دلار جهانی کمی افت کرد / بازدهی ۱۸ درصدی طلا در یک سال/پایان سال سیاه بورس های جهانی
با پایین آمدن حجم معاملات، ارزش دلار اندکی افت کرد.در آخرین روز از معاملات سال ۲۰۱۹، شاخص دلار در سطح ۹۷٫۷۲۸ واحد قرار گرفت. از طرفی شاخصهای مهم بورسی در جهان با ریزش بسته شدند.
به گزارش سایت طلا به نقل از رویترز، پس از مدتها کش و قوس بر سر مسائل تجاری به نظر می رسد که دو اقتصاد نخست جهان به یک توافق جامع تجاری با یکدیگر نزدیک شدهاند. پس از آن که چین و آمریکا دست از افزایش متقابل تعرفه بر بخشی از کالاهای وارداتی یکدیگر برداشتند، اکنون دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا گفته است که به زودی به همراه ژی جین پینگ، رئیس جمهور چین فاز نخست توافق تجاری را امضا خواهد کرد. استیون منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا نیز با تمجید از کاهش تنشها گفته است که فاز نخست توافق تجاری به نفع اقتصاد آمریکا، چین و همه جهان خواهد بود. اقتصاد آمریکا در سه ماهه سوم امسال ۲.۱ درصد رشد کرد تا طولانیترین دوره رشد متوالی مثبت اقتصاد آمریکا ادامه یابد.
در معاملات روز سه شنبه نیز حجم معاملات با توجه به فرا رسیدن سال نو کماکان پایین بود. گرگ اندرسون، استراتژیست ارزی در موسسه گ بی ام او کپیتال مارکتس" گفت: به نظر می رسد کاهش شتاب رشد تقاضا برای دلار در روزهای اخیر شدت گرفته باشد. فکر نمی کنم دلیل بنیادینی پشت این مساله باشد، شاید از نظر معامله گران بهتر است کمی از جایگاه فعلی دلار فاصله گرفت.
معامله گران کماکان منتظر روشن شدن زمان برگزاری جلسه استیضاح ترامپ در مجلس سنا و هم چنین سرانجام تهدیدات آمریکا به افزایش تعرفه ها بر محصولات اروپایی هستند. پس از تحریم پروژه انتقال گاز روسیه به آلمان توسط آمریکا، تنشها بین متحدان دو سوی اقیانوس اطلس شدت گرفته و آلمان از کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواسته است با هم یک سپر دفاعی در برابر تحریمها تشکیل دهند. از سوی دیگر نیز فرانسه آمریکا را تهدید کرده است که در صورت عملی شدن افزایش تعرفهها، پرونده را به سازمان تجارت جهانی خواهد بود.
رابرت لایت هایزر، وزیر بازرگانی آمریکا گفته است که شاید این کشور تعرفه بر واردات محصولات اروپایی را افزایش دهد. در شرایطی که اقتصادهای اروپایی پیش از این نیز با بحران رشد اقتصادی مواجه شده و رشد اقتصادی کشورهای بزرگ مثل آلمان، انگلیس و ایتالیا در محدوده صفر درصد قرار گرفته است، یک جنگ تجاری آن هم در زمان برگزیت می تواند آخرین چیزی باشد که اروپایی خواستار آن هستند.
شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، با ۰.۰۴ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۹۶.۳۶۵ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس معادل ۱.۰۳۳۲ دلار اعلام شد.
تحلیلگران موسسه " اکشن اکونومیکس" در گزارشی نوشتند: بازارها بیصبرانه منتظر امضا شدن فاز نخست نخست توافق تجاری آمریکا و چین هستند اما باقی ماندن ریسک های دیگر آن ها را کماکان نسبت به رشد اقتصادی در سالآینده نگران کرده است.
در آخرین دور از معاملات، پوند با افزایش ۰.۳۴ درصدی نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۳۱۱۵ دلار مبادله شد. یورو نیز برای هفتمین نوبت متوالی صعود کرد و به ۱.۱۲۰۶ دلار رسید. همچنین هر دلار آمریکا به ۱.۳۰۴۸ دلار کانادا کاهش یافت. در برابر همتای سنگاپوری، هر دلار به ازای ۱.۳۴۶۸ دلار سنگاپور مبادله شد. اورسلا فون در لین، رئیس کمیسیون اروپا با تغییر موضعی آشکار گفته است که اتحادیه اروپا شاید مهلت زمانی مذاکرات با انگلیس را تمدید کند.
تحولات انگلیس نشان میدهد که احتمالا موضع لندن در برابر بروکسل به دنبال پیروزی تاریخی محافظهکاران در انتخابات سختتر خواهد شد و انگلیس خواهان گرفتن امتیازات بیشتری از اتحادیه اروپا در خصوص توافقات تجاری، بانکی و گمرکی خواهد شد. مجلس جدید انگلیس با اکثریت قاطع آرا به لایحه دولت برای ترک اتحادیه اروپا تا ۳۱ ژانویه سال آینده رای مثبت داد تا برگزیت یک گام بزرگ به سرانجام خود نزدیک شود. با این حال برخی از مسئولین اروپایی نسبت به طولانی شدن دوران گذار در صورت تغییر موضع انگلیس هشدار دادهاند.
در معاملات بازارهای ارزی جهانی، همچنین هر دلار با ۰.۲ درصد کاهش به ۱۰۸.۶۸۴۷ ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار آمریکا به ازای ۱.۴۲۷ دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۶.۹۷۶۱ یوان چین اعلام شد.
در وال استریت، همه شاخصها نزولی بودند تا جایی که هر سه شاخص مهم بورسی در سطح پایین تری از روز قبل خود بسته شدند. شاخص "داوجونز ایدانستریال اوریج" با ۰.۶۴ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۲۸ هزار و ۴۶۲.۱۴ واحد بسته شد. شاخص "اس اند پی ۵۰۰" با ۰.۵۸ درصد کاهش تا سطح ۳۲۲۱.۲۹ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی " نزدک کامپوزیت" با ریزش ۰.۶۷ درصدی در سطح ۸۹۴۶ واحدی بسته شد.
جان کانل، مدیر سبد دارایی در موسسه " یونایتد ادوایزرز" گفت: بازار نیاز به مدتی زمان دارد تا بتواند خود را بازیابد. در ماه های گذشته شاهد رکوردشکنی های پیدر پی بودیم و اکنون معامله گران بخشی از سود خود را از بازار خارج کرده و در حال ارزیابی این مساله هستند که کدام نمادها برای سرمایه گذاری جدید مناسب اند.
از سوی دیگر، بورسهای اروپایی با وجود احتمال اتخاذ موضع سرسختانهتر توسط دولت انگلیس در جریان مذاکرات با اتحادیه اروپا، با قدرت به روند صعودی خود ادامه دادند. اکنون دولت محافظهکار با توجه به اکثریت قاطع خود در مجلس می خواهد تا امتیازات بیشتری از بروکسل بگیرد و همین مساله احتمالا باعث تمدید بیشتر دوران گذار خواهد شد. مجلس انگلیس با اکثریت آرا با لایحه توافق دولت این کشور و اتحادیه اروپا بر سر خروج از اتحادیه اروپا تا سی و یکم ژانویه موافقت کرده است. بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس در توئیتی وعده داده است دولت با افزایش سرمایه گذاریها در زیرساختهای این کشور، اقتصادی نیرومندتر را بنا کند.
در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخصها عملکرد بدی داشتند تا جایی که شاخص "فوتسی ۱۰۰" بورس لندن با ۰.۷۶ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۷۵۸۷.۰۷ واحد بسته شد. شاخص "کک ۴۰" بورس پاریس با ریزش۰.۹۱ درصدی در سطح ۵۹۸۲.۲۲ واحد بسته شد و شاخص "دکس ۳۰" بورس فرانکفورت در آلمان با کاهش ۰.۶۶ درصدی و ایستادن در سطح ۱۳ هزار و ۲۴۹.۰۱ واحدی به کار خود خاتمه داد. در مادرید شاخص "ایبکس ۳۵" ۰.۹۱ درصد پایین رفت و به ۹۶۱۲.۶۰ واحد رسید.
از سوی دیگر در معاملات بورسهای آسیا، شاخصها عملکرد کاملا مشابهی داشتند تا جایی که شاخص "نیک کی ۲۲۵" بورس توکیو ژاپن با ریزش ۰.۷۶ درصدی تا سطح ۲۳ هزار و ۶۵۶.۶۲ واحدی پایین رفت و شاخص " هانگ سنگ" بورس هنگ کنگ با ریزش ۰.۴۶ درصدی به ۲۸ هزار و ۱۸۹.۷۵ واحد رسید.
در چین شاخص " شانگهای کامپوزیت " با صعود ۰.۰۹ درصدی در سطح ۴۰۸۵.۲۹ واحد بسته شد. در استرالیا شاخص "اس اند پی اس اند ایکس ۲۰۰" بورس سیدنی با ۱.۷۷ درصد کاهش و ایستادن در سطح ۶۶۸۴.۱۰ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخصهای مهم آسیایی، شاخص " تاپیکس" ژاپن نزولی بود.
گزارشها نشان میدهد، شاخص دلار در معاملات روز جمعه بدترین عملکرد روزانه خود را از ماه مارس (۹ ماه پیش تاکنون) به ثبت رساند.
اخبار منتشرشده مربوط به به پیشرفتها در روند مذاکرات تجاری میان ایالات متحده آمریکا و چین موجب شده، اشتها برای داراییهای امن از جمله اوراق قرضه کاهش یابد. در عین حال تقاضا برای داراییهای پرریسک از جمله دلار نیوزیلند و دلار استرالیا افزایش یافته است.
دلار نیوزیلند و استرالیا هر دو در معاملات امروز به بالاترین سطح پنج ماه گذشته رسیدند.
همچنین هر دلار آمریکا در معاملات روز سهشنبه بهازای ۶٫۹۷۲ یوان مبادله شد. این بالاترین قیمت یوان چین طی ۱۸ روز گذشته محسوب میشود.
افزایش تقاضا برای داراییهای پرریسک همچنین موجب رشد قیمت یورو در برابر دلار شد. هر یورو امروز به ۱٫۱۲۰۹ دلار رسید.
گزارشها نشان میدهد فلز زرد در سال ۲۰۱۹ موفق شده با رشد ۱۸ درصدی، بهترین عملکرد سالانه خود از سال ۲۰۱۰ تاکنون به ثبت برساند.
این عملکرد طلا ناشی از جنگ تجاری ۱۷ ماهه میان دو اقتصاد بزرگ جهان و همچنین سیاستهای انبساطی بانکهای مرکزی در جهان بوده است.