روشهای جلوگیری از ترش کردن معده/راههای جلوگیری از سوء هاضمه
یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: رفلاکس، بیماری است که به علت برگشت اسید از معده به مری ایجاد میشود.همچنین سو هاضمه میتواند به دلیل وجود مشکلات گوارشی باشد، اما در بیشتر مواقع با تغییر روش زندگی میتوان آن را درمان کرد.
پیام فرحبخش، متخصص تغذیه و رژیم درمانی درباره ترش کردن معده یا سوزش سر دل، اظهار کرد: افراد زمانی که دچار سوزش سر دل میشوند در ناحیه مری این سوزش میتواند به صورت طولانی مدت همراه فرد باشد؛ هر ماده غذایی که باعث شل شدن اسفنگتر بشود؛ ترش کرده معده را به همراه دارد.
مواردی که باعث ترش کردن معده میشوند
او تصریح کرد: یکی از اصلیترین علتها این است که افراد غذای سنگین، حجیم و پرچرب مصرف میکنند؛ همچنین افراد باید در نظر داشته باشند که معده حجم معینی را میپذیرد پس اگر افراد در وعده غذایی خود افراط کنند و غذای بیش از حد و سنگین را وارد معده خود کنند، دچار رفلاکس یا ترش کردن معده میشوند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: افرادی که معدهشان ترش میکند یا سوزش سر معده دارند اولین توصیهای که به آنها میشود این است که حجم غذای مصرفی خود را کم کنند و دفعات مصرف غذا را بیشتر کنند، بدین معنا که علاوه بر وعده غذای اصلی، ۳ وعده میان وعده نیز در برنامه غذایی خود داشته باشند.
فرح بخش ادامه داد: افراد حتیالامکان از خورد غذاهای چرب اجتناب کنند، همچنین باید به این موضوع توجه کنند که ترش کردن معده در افرادی که تمایل به خوردن غذاهای چرب دارند، بالا میرود.
او بیان کرد: مورد دیگری که باعث ترش کردن معده میشود استفاده از موادغذایی مانند شکلات، نعناء یا عرق نعناء است که باعث شل شدن دریچه معده میشود و در نتیجه منجر به بازگشت اسید به معده میشود که در این وضعیت به فرد احساس ترش کردن دست میدهد.
او اظهار کرد: افرادی که مبتلا به بیماری رفلاکس هستند باید توجه داشته باشند که از نوشیدن مایعات هنگام مصرف غذا پرهیز کنند؛ همچنین مایعاتی مانند آب، نوشابه، دوغ یا دلستر را نیم ساعت قبل و نیم ساعت بعد از غذا مصرف نکنند، همچنین بهتر است افراد کلاً نوشیدنیهای گازدار را مصرف نکنند و این نوشدنی مضر را از برنامه غذایی خود حذف کنند؛ زیرا تولید گاز در معده باعث افزایش رفلاکس یا برگشت اسید به معده میشود.
او ادامه داد: افراد بعد از خوردن غذا تا یک ساعت دراز نکشند و موقع خواب دو عدد بالش زیر سرشان قرار دهند تا از برگشت اسید به معده جلوگیری کنند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: افراد هنگام غذا خوردن، از لباس تنگ استفاده نکنند. زیرا زمانی که لباس افراد تنگ باشد فشار زیادی به معده وارد میشود که این خود باعث رفلاکس معده میشود.
او ادامه داد: افرادی که علاقه زیادی به غذاهای تند و ترش دارند باید بدانند این نوع غذاها باعث اسیدی شدن معده میشود، لذا از مصرف غذاهای تند و ترش بپرهیزند، زیرا باعث تشدید رفلاکس معده میشود.
فرح بخش در پایان توصیه کرد: افراد در کنار غذا از ترشیجات استفاده نکنند؛ همچنین غذا را به آهستگی میل کنند و مدت غذا خوردن را طولانی کنند، زیرا این کار باعث میشود حجم غذا به یکباره وارد معده نشود.
سو هاضمه یک مشکل رایج در بین مردم است که دلیل مشخصی ندارد. سو هاضمه به احساس ناراحتی در ناحیه بالای شکم یا قفسه سینه گفته میشود که باعث درگیری معده، مری و روده کوچک فرد مبتلا میشود. این عارضه مشکلی شایع است که مشخصات آن بین افراد متفاوت بوده و ممکن است دائمی یا موقت باشد. احساس پری شکم با خوردن اولین لقمههای غذا، نفخ، سوزش شکم، درد معده و ایجاد تهوع، استفراغ خونی، ترش کردن غذا و کاهش اشتها و وزن از علائم وجود سو هاضمه است.
همچنین سو هاضمه میتواند ناشی از مشکلات گوارشی باشد. اگر دلیل آن وجود بیماری دیگری نباشد، با تغییر شیوه زندگی از بین میرود. این بیماری میتواند ناشی از عواملی مانند سبک زندگی و رژیم غذایی نادرست یا مصرف داروها باشد، اما در اکثر مواقع علت آن مشخص نیست.
علل ایجاد سو هاضمه
عواملی مثل مصرف بیش از حد کافئین یا الکل، سیگار کشیدن، مصرف داروهای خاص از جمله داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی مانند ناپروکسن، استیل سالیسیلیک اسید و ایبوپروفن، مشکلات مربوط به اعصاب و حرکات دستگاه گوارش که باعث تهوع، استفراغ، نفخ، احساس سیری زودرس و هم چنین تخلیه تاخیری معده میشود و هم چنین حساس شدن معده به کشیدگی که برای نگهداری غذا در آن اتفاق میافتد؛ باعث بروز سو هاضمه میشوند.
علائم ابتلا به سو هاضمه
احساس درد یا ناراحتی معده و تشدید آن هنگامی که نقاط خاصی از شکم را فشار میدهید، مصرف طولانی مدت مسکن ها، سابقه زخم معده، سوزش سر دل، وجود درد در قسمت راست و وسط شکم که میتواند به قسمت پشت و بین شانهها هم برسد و با تهوع، تورم و احساس خستگی همراه است، بروز اسهال یا یبوست و به هم خوردن روده، کاهش سریع وزن، تهوع مداوم و بلع سخت از علائم سو هاضمه هستند. افراد بالای ۵۵ سال سن، در صورت داشتن این مشکلات احتمالا نیاز به اندوسکوپی پیدا میکنند. درمورد سو هاضمه نوع درمانی که بیمار دریافت میکند، به علائم و نشانههای بیماری که دارد وابسته است. در برخی موارد دارو تجویز شده و در مواردی با تغییر رفتار و شیوه زندگی درمان میشود.
توصیههای غذایی برای درمان دردهای شکمی
۱. معده خالی برخی مواقع میتواند باعث ایجاد دردهای شکمی شود بنابراین خالی نگه داشتن میوه و حذف وعدههای غذایی اشتباه است. افرادی که سو هاضمه دارند، وعدههای غذایی را در حجم کم و به دفعات بیشتر مصرف کنند.
۲. غذاهایی نظیر غذاهای پر ادویه و چرب، نوشیدنیهای کربناته، کافئین و الکل باعث ایجاد دردهای شکمی میشوند. اگر سو هاضمه دارید از خوردن آنها پرهیز کنید.
۳. غذا را آهسته و کامل بجوید.
۴. دریافت بیش از حد هوا از طریق دهان منجر به نفخ و تولید گاز در معده میشود. انجام فعالیتهایی مانند: سیگار کشیدن، با سرعت غذا خوردن، جویدن آدامس، نوشیدن با نی و مصرف نوشابههای گازدار میتواند در نهایت منجر به دردهای شکمی و سو هاضمه شود.
۵. بیماری که سو هاضمه و دردهای شکمی دارد حداقل تا ۲ ساعت ژس از صرف وعده غذایی نباید دراز بکشد.
۶. استرس روزانه خود را کاهش دهید.
۷. ورزش و فعالیت بدنی ممکن است به کنترل و رفع علائم بیماری کمک کند. برای شروع ورزش حتما با پزشک خود مشورت کنید.
اگر علائمی نظیر استفراغ با رگههای خونی، کاهش وزن شدید، مدفوع تیره رنگ و قیری، کوتاهی تنفس و دردی که به فک، گردن و بازویتان کشده میشود دارید، حتما به پزشک مراجعه کنید.