پایان جنگ تجاری؛ چین ۲۰۰ میلیارد دلار کالا از آمریکا وارد می‌کند

چین و آمریکا بعد از ۱۸ماه جنگ تجاری، با توافقی به پایان آن رسیدند. حالا قرار است که چین ۲۰۰ میلیارد دلار واردات خود را از آمریکا افزایش دهد؛ این یک پیروزی بزرگ برای کشاورزان آمریکایی به شمار می‌رود.

خبر را برای من بخوان

تجارت چین و آمریکا از امروز(چهارشنبه) وارد فاز جدیدی می‌شود.دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا و «لیو هه» معاون نخست وزیر چین توافق اولیه تجاری را امضا می‌کنند که بر اساس آن، چین واردات گسترده‌ای از آمریکا خواهد داشت.

خبرگزاری رویترز درباره این توافق می‌نویسد: «توافق فاز۱ سرپوشی بر ۱۸ ماه درگیری تعرفه‌ای بین دو اقتصاد بزرگ جهان است که باعث خسارت صدها میلیارد دلار کالا، آشفتگی بازارهای مالی، اختلال در زنجیره‌های عرضه و کند کردن رشد اقتصادی جهان شد.»

ترامپ و لیو قرار است که قراردادی ۸۶ صفحه‌ای را در حضور ۲۰۰ فعال افتصادی و مقام‌های دولتی و دیپلماتیک در کاخ سفید امضا کنند.

ترامپ روی این توافق به عنوان محور انتخاب مجدد خود در انتخابات سال ۲۰۲۰ آمریکا حساب کرده است. وی هفته گذشته در اوهایو، این توافق را «هیولای بزرگ زیبا» خواند و گفت: «کشاورزان ما از این توافق نفع خواهند برد. من به آن‌ها می‌گویم، بروید و تراکتورهای بزرگ‌تر بخرید. تراکتورهای بزرگ‌تر بخرید.»

محور این توافق بر روی افزایش واردات چین از آمریکا برای جبران کسری تراز تجاری استوار است. کسری تراز تجاری آمریکا در سال ۲۰۱۸ به ۴۲۰ میلیارد دلار رسیده بود. حالا قرار است که چین برای جبران این کسری، در مدت دو سال ۲۰۰ میلیارد دلار کالای بیشتر از آمریکا وارد کند.

یک منبع آگاه به رویترز اعلام کرده است که چین ۸۰ میلیارد دلار از این میزان را از محصولات تولیدی آمریکا شامل هواپیما، خودرو و قطعات خودرو، ماشین‌آلات کشاورزی و دستگاه‌های پزشکی خرید خواهد کرد.

پکن ۵۰ میلیارد دلار انرژی بیشتر و ۳۵ میلیارد دلار نیز خدمات خواهد خرید. در مقایسه با سال پایه ۲۰۱۷ نیز میزان خرید محصولات کشاورزی ۳۲ میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.

در سال ۲۰۱۷ میزان صادرات کشاورزی آمریکا ۲۴ میلیارد دلار بود و حالا با اضافه شدن سالانه ۱۶ میلیارد دلار خرید بیشتر، ترامپ به هدف صادرات ۴۰ تا ۵۰ میلیارد دلاری فروش محصولات کشاورزی به چین رسیده است.

با این حساب، این توافق سود بزرگی برای کشاورزان، شرکت هواپیماساز بوئینگ، خودروسازان آمریکایی و تولیدکنندگان تجهیزات سنگین خواهد بود. اما برخی از تحلیل‌گران نسبت به آن بدبین هستند.

«جیم‌ پائولسون»، استراتژیست سرمایه‌گذاری به رویترز می‌گوید: «من تغییر بنیادین در هزینه چینی‌ها را بعید می‌دانم و انتظار چندانی برای تحقق اهداف توافق شده ندارم.»

وی ادامه داد: «اما فکر می‌کنم که کل مذاکرات پاس رو به جلوی فوتبالی برای هر دو طرف چین و آمریکا بوده است.»

یک ماه پیش، چین و آمریکا فاز یک این توافق را امضا کرده بودند که بر اساس آن وضع تعرفه‌های جدید ۱۵ درصدی روی ۱۶۰ میلیارد دلار کالاهای مصرفی چینی معلق شد. چند هفته قبل از کریسمس، ۱۱۵ میلیارد دلار از این تعرفه‌ها شامل آیفون، لپ‌تاپ و سایر لوازم الکترونیکی می‌شد. همچنین به موجب این توافق، آمریکا تعرفه‌های موجود فعلی روی سایر کالاها را نیز کاهش داد. چین نیز پذیرفت که واردات کالاهای آمریکایی در حوزه انرژی، دارویی و محصولات کشاورزی را افزایش دهد.