سرمایهگذاری در بازار سکه از ابتدای سال ۹۸ تا آخر دیماه سود چندانی به همراه نداشته و اتفاقا کسانی که اول سال سراغ خرید ربع سکه و نیم سکه رفته بودند، حالا تا ۱۶ درصد ضرر کردهاند. بازدهی سکه تمام وضعیت بهتری دارد و به مثبت هشت درصد میرسد. شرایط برای طلا کمی متفاوت است. قیمت هر گرم طلا از اول سال تا حالا رشد ۱۶ درصدی را پشت سر گذاشته، اما این مورد صرفا برای طلای آب شده و بدون اجرت صادق است. کسانی که اول سال مصنوعات طلا خریده بودند، اگر حالا برای فروش به بازار بروند حدود ۹ درصد ضرر خواهند کرد. این بازدهی منفی به خاطر کم شدن هزینههایی مثل اجرت ساخت در زمان فروش است.
سکه تمام طرح جدید؛ رشد ۳.۴ درصدی
قیمت هر سکه تمام امامی در روزهای اول سال حدود چهار میلیون و ۶۲۹ هزار تومان بود. این سکه در نیمه دوم اردیبهشت بالاترین قیمت خود در سال ۹۸ یعنی پنج میلیون و ۱۶۰ هزار تومان را ثبت کرد و کمترین قیمت آن مربوط به هفته اول آبانماه است. آن روزها هر سکه تمام طرح امامی در بازار با قیمت سه میلیون و ۸۴۰ هزار تومان فروخته شد. با این حساب میتوان گفت: سکه در ۱۰ ماه اول سال ۹۸ حدود یک میلیون و ۳۲۰ هزار تومان نوسان از خود نشان داده است. آخرین گزارشها از بازار سکه نشان میدهد امروز سکه تمام طرح جدید در بازار با نرخ چهار میلیون و ۸۸۷ هزار تومان فروخته میشود. البته قیمت خرید ۱۰۰ هزار تومان پایینتر است و چهار میلیون و ۷۸۷ هزار تومان در نظر گرفته میشود. با این حساب کسانی که اول سال سکه تمام خریده بودند، حالا با فروش آن ۳.۴۱ درصد سود میکنند که برای ۱۰ ماه رقم قابل توجهی به نظر نمیرسد.
سکه تمام طرح قدیم؛ رشد ۸.۲ درصدی
قیمت سکه تمام بهار آزادی در لحظه نگارش این متن، حدود چهار میلیون و ۸۴۰ هزار تومان است. البته فعالان بازار قیمت خریدشان را عموما ۱۰۰ هزار تومان پایینتر در نظر میگیرند و با این حساب اگر بخواهید در بازار امروز سکه بفروشید باید به نرخ چهار میلیون و ۷۴۰ هزار تومان رضایت دهید. اگر به ۱۰ ماه قبل برگردیم، میبینیم سکه تمام طرح قدیم در روزهای اول سال با قیمتی حدود چهار میلیون و ۳۸۰ هزار تومان فروخته میشد. آنهایی که اول سال سکه طرح قدیم خریده بودند، حالا با فروش آن حدود ۸.۲۲ درصد سود میکنند. این رقم بالاترین بازدهی در بین انواع سکه به حساب میآید. بالاترین قیمت سکه تمام طرح قدیم در سال ۹۸ مربوط به نیمه دوم اردیبهشت است که سکه با قیمت پنج میلیون و ۳۵ هزار تومان فروخته میشد. این رکورد حدود دو هفته پیش در بازار تکرار شد و سکه تمام طرح قدیم دوباره تا پنج میلیون و ۳۰ هزار تومان افزایش قیمت پیدا کرد. کمترین قیمت ثبت شده برای سکه تمام بهار آزادی مربوط به هفته اول آبان است که سکه تا سه میلیون و ۸۱۰ هزار تومان ارزان شده بود.
نیم سکه؛ افت ۶.۷ درصدی
سکه نیم در روزهای اول سال ۹۸ حدود دو میلیون و ۵۴۰ هزار تومان فروخته میشد. کسانی که آن زمان سکه خریدند، تا نیمه دوم اردیبهشتماه خوشحال بودند، چراکه در آن روزها قیمت نیم سکه به بالاترین سطح خود در سال ۹۸ یعنی دو میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسید، اما از آن به بعد سرمایهگذاران نیمسکه روز خوش ندیدند. نیم سکه در هفته اول آبان به کمترین قیمت خود یعنی یک میلیون و ۹۸۰ هزار تومان رسید و این مورد نشان میدهد نیم سکه در ۱۰ ماه اول سال حدود ۹۰۰ هزار تومان نوسان را پشت سر گذاشته است. در حال حاضر هر نیم سکه در بازار با قیمت دو میلیون و ۴۷۰ هزار تومان فروخته میشود و قیمت خرید آن دو میلیون و ۳۷۰ هزار تومان است. با این حساب میتوان گفت: کسانی که اول سال نیم سکه خریده بودند، تا اینجای کار با فروش آنها ۶.۷ درصد ضرر خواهند کرد. رقمی که ممکن است در ادامه بیشتر شود.
ربع سکه؛ افت ۱۶.۵ درصدی
کسانی که اول سال ربع سکه خریده بودند، در ۱۰ ماه اخیر ۱۶.۵ درصد ضرر کردهاند. روزهای اول بازگشایی بازارها در فروردینماه، ربع سکه حدود یک میلیون و ۶۴۰ هزار تومان قیمت داشت. حالا این سکه با فراز و نشیبهایی که پشت سر گذاشته، به یک میلیون و ۴۷۰ هزار تومان رسیده است. البته باید توجه داشته باشید که فعالان بازار عموما ربع سکه را حدود ۱۰۰ هزار تومان کمتر از قیمت فروششان میخرند. با این حساب کسانی که اول سال ربع سکه خریده بودند، حالا میتوانند آنها را با قیمت یک میلیون و ۳۷۰ هزار تومان بفروشند. این مورد نشان میدهد بازدهی ربع سکه در مدت ۱۰ ماهی که از سال گذشته، منفی ۱۶.۵ درصد بوده است. بیشترین قیمت ربع سکه در نیمه دوم اردیبهشتماه و یک میلیون و ۸۸۵ هزار تومان رقم خورده و کمترین قیمت آن در سال ۹۸ یک میلیون و ۱۸۰ هزار تومان است. این مورد نشان دهنده نوسان ۷۰۰ هزار تومانی سکه در ۱۰ ماه اول سال است.
سکه گرمی؛ افت نیم درصدی
اوایل سال، هر سکه گرمی در بازار رقمی حدود ۸۷۴ هزار تومان قیمت داشت. بعد از فراز و نشیبهایی که سکه گرمی در این ۱۰ ماه پشت سر گذاشته، قیمت آن به حدود ۹۳۰ هزار تومان رسیده است. البته باید توجه داشته باشید که قیمت خرید سکه گرمی عموما ۶۰ هزار تومان پایینتر از قیمت فروش در نظر گرفته میشود. با این حساب کسانی که بخواهند سکه گرمی خود را بفروشند، باید به نرخ ۸۷۰ هزار تومان رضایت دهند که نزدیک همان قیمت فروش سکه گرمی در روزهای اول سال است. با این حساب سرمایهگذاری روی سکه گرمی در ۱۰ ماه گذشته بازدهی منفی نیم درصدی را در کارنامه خود ثبت کرده است. بیشترین قیمت سکه گرمی در سال اردیبهشت و خرداد اتفاق افتاده که این سکه تا یک میلیون و ۳۰ هزار تومان افزایش قیمت پیدا کرده بود. کمترین نرخ هم مربوط به هفته اول آبان است که سکه گرمی تا ۸۱۰ هزار تومان ارزان شده بود.
طلای آب شده؛ رشد ۱۶.۵ درصدی
قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار بیشترین رشد را در بازار سکه و طلا داشته است. روزهای اول سال ۹۸ هر گرم طلا در بازار ۴۲۶ هزار و ۹۰۰ تومان قیمت داشت و حالا بعد از فراز و نشیبهای که در ۱۰ ماه گذشته پشت سر گذاشته، قیمت آن به ۴۹۸ هزار تومان رسیده است. این مورد نشان میدهد طلای آب شده یا مصنوعات دست دوم و بدون اجرت در ۱۰ ماه اول سال ۹۸ حدود ۱۶.۵ درصد بازدهی داشتهاند. باید توجه داشته باشید که قیمت خرید و فروش طلای آب شده یکسان است و این مورد به بازدهی بیشتر آن کمک میکند. کمترین قیمت طلای ۱۸ عیار در سال ۹۸ مربوط به هفته آخر تیر و هفته اول آبان است که طلا تا ۳۹۳ هزار تومان به ازای هر گرم ارزان شده بود. بیشترین قیمت طلا همین دو هفته پیش رقم خورد هر گرم طلا به ۵۰۶ هزار تومان رسیده بود. البته طلا در حال حاضر فاصله چندانی با رکورد خود در سال ۹۸ ندارد. مقایسه بیشترین و کمترین قیمت طلا نشان میدهد هر گرم از این فلز گرانبها امسال حدود ۱۱۳ هزار تومان نوسان را پشت سر گذاشته است.
مصنوعات طلا؛ افت ۹.۱ درصدی
کسانی که برای سرمایهگذاری سراغ مصنوعات طلا رفتهاند، با وجود افزایش قیمت طلا سود چندانی نکرده و اتفاقا با بازدهی منفی روبرو شدهاند. چراکه در زمان فروش طلا، هزینههای مثل اجرت ساخت، سود فروشنده و مالیات ارزش افزوده از قیمت آن کم میشود. برای مثال اگر اجرت ساخت مصنوعات طلا را به طور میانگین ۱۰ درصد در نظر بگیریم، این یعنی قیمت هر گرم طلای خریداری شده در روزهای اول سال با احتساب هفت درصد سود فروشنده و ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده به ۵۴۸ هزار تومان میرسد. حالا اگر همین طلا را بخواهید بفروشید، هر گرم آن در بازار ۴۹۷ هزار تومان قیمتگذاری میشود که نشان دهنده بازدهی منفی ۹.۱ درصدی سرمایهگذاری روی مصنوعات طلا است. باید توجه داشته باشید که اگر مصنوعات طلا را از یک مغازه بخرید و همان روز به مغازه دیگر بفروشید، ۲۲ درصد ضرر خواهید کرد. چراکه در هنگام فروش اجرت ساخت و هزینههای جانبی از قیمت طلا کم میشود.