به گزارش سایت طلا ، با افزایش قابل توجه قیمت مسکن از سال گذشته، تقاضای بسیاری برای افزایش سقف تسهیلات خرید مسکن وجود داشت، چراکه این تسهیلات عملا سهم کوچکی از قیمت منازل مسکونی را پوشش میداد.
با این وجود مسئولان تصمیمگیر معتقد بودند که افزایش سقف تسهیلات خرید مسکن، سبب ایجاد تورم و افزایش دوباره قیمت مسکن میشود و بارها تاکید کردند که برنامهای برای افزایش سقف تسهیلات مسکن وجود ندارد. از سوی دیگر، طرحهایی برای کاهش هزینه تمامشده ساخت مسکن و به تبع آن کاهش قیمت مسکن اعلام شد که تاکنون هیچکدام از آنها به مرحله اجرا نرسیده است.
ابوالقاسم رحیمی انارکی، مدیرعامل بانک مسکن در این باره گفته بود که طرح ایجاد زنجیره تامین اعتبار ساخت مسکن توسط این بانک در حال طراحی است که اجرای آن سبب کاهش ۳۰ درصدی هزینه ساخت مسکن میشود و میتواند این کاهش هزینه را به قیمت مسکن نیز انتقال دهد.
با این حال، در شرایطی که هنوز خبری از این طرح نیست، شورای پول و اعتبار در هفته گذشته تصویب کرد که سقف تسهیلات خرید و جعاله مسکن افزایش یابد.
بر اساس آنچه شورای پول و اعتبار تصویب کرده سقف تسهیلات مسکن از ۶۰ میلیون تومان برای تهرانیها به ۱۰۰ میلیون تومان افزایش یافته و سقف این تسهیلات برای مراکز استان و شهرهای با جمعیت بیش از ۲۰۰ هزار نفر به ۸۰ میلیون تومان و برای سایر مناطق شهری به ۶۰ میلیون تومان رسیده است.
سپردهگذاران بانکی شامل افزایش مبلغ وام نمیشوند
این در حالی است که بر اساس تصمیم این شورا، سقف تسهیلات جعاله از محل منابع داخلی بانکها توسط بانک مسکن و بانکهای تجاری (شامل تسهیلات از محل اوراق گواهی حق تقدم و بدون سپرده) نیز تا مبلغ ۴۰ میلیون تومان افزایش یافت؛ تسهیلاتی که تا پیش از این سقف آن ۲۰ میلیون تومان بود.
به نظر میرسد که شورای پول و اعتبار سقف تسهیلات را فقط برای افرادی که از طریق اوراق گواهی حق تقدم اقدام به دریافت وام میکند افزایش داده است و به این ترتیب سپردهگذاران صندوق پسانداز مسکن یکم شامل این افزایش سقفها نخواهند شد.
البته هنوز دستورالعمل اجرایی این تسهیلات به بانک مسکن ابلاغ نشده و گفته میشود که این دستورالعمل روز سهشنبه به شعب بانکها ابلاغ خواهد شد. همچنین طبق آنچه اعلام شده سود این تسهیلات همان ۱۷.۵ درصد و ۱۲ ساله است.
مبلغ اقساط وام جدید مسکن
بر اساس تصویب شورای پول و اعتبار افرادی که در تهران از طریق اوراق گواهی حق تقدم، وام مسکن میگیرند میتوانند به صورت فردی تا ۱۴۰ میلیون تومان تسهیلات دریافت کنند که شامل ۱۰۰ میلیون تومان تسهیلات خرید مسکن و ۴۰ میلیون تومان جعاله میشود.
زوجین نیز بر همین اساس میتوانند تا سقف ۲۴۰ میلیون تومان شامل ۱۰۰ میلیون تومان تسهیلات خرید مسکن برای هر نفر و ۴۰ میلیون تومان وام جعاله دریافت کنند.
اگر نرخ سود این تسهیلات مانند گذشته ۱۷.۵ درصد و ۱۲ ساله باشد، حداکثر مبلغ اقساط برای هر فرد حدود دو میلیون و ۳۳۱ هزار تومان و برای زوجین حدود سه میلیون و ۹۹۷ هزار تومان خواهد بود.
به این ترتیب مبلغ تسهیلات دریافتی برای افراد ۱۴۰ میلیون تومان خواهد بود که با افزوده شدن بیش از ۱۹۵ میلیون تومان در ۱۲ سال مجموع بازپرداخت آن به بیش از ۳۳۵ میلیون تومان میرسد.
همچنین برای زوجین نیز با دریافت ۲۴۰ میلیون تسهیلات، مبلغ کل بازپرداخت در طول ۱۲ سال بیش از ۵۷۵ میلیون تومان خواهد بود.
از طرفی مطابق آمار بانک مرکزی در آذرماه امسال تهداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به 9500 واحد رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب 134.7 و 40 درصد افزایش یافته است.
در ماه مورد اشاره متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معاملاه شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران 135.3 میلیون ریال بوده که نسبت به آذرماه سال گذشته 41.6 درصد افزایش را نشان میدهد.
در بین مناطق 22 گانه شهرداری تهران، بیشترین متوسط قیمت معامله شده 310.4 میلیون ریال مربوط به منطقه یک و کمترین آن با 65.1 میلیون ریال مربوط به منطقه 18 است. این ارقام نسبت به ماه مشابه سال قبل (آذرماه سال 97) به ترتیب 42.3 و 55 درصد افزایش یافته است.
بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معامله شده در شهر تهران به تفکیک عمر بنا در ماه گذشته حاکی از آن است که از مجموع 9537 واحد مسکونی معامله شده، واحدهای تا 5 سال ساخت با سهم 42.6 درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند.
سهم مذکور در مقایسه با آذرماه سال گذشته 8/. واحد درصد کاهش یافته و در مقابل به سهم واحدهای با قدمت 6 تا 10 سال و 16 تا 20 سال افزوده شده است.
بررسی شاخص کرایه مسکن اجاری نیز در شهر تهران و در کل مناطق شهری طی آذرماه امسال حاکی از رشد به ترتیب 28.2 و. 30.1 درصدی نسبت به آذرماه سال گذشته است.