه اروپا با ایران بپیوندند.
در این بیانیه آمده است؛ در پرتو ادامه حمایت کشورهای اروپایی از توافق هستهای و تلاشهای جاری برای اجرای بخش اقتصادی آن و تسهیل تجارت قانونی بین اتحادیه اروپا و ایران، ما اکنون در فرایند سهامدار شدن در سازو کار مالی(اینستکس) هستیم.
«سید عباس عراقچی» معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز پنج شنبه با بیان اینکه توافق هستهای ایران را هنوز میتوان حفظ کرد، گفت اروپا باید تلاش بیشتری برای حفظ برجامی انجام دهد که خواستار تداوم آن است.
معاون وزیر خارجه ایران در مصاحبه با یک رسانه هلندی در پاسخ به این سوال که اروپا در چه زمینهای موفق عمل نکرده، گفت: «اینکه [اروپا] با ایران تجارت کند، کاملا قانونی و مشروع است. اما کمپانیهای اروپایی بعد از تحریمهای آمریکا از ایران رفتند. کشورهای اروپایی میگویند که میخواهند به برجام پایبند باشند اما اروپا نشان داده یا نمیتواند یا نمیخواهد در برابر تسلط آمریکا به سیستم مالی [آنها] مقاومت کند».
عراقچی با بیان اینکه اروپا باید از حاکمیت و استقلال خود دفاع کند، تصریح کرد: «[اروپا] باید صندوقی ایجاد کند که از کمپانیهای خود در برابر تنبیه آمریکا محافظت کند، حتی با وجود اینکه تجارت با ایران کاملا قانونی است. اروپاییها باید از خودگذشتگی بیشتری نشان دهند. هرچیزی بهایی دارد. یک ضربالمثل ایرانی میگوید، نمیتوانید بدون خیس شدن، شنا کنید».
از طرفی «ریچارد گرنل»، سفیر آمریکا در آلمان روز جمعه از پیوستن ۶ کشور جدید اروپایی به ساز و کار موسوم به «اینستکس» انتقاد کرده است.
«لارس نوردروم» سفیر نروژ در تهران جمعه در توئیتی اعلام کرد که نروژ به همراه سوئد، دانمارک، فنلاند، بلژیک و هلند به سازوکار مالی «اینستکس» پیوستهاند.
گرنل که یکی از ایرانستیزترین مقامهای دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا است و بارها با مواضع افراطی و هیجانمحورش حاشیهساز شده این تصمیم کشورهای اروپایی را به اغتشاشات اخیر در ایران نسبت داده است.
او در توئیترش، در پاسخ به نوردروم نوشته است: «[این کار] در زمانی وحشتناک انجام میشود-چرا باید به رژیم ایران در زمانی که مردم ایران را میکشد و اینترنت را تعطیل میکند پول برسانید؟ شما باید از حقوق بشر حمایت کند نه اینکه ناقضان [حقوق بشر] را تأمین مالی کنید؟»
گرنل این موضعگیری مداخلهجویانه را در حالی اتخاذ کرده که از نخستین روزهای آغاز به کارش در برلین به دلیل دخالت در امور داخلی آلمان به شدت مورد حمله جریانهای مختلف سیاسی در این کشور قرار گرفت.
او در یکی از نخستین اظهارنظرهایش از زمان قبول این سمت با لحنی تحکمآمیز به شرکتهای آلمانی گفت باید روابط تجاری با ایران را قطع کنند.