روحانی در نشست خبری: فشار حداکثری آمریکا را پشت سر گذاشتهایم/دعای رئیسجمهور برای ورود نامزدهای هماهنگ با دولت به مجلس
رئیسجمهور در نشست خبری امروز گفت: دعای ما این است که انشالله مجلس آینده که تشکیل میشود و مردمی که جمعه پای صندوق میروند، مجلس و دولت بتوانند با هماهنگی بهتری کار کنند.
به گزارش سایت طلا ، حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور در نشست خبری امروز طی سخنانی با تبریک ایام ولادت حضرت فاطمه زهرا (س)، اظهار داشت: از ملت ایران بابت حضور پرشور در راهپیمایی 22 بهمن در چهل و یکمین سال پیروز انقلاب اسلامی تشکر میکنم.
وی افزود: سالی که گذشت که رو به پایان نیز هست، مانند سال 97، سال پر ماجرایی برای مردم ایران بود؛ از آغاز سال که با سیل در 25 استان کشور مواجه بودیم و حادثه بیسابقهای در تاریخ ایران رخ داد و بعد هم حوادث طبیعی دیگری که در ماههای گذشته رح داد. شهادت ناجوانمردانه سردار بزرگمان، سردار سلیمانی که برای همه مردم ما یک واقعه بسیار سخت و غیرقابل تحمل بود، نشان داد مردم راهی که انتخاب کردهاند را به درستی ادامه میدهند، همچنین حوادث دیگری مانند هواپیمای اوکراینی رخ داده که موجب تأثر مردم ایران شد؛ همچنین حادثه کرمان نیز که عدهای از هموطنان ما جان خود را از دست دادند.
رئیسجمهور تصریح کرد: مردم ما در برابر همه حوادث سخت، در طول سال 98 تا امروز و همچنین در سال 97، ایستادگی و مقاومت بینظیری را در برابر فشارهای خارجی از خود بروز دادند و ما علیرغم اینکه بدخواهوان میخواستند امسال با شرایط غیرقابل تحمل مواجه شویم، مشکلات ما امسال کمتر از سال گذشته است، علیرغم اینکه شرایط ما در مجموع از سال گذشته سختتر است ولی همه شاخصهای ما از لحاظ اجتماعی، امنیتی و اقتصادی به ما نشان میدهد که موضوع فشار حداکثری آمریکا را پشت سر گذاشتیهایم و آمریکاییها به این نتیجه رسیدهاند که مسیری که انتخاب کرده بودند غلط بوده و نسبت به ملت ایران تاثیرگذار نخواهد بود؛ البته این تحریمها مشکلاتی برای مردم به وجود میآورد ولی اینها ثمری برای دشمنان ما نخواهد داشت و و آنچه فکر میکنند با فشار حداکثری میتوانند ما را در حال ضعف به میز مذاکره بکشانند و آمریکاییها میخواهند با فشار حداکثری و در حالی که مردم در حال استیصال هستند، دولت با ضعف در میز مذاکره حاضر شود، این امکانناپذیر است و ما حقمان را با صراحت در دنیا اعلام کردهایم ولی هیچگاه با ضعف پای میز مذاکره نخواهیم رفت.
روحانی اظهار داشت: علیرغم تحریم و فشار و علیرغم اینکه برای اولینبار در تاریخ ایران اقتصاد بدون نفت را در سال 97 و 98 تجربه میکنیم، هیچ زمانی در ایران هیچ دولتی اقتصاد بدون نفت را تجربه نکرده ولی ما در سالهای 97 و 98 اقتصاد بدون نفت را تجربه کردیم و دیدیم کشور بدون نفت قابل اداره است، در مقایسه آمار انرژی، گاز، نفت، کشاورزی، گردشگری، شرکتهای دانشبنیان و سلامت نهتنها شرایط نسبتا مناسب است ولی وقتی با سالهای قبل مقایسه کنیم، آمار به ما نشان میدهد ملت ما تا چه حد به صورت فداکارانه در این دو سال در صحنه بودهاند و خادمان مردم در دولت در سراسر کشور تلاش خود را به خوبی انجام دادند.
وی گفت: پیام من، تشکر از مردم بزرگ ایران و اعلام به مردم است که سال آینده نیز با همین توانمندی مسیر را ادامه خواهیم داد و بالاخره روزی ما دشمنان را مجبور خواهیم کرد پای میز مذاکره بیاید، در سالهای قبل هم در مذاکرات سال 92 و 93 آنها پای میز مذاکره آمدند و از ما درخواست مذاکره کردند و البته امروز هم درخواست مذاکره میکنند ولی باید به شرایط عادلانه برگردند تا اینکار امکانپذیر باشد و مسیر ما مقاومت و پیشرفت در سال آینده خواهد بود. آنها که تبلیغات نادرستی برای سال آینده میکنند مانند اینکه برای امسال میگفتند ایران به تورم سهرقمی میرسد درحالی که اینطور نشد و سال آینده رشد اقتصادی ما بهتر خواهد بود.
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه خبر در خصوص تلاشهای دولت برای تحقق طرح پیشنهادی ایران با عنوان طرح هرمز اظهار داشت: برای همه جهانیان مبرهن است که در این منطقه صلح و ثبات بدون مشارکت ایران، امکانپذیر نیست. ما همواره به دنبال امنیت در منطقه بودیم و شهید سلیمانی جزو سردارانی بود که به دنبال ثبات و امنیت در خاورمیانه و خلیج فارس بود و در همین مسیر تلاش کرد و در مسیر گفتگو با نخستوزیر عراق بود که ناجوانمردانه او را به شهادت رسیدند.
وی ادامه داد: این طرح در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح و پیشنهاد شد و برای تمامی کشورها و دبیرکل ارسال شد؛ من نیز به طور رسمی برای سران کشورهای منطقه ارسال کردم برخی از کشورها به خوبی استثقبال کردند و برخی از کشورها پاسخ صحیحی ندادند، راه حل صلح منطقه، کشورهای منطقه و تلاش همگانی آنان این هدف را باید محقق کنند و البته تاکید میکنیم که همه کشورهای منطقه باید از صلح و ثبات منطقه استفاده کنند. ما همچنان بر طرح امید اصرار میورزیم و امیدواریم یکی از بهترین راهحلها برای ایجاد ثبات در منطقه است.
رئیس جمهور همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه اطلاعات در رابطه با آینده روابط ایران و آمریکا گفت: برای ما فرقی نمیکند که چه حزبی در آمریکا حاکم باشد آنچه برای ما مهم است، منافع کشور ماست در آمریکا از ابتدا دو گروه بودند. یک گروه معتقد بودند که با فشار بر ایران میتوانیم ایران را وادار به مسیر خود کنیم گروه دیگر معتقد هستند که ایران قدرتمندتر از این حرفهاست و باید با آنها تفاهم کنیم گروه دوم دولت قبل بود.
وی خاطرنشان کرد: توافق در حال اجرا بود. متاسفانه در حین اجرا، گروه اول روی کار آمد؛ یعنی آنهایی که معتقد بودند راهحل تحمیل بر ایران است. این گروه که روی کار آمدند، همین چیزی است که میبینید و با فشارهایی که اسرائیلی و کشورهای مرتجع به آنان فرستادند و فکر میکردند که اگر فشار حداکثری تحمیل کنند، ایران چند ماه بیشتر دوام نمیآورد و ایران تسلیم میشود و آن وقت آمریکا بسته خود را روی میز میگذارد و ایران مجبور به پذیرش میشود.
روحانی اضافه کرد: اما شرایط ما در منطقه بهتر است و شرایط داخلی ما وحدت بهتر است، آنها میخواستند در درون کشور مردم در شرایطی قرار بگیرند که بدون توافق و تفاهم با آمریکا نمیتوانیم به زندگی برسیم؛ همه دیدند که در 20 ماه تحت فشار حداکثری بودیم و با کمی مشکل عبور کردیم.
خبرنگار خبرگزاری تسنیم در سوالی از وی پرسید، در پروسه انتخابات پیشرو نیز به روال همیشگی انتخابات در ایران جریان ضدانقلاب و دشمنان ملت ایران مدام در تلاشند تا با شانتاژ رسانهای اینگونه القا کنند که انتخابات در ایران واقعی و سالم نیست و تاثیری هم در سرنوشت مردم ندارد؛ این در حالی است که سابقه 40 سال انتخابات در ایران نشان میدهد که نهادهای انتخاباتی در ایران همواره میان جناحها و سلایق مختلف با گرایشهای گوناگون با انتخاب مردم دستبهدست شدهاند و هر چند سال یکبار رویکرد و روشهای جدیدی در اداره امور کشور چه در مجلس و چه در دولت مستقر شده است. آنها حتی با چنین ادعایی میخواهند مدعی شوند که انتخاب شما به عنوان رئیسجمهور در سالهای 92 و 96 هم محصول انتخابات رقابتی نبوده حال آنکه خود شما به عنوان فردی که در انتخابات مختلف کاندیدا شده و گاه انتخاب شدهاید میتوانید شهادت بدهید که انتخابات در ایران واقعی و رقابتی است. پاسخ شما به این شانتاژهای رسانههای ضدانقلاب چیست؟ بویژه که این رسانهها متحد و مدافع رژیمهایی هستند که اساساً انتخابات در آنجا منتفی است و حتی یک انتخابات در این رژیمها برگزار نمیشود.
رئیس جمهور در پاسخ به خبرنگار تسنیم گفت: همانطوری که گفتید خوشبختانه فضا نسبت به گذشته فرق کرده و امروز یک شور و نشاط نسبی را در کشور میبینیم و این شور و نشاط باید به حداکثر برسد و به بهترین شکل برگزار شود.
وی افزود: حتما یک انتخابات پرشور به نفع ماست. حتما آمریکاییها از انتخاباتی با حضور حداقلی خوشحال میشوند. من از ابتدا نگران بودم شرایط به گونهای باشد که رقابت به شکل خوبی صورت نگیرد و حضور کم شود، بنابراین گزارشی که وزارت کشور قبلا داده بود این بود که 70 درصد غیررقابتی است.
رئیسجمهور با بیان اینکه تلاش من این بود رقابت بیشتر شود و حتی الامکان افراد بیشتری تایید شوند، اظهار داشت: امروز ظهر من از وزارت کشور که پرسیدم طبق گزارش فقط 44 حوزه رقابتی نیست و مابقی حوزهها رقابتی است و این خوشحال کننده بود و اکثر حوزههای رقابتی است. آنجاها هم که رقابتی نیست بازهم بنظر من مردم باید حضور پیدا کنند. ممکن است از حزب برخی کسی نباشد اما ما ایرانی هستیم و در حزب رقیب هم میشود افرادی را انتخاب کرد که اصلح و بهتر باشند و بتوانند برای کشور مفید باشند.
روحانی در پاسخ به این پرسش تسنیم که لیستی در تهران با حضور برخی چهرههای اصلاحطلبان با عنوان "فهرست یاران روحانی" در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود، این کانالها مدعی هستند که شما از این فهرست حمایت می کنید، آیا شما فهرستی در این انتخابات دارید؟، گفت: دولت در انتخابات هیچ دخالتی ندارد. دولت هیچ لیستی ندارد و لیستی هم به نام روحانی وجود ندارد. مردم آزادند به بهترین شکل در انتخابات شرکت کنند و با مجلسی خوب و با روحیه جدید مواجه باشیم.
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا که پرسید:"آقای روحانی از عمر دولت شما حدود یکسال و نیم باقیمانده ولی این اواخر شاهدیم که شایعاتی مبنی بر استعفای شما مطرح است، تحلیل شما از این شایعات چیست و آیا شما خسته شدهاید؟"گفت: کی گفته ما میخواهیم استعفا دهیم؟ استعفا معنا ندارد، ما در انتخابات آمدهایم و به مردم وعده و قول دادیم و تا ساعت آخر پای قولمان خواهیم بود و تلاش میکنیم وعدههایمان به مردم را تا حد امکان برآورده کنیم.
وی ادامه داد: هیچوقت در ذهنم مسئله استعفا مطرح نبوده، البته چون شما گفتید من میگویم که ماههای اولیه بعد از انتخابات چیزی در ذهن من بود به دلایلی که خدمت مقام معظم رهبری گفتم که دولت آمده و هنوز مراسم تحلیف هم انجام نشده بود و من گفتم دولت میخواهد کار کند و اگر شما فکر میکنید فرد دیگری میتواند بهتر خدمت کند، من آمادهام به راحتی کنار بروم و ایشان به شدت رد کرد و فرمود به هیچعنوان و من دلم میخواهد شما تا ساعت آخر به کار خود ادامه دهید و من حمایت میکنیم. یکبار دیگر نیز در سال 97 دوباره به مقام معظم رهبری گفتم و ایشان هم فرمودند من حتی اجازه نمیدهم دولت حتی یک ساعت زودتر از موعد مقرر، به کار خود پایان دهد، و نظر خود من هم همین بوده و همه مردم هم تا امروز از نظام و دولت حمایت کردهاند و دلشان میخواهد شرایط بهتر شود و همه باید از نظام حمایت کنیم و اگر نقدی هم داریم نقدمان را بگوییم و این شایعه(استعفا) را قویا تکذیب میکنم و دولت پای مسئولیت و عهد خود ایستاده است.
رئیس جمهور در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگار المسیره یمن مبنی بر اینکه وزیر خارجه ایران فرمود که پیامهایی از سوی ایران به عربستان صادر شده که البته وزیر خارجه عربستان آن را تکذیب کرد. محتوای آن پیامها چه بود و آیا بر روابطها اثر خواهد گذاشت، گفت: همواره دولتهایی بودند که پیامهایی را برای ما میآوردند. از ابتدا نخستوزیر قبلی پاکستان برای این موضوع به ایران آمدند. تا همین اواخر هم دولت پاکستان و عراق فعال بودند. دولتهای اروپایی هم برای ما پیام آوردند. پاسخ ما این بود که مشکل پیچیده غیرقابل حل نداریم و هر زمان عربستان آماده باشد، آماده گفتگو هستیم.
وی خاطرنشان کرد: مهمترین مساله الان در منطقه، یمن است عربستان فکر میکرد یمن را میتواند تسلیم کند که این خطا بود. عربستان هم خودش گرفتار شده و هم مردم عزیز یمن را گرفتار کرده و کشتار بیسابقهای ایجاد کرده و اگر عربستان دست از تجاوزش بردارد شرایط برای گفتگو بسیار مهیاتر خواهد بود. ما معتقدیم موضوع یمن باید به خود مردم یمن واگذار شود و متجاوزان هم باید دست از تجاوز بردارند و هم اینکه غرامت بپردازند.
روحانی در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری فارس که پرسید شما قبلا از انتصابات به جای انتخابات در کشور صحبت کرده بودید، فکر نمیکنید با توجه به اینکه در دو انتخابات 92 و 96 با تأیید شورای نگهبان به ریاستجمهوری رسیدید، اگر بالاترین مقام اجرایی کشور در نزدیکی انتخابات چنین سخنانی را به کار ببرد، در حضور حداکثری مردم تأثیر نمیگذارد؟، گفت: اگر رئیسجمهوری که این طور شما میفرمایید، بله حتما اثر بد میگذارد.
وی افزود: هیچ موقع بنده انتخابات را زیر سؤال نبردم و نخواهم برد، انتخابات مسئله بسیار مهمی در کشور ماست، یک رکن رکین است و همان طور که رهبری هم فرمودند، همه ارکان کشور در واقع با انتخابات، مستقیم و یا غیر مستقیم روی کار آمدهاند و مشروعیتشان از لحاظ حقوقی و از لحاظ اجتماعی با رأی مردم است، همه حرف من از روز اول که ممکن است بعضیها برداشتشان دقیق نباشد، این بود که نگذاریم یک وقتی انتخابات تبدیل به انتصابات شود، نه اینکه الآن انتصابات است و انتخابات نیست.
رئیسجمهور تصریح کرد: اگر انتخابات نیست، چرا خودم این همه اصرار میکنم که شرکت کنید و حضور یابید، چرا اگر انتخابات نیست این همه از نظارت، شورای نگهبان خواهش میکنم که خوردهای سختگیری را کم کنید تا رقابت بهتر شود؟ اگر انتصابات است دیگر این همه اصرار و التماس نمیخواهد.
روحانی ادامه داد: همه بحثها این است که ما انتخابات داریم و حتما انتصابات نیست انتصابات مربوط به رژیم گذشته و قبل از انتخابات بود بنده در سخنرانیام به صراحت گفتم که در زمان رژیم گذشته همه در تهران انتخاب میشدند و بیخودی در حوزههای مختلف مردم را پای صندوق رأی میکشاندند نباید بگذاریم روزی چنین اتفاقی در تاریخ ما بیافتد.
وی تأکید کرد: حتما امروز انتخابات داریم، حتما هم همه مردم باید تلاش کنند، البته در انتخابات مثل همه امور، ممکن است از فرآیندها ما بتوانیم کامل راضی نباشیم، اشکالی ندارد، اشکالی ندارد که انتقاد داشته باشیم، ما نباید به خاطر انتقاد به فرآیندها انتخابات را ترک و قهر کنیم و کنار برویم.
رئیسجمهور با بیان اینکه انتخابات بسیار مهم است و بنده افتخار میکنم که در سالهای 92 و 96 با انتخاب مردم روی کار آمدم، اظهار داشت: اگر انتخاب مردم نبود، من مشروعیت نداشتم، مجلس هم همین طور است، همه ارکان کشور ما به نوعی با انتخابات و رأی مردم است، انتخابات برای ما بسیار مهم است، از مردم خواهش میکنم که پای صندوق رأی بیایند و رأی دهند، انشاءالله بهترینها برگزیده شوند و مجلس خوبی در آینده پیش رو داشته باشیم.
رئیس جمهور در پاسخ به سوالی درباره اینکه عدهای امروز سعی میکنند با استفاده از نارضایتی مردم به میدان بیایند و اینکه بگویید چه کسانی در داخل نگذاشتند برجام به سرانجام برسد و چرا از کشتههای آبان صحبتی نمیشود و چرا در آنچه در ماجرای هواپیمای اوکراینی اتفاق افتاد به اعتماد مردم لطمه زده شد؟، با بیان اینکه همه احزاب و جناحها باید از این ذهنیت خارج شوند که یک جناح باید کشور را در اختیار داشته باشد، اظهار داشت: اینکه میگویید بعضی چیزها به اعتماد مردم لطمه زده، همینطور است، باید تلاش کنیم اعتماد را به مردم برگردانیم. درباره آبانماه، صبح جمعه مشکلی نداشتیم و تا عصر جمعه هم مشکلی نداشتیم ولی غروب جمعه حرکتهایی در فضای مجازی شروع شد و علامتش این بود که در این حرکت توافق همگانی نبود و گویی موضوعی اختلافی است و شکاف حاکمیتی را القا کردند و مردم فکر کردند عدهای موافق و عدهای مخالف هستند. این تصمیم در شورای عالی هماهنگی اقتصادی و مورد اتفاق همه اعضای این شورا بود و مقام معظم رهبری هم تایید کرده بودند. تا صبح یکشنبه این تردید را که اختلاف و چند نظر در اینباره وجود دارد را نشر میدادند تا مقام معظم رهبری بیانات خود را ایراد کردند و شرایط هم غروب یکشنبه عادی شد. مشکل ما روز شنبه و یکشنبه بود و مسئله شب دوشنبه تمام شد و متأسفانه از شبههافکنی شروع شد و رسانههای خارجی هم نقش زیادی داشتند.
روحانی ادامه داد: درباره هواپیمای اوکراینی یک اشتباه موردی رخ داد که این اشتباه آنقدر عجیب بود که کسی باور نمیکرد، همین الان هم باور این برای من سخت است؛ ما در جنگ بودهایم و من هفت سال مسئول پدافند بودم و نه در زمان جنگ بلکه در تاریخ ایران چنین اشتباهی رخ نداده است. خطای موردی اتفاق افتاده بود که آیا واقعا این چنین چیزی میشود؟ بعد از بررسی و به نتیجه رسیدن، یک مقام مسئولی باید به ما اطلاع میداد و ما احتمالهایی میدادیم. ممکن بود اگر نتیجه این روند بهجای شنبه، غروب پنجشنبه اعلام میشد و این اعلام لطمه زد ولی تعمدی در لطمه زدن به اعتماد مردم نبود و همان نیروی مسلحی که افتخارات زیادی را آفریده، آمد و برعهده گرفت و به صراحت هم اعلام کرد و من از اقدام سپاه تشکر میکنم. در پاسخ محکم به آمریکاییها در عینالاسد اقدام خوبی صورت گرفت و به مردم درباره اشتباه رخ داده در ماجرای هواپیمای اوکراینی هم گفتند که کاری خواهند کرد که این اشتباه دیگر رخ ندهد.
وی هچنین اظهار داشت: رقابت خوب است و موقع انتخابات رقابت میکنیم ولی باید بعد از انتخابات به کسی که برنده شده کمک کنیم، اشکال ما این است که بعد از انتخابات رقابت را ادامه میدهیم و میخواهیم به مردم بگوییم که اشتباه کردهاید، در صورتی که مردم اشتباه نکردهاند و انتخابات هم همین است و مردم نظر خود را در انتخابات با رأی دادن اعمال میکنند و بعد از رأی ملت همه ما باید تسلیم شویم و این اشکال کار ماست و در قواعد بازی اشکلاتی داریم و شرایط ما شرایطی است که همه باید در کنار هم باشیم تا بتوانیم از شرایطی که دشمنان برای ما به وجود آوردهاند عبور کنیم.
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار آزاد رسانههای آمریکا مبنی بر اینکه رهبران در واشنگتن از تغییر رژیم در ایران صحبت میکنند. نظر شما در مورد تغییر در آمریکا و نامزدهای حزب دموکرات به خصوص سندرز چیست؟ گفت: مسئولان آمریکا و کاخ سفید، باید تغییر فکر بدهند و آنچه به نفع مردم آمریکا و ملتهای منطقه است، انتخاب کنند. من نسبت به حزب خاصی و فرد خاصی، نظر خاصی ندارم. آنچه برای ما مهم است کسی در کاخ سفید باشد که مسیری را انتخاب کند که به نفع همه باشد. آمریکا باید یکجانبهگرایی را فراموش کند و آمریکا این را که "این کشور رهبر دنیاست" را باید از یاد ببرد. آمریکا باید چندجانبهگرایی را انتخاب کند و برای همه ملتها حق معتقد باشد.
وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار برنا در خصوص ابهامات موجود در خصوص سقوط هواپیمای اوکراینی در روز 18 دی اظهار داشت: در موضوع هواپیمای اوکراینی حادثه صبح چهارشنبه اتفاق افتاد و ما صبح چهارشنبه بعد از حادثه در هیئت دولت بودیم. آنچه در دولت مطرح شد و وزیر راه مطرح کرد، یک سانحه بود. من آن لحظه پرسیدم که هواپیما از نوع مکس 737 بود که سابقهدار است یا نوع دیگری بود که معلوم شد آن نوع نبوده است.
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: بعد از ظهر آن روز ما جلسه شورای عالی امنیت ملی برای بررسی حمله به عین الاسد و عکسالعملهای احتمالی آمریکا جلسه داشتیم. از ساعت سه تا پنج و ربع و نیم و جلسه داشتیم. در آن جلسه هم هرچند بحث هواپیما بحث اصلی نبود، در آن جلسه بحث و سانحجه اعلام شد. شب که رئیس جمهور اوکراین تلفنی صحبت کرد. لحنش متفاوت بود و احتمالاتی میداد. شب نیز با وزیر راه صحبت کردم و سانحه بود. به دلیل اینکه پدافند هوایی کشور میگفت شلیکی نشده است.
روحانی گفت: پنجشنبه شبهات ما بیشتر شد و من با مسئولان امر صحبت میکردم. جمعه که با رئیس ستاد کل صحبت میکردم احتمال داده میشد که اشتباهی رخ داده است. گفت ما هنوز شبهاتی داریم که فردا در جلسه شورای عالی امنیت بررسی خواهیم کرد.
وی افزود: به هر حال مقامات مسئول باید به ما گزارش بدهند. بعد از ظهر من سوال کردم که جمع بندی این بود که خطای انسانی صورت گرفته است؟ ساعت دو سه بعد از ظهر بود که من گفتم اگر چنین است، اعلام کنید که گفتند ما در حال تهیه بیانیه هستیم. اولین لحظهای که رئیس ستاد کل نیروهای مسلح به من اعلام کرد ساعت 4 و نیم بود که گفتم همان موقع اعلام کنید که اعلام نشد و تصمیمی گرفته شده که جلسه شورای عالی امنیت ملی تشکیل شود که من گفتم همان امشب جلسه تشکیل شود. در جلسه بحث مفصل شد و بیانیه آماده شده در آن جلسه مطرح و تصمیم نهایی اتحاذ شد که اعلام شود و مسئولیت اصلی هم اعلام شود. ساعت 12 شد، اعلام نشد و تعجب کردم. و صبح شنبه اعلام شد.
وی تصریح کرد: میشد چند ساعتی زودتر اعلام کرد و پروسهها را سریعتر طی کنیم. اما این خبر به قدری عجیب بود که یک سامانه پدافندی جدای از سیستم پدافندی، یک تصمیمی گرفته و این عجیب بود. بنابراین کل داستان این بود. الان هم مسیر را دنبال میکنیم و طبق مقررات بین المللی عمدتا با اوکراینیها صحبت می کنیم و امیدواریم حل و فصل شود.
روحانی بیان کرد: یک جمله دیگر هم در خصوص آسمان امن بگویم. آسمان ما باز است و هواپیماها رفت و آمد میکنند. در شرایطی باید آسمان بسته شود. در اینجا سازمان هواپیمایی باید اعلام میکرد که فلان مسیر در یک ساعت یا دو ساعت و یا یک روز یا دو روز بسته است. اما اینکه چه سازمانی باید به هواپیمایی اعلام کند، یکی هواشناسی کشور است که به دلیل شرایط جوی است و دیگری ستاد کل نیروهای مسلح است که اعلام میکند عملیات یا مانور داریم یا احتمال خطر وجود دارد. دولت در این زمینه مسئولیتی برعهده ندارد. مسئولیت در مسائل امنیتی و غیرطبیعی مربوط به نیروهای مسلح است و روال این گونه بوده است.
رئیس جمهور در پاسخ به سوالی درباره تعداد کشته شدگان حوادث آبان ماه گفت: درباره این حوادث رسانههای خارجی اغراق عجیب و غریبی کردن ابتدا عددی را اعلام کردند و روزانه 100 نفر صد نفر این آمار را بالا بردند.
وی با بیان اینکه ارقامی که اعلام شده است نادرست است ادامه داد: از ابتدا بنده گفته بودم بایدمشخص شود که چه میزان از نیروهای خودی (بسیجی و نیروی انتظامی و مردم عادی) در این حوادث کشته شدند و تعداد کشته شدگان معترضین که به مراکز نظامی تهاجم کرده بودند مشخص شود.
روحانی با بیان اینکه باید آمار کشته شدگان تفکیک شود و سپس به مردم اعلام شود اضافه کرد: آمار دست پزشکی قانونی است آنها می توانند این مسئله را اعلام کنند اما آمار واقعی که تاکنون اعلام شده است با آماری که در اختیار بنده است خیلی فاصله دارد.
روحانی در پاسخ به سوالی درباره روبه پایان بودن مهلت گروه اقدام ویژه مالی و سرانجام پالرمو و FATF در مجمع تشخیص مصلحت گفت: دعای ما این است که انشالله مجلس آینده که تشکیل میشود و مردمی که جمعه پای صندوق میروند، مجلس و دولت بتوانند با هماهنگی بهتری کار کنند. به عنوان رئیس دولت باعث تاسف است که لوایح متعددی را به مجلس دادیم و برخی بررسی نشد؛ مثلا لایحه جامع انتخابات که دولت ماهها روی آن کار کرد و لایحه خوبی بود که میخواستیم ماهها پیش تصویب شود و متأسفانه کنار رفت و امروز میبینیم با مشکلاتی مواجه هستیم، سه لایحه مهمی که دادیم برای مسئله شفافیت، تعارض منافع و مبارزه با فساد نیز هنوز مورد رسیدگی فرا نگرفته است.
وی ادامه داد: دولت لایحه پالرمو که مبارزه با جرائم سازمانیافته از لحاظ مالی و الحاق به کنوانسیونی برای مبارزه با تأمین مالی با تروریسم بود که دولت تصویب کرد و به مجلس داد و مجلس هم تصویب کرد و شورای نگهبان هم در یک مورد مشکلی نداشت ولی در موردی میتوانست با مجلس به نتیجه برسد ولی این لوایح به مجمع تشخیص مصلحت رفت ولی نه با روال همیشگی. بعد از ایراد شورای نگهبان و اگر مجلس ایراد شورای نگهبان را قبول نکرد، این لایحه به مجمع میرود که مجمع در مصلحت بین مجلس و شورا داوری کند ولی چیز دیگری اخیرا مرسوم شده که قدیم کمتر بود که گروهی در مجمع به عنوان ناظر و یا هیئت نظارت و یا هیئت عالی نظارت بگویند که این لایحه که دولت فرستاده و یا اینکه مجلس تصویب کرده با مصوبات مجمع یعنی با سیاستهای کلی مصوبِ مجمع نمیخواند، و این روند در قانونگذاری سابقه طولانی ندارد و مجمع که بنا بود اختلاف بین شورای نگهبان و مجلس را حل و فصل کند، خودش یک طرف دعوا شده است. این دو لایحه گرفتار این روند شده است، دلمان میخواست این لوایح که دولت به مجلس فرستاده و دولت قبول دارد و مدتها روی آن فکر و بررسی کرده و چهارچوب روشن گذاشته و به مصلحت میداند و مجلس مصلحت میداند ولی شورای نگهبان ایراد گرفته است.
رئیسجمهور خاطر نشان کرد: امام(ره) در آغاز تشکیل مجمع تشخیص مصلحت فرمایشی دارند که میگوید اگر یک چیزی را دولت گفت مصلحت کشور است و لازم است و در کمیسیون مجلس رفت و کمیسیون همین تشخیص را داد و مجلس هم همین تشخیص را داد، این برای مصحلت کافی است و نیاز به چیزی ندارد ولی برای احتیاط بیشتر مجمعی تشکیل میشود که اختلاف را از بین ببرد؛ در اصلاح قانون اساسی نیز به قانون اساسی اضافه شد. از چیزی که به وجود آمده متأسفم و این از توان دولت خارج است و مقام معظم رهبری گفتهاند من نسبت به لوایح دولت نظر مخالفی ندارم و مقام معظم رهبری با این لوایح مخالفتی نداشته ولی این لوایح الان گرفتار شده است. درباره اینکه گروه ویژه اقدام مالی چه نظری خواهد داد امیدواریم و تلاش میکنیم به لیست سیاه برنگردیم و اگر چنین شود دولت تلاش خود را میکند. البته ما در لیست سیاه بودیم و دولت یازدهم کشور را از لیست سیاه بیرون آورده و به تعلیق آورد و رفتیم به سمتی که حلِ نهایی شود ولی متاسفانه در حال بازگشت به لیست سیاه هستیم و دولت توان خود را به کار میگیرد.
روحانی افزود: امروز روابط بانکی آنچنینی با دنیا نداریم ولی برای آینده ما مهم است و همیشه که این شرایط باقی نمیماند. اف ای تی اف مسئله یک یا دو کشور نیست و بلکه همه کشورهای دنیا تقریبا قبول کردهاند و در لیست سفید یا سیاهِ آن هستند.
روحانی همچنین در پاسخ به سؤال خبرنگار شبکه خبری "الجزیره" که پرسید آقای رئیسجمهور اخیرا مقامات سطح بالای اروپایی به ایران سفر کردهاند و "مکانیزم ماشه" را در برجام فعال کردهاند، با توجه به اینکه اگر این اختلاف حل و فصل نشود، ظرف 60 روز این پرونده به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع میشود، به نظر شما ظرف چند هفته آینده چه اتفاقی میافتد، با توجه به اینکه برجام دستاورد و میراث دولت شماست، ظرف چند هفته آینده چه اتفاقی در این زمینه ممکن است بیافتد؟، گفت: ظرف چند هفته آینده هیچ اتفاقی نمیافتد، یعنی آنچه که مورد بحث است، اینکه در برجام تعهداتی ما و طرف مقابل دارد، طرف مقابل نتوانست تعهداتش را انجام دهد، به خاطر خروج آمریکا از برجام عمدتا و مقداری هم به خاطر بیعملی خودشان، ما هم ناچار شدیم تعهدات خودمان را متقابلا کاهش دهیم و در 5 مرحله تعهداتمان را کاهش دادیم.
وی افزود: امروز ما در فعالیت هستهای چه در زمینه تحقیق و توسعه و چه در زمینه غنیسازی با تعهد برجامی در واقع مقید نیستیم و در چارچوب آژانس داریم کار خودمان را انجام میدهیم؛ ابتدا 3 کشور اروپایی بر مبنای بند 36 برجام به دنبال مکانیزم ماشه رفتند و بعد ما برایشان استدال کردیم که این روندی که انتخاب کردهاید، با بند 36 در برجام نمیخواند و آقای "بورل" که به تهران آمد بنده بهطور مفصل توضیح دادم که چرا از لحاظ حقوقی نمیتوانید از ماده 36 استفاده کنید، برای او استدلال کردم.
رئیسجمهور ادامه داد: آقای بورل در این دیدار چیزی نگفت و تصور بنده این بود که او مخالفتی نکرده و علیالقاعده استدلال بنده را پذیرفته است. به او گفتم که ماده 36 به روشنی میگوید که 1+5 این اقدامات را باید انجام دهند، بنابراین شما ابتدا باید آمریکا را باید به برجام برگردانید تا 1+5 درست شود و بعد ببینیم که چه میشود. او در این زمینه پاسخی نداشت، به او گفتم که شما امروز نمیتوانید از ماده 36 استفاده کنید؛ ضمن اینکه استفاده از این ماده به نفع هیچ طرفی نیست، آنها به خوبی میدانند که پاسخ این قصه چه خواهد شد، در نامهای صراحتا به سران اروپایی این موضوع را اعلام کردهام.
روحانی اضافه کرد: آنها به خوبی میدانند و به نظرم دنبال این قصه نخواهند رفت، آقای بورل هم در ملاقات با بنده گفت که برای مدت معین این روند را تعلیق کردیم، یعنی برای طولانی مدت تعلیق کردیم تا ببنیم باید چه کار کنیم فعلا نه ماشهای نه در هفتههای آینده و حتی ماههای آینده خبری نخواهد بود، ما به فعالیت هستهای خودمان زیر نظر آژانس ادامه میدهیم.
وی تصریح کرد: امیدواریم اروپاییها بتوانند راهحلی پیدا کنند که ما بتوانیم با هم تفاهم کنیم و آنها(اروپاییها) هم به تعهدات خودشان در برجام برگردند و ما هم به تعهدات خودمان در برجام بهطور کامل برگردیم، در این زمینه قولهایی کم و بیش دادهاند که به آن عمل کنند، امیدواریم این تلاشها به نتیجه برسد.
رئیسجمهور تأکید کرد: ظرف چند هفته آینده هیچ اتفاقی نمیافتد، در برجام تعهداتی ما و طرف مقابل دارد، ما هم ناچار شدیم تعهدات خود را در 5 مرحله کاهش دهیم، در فعالیت هستهای با تعهدات برجامی مقید نیستیم و در چارچوب آژانش داریم کار خودمان را انجام میدهیم.
وی همچنین در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه «برایان هوک» انتخابات ایران را نمایشی خوانده است، تصریح کرد: 41 سال است و ما در این مدت 36 انتخابات داشتیم و روز جمعه نیز سی و هفتمین انتخابات برگزار میشود و بنابراین و به طور متوسط درهر یکسال و چندماه یک انتخابات ملی داشتهایم و ما تنها کشوری هستیم که بعد از انقلاب مردم را به صندوق آراء دعوت کردیم و انقلابی را سراغ ندارم که 47 روز بعد از پیروزی، مردم را به صندوق و انتخابات فراخوانده باشد. همه انتخاباتهای ما با امنیت کامل برگزار شده و مشکلی در برگزاری انتخابات نداریم و امیدوارم بر رقابت در انتخابات افزوده شود و مردم به پای صندوقها بیایند و حضور مردم در تضعیف دشمن و در تقویت ما تاثیرگذار است و مردم به همین دلیل پای صندوقها خواهند آمد.
رئیس جمهور در پاسخ به سوال خبرنگار مهر که گفت "چه زمانی میخواهید صدای اعتراض مردم در گرانیها را بشنوید" عنوان کرد: اینکه مردم مشکل دارند، همه میدانند اینکه زندگی مردم طبق مرادشان نیست، درست است دلیلش این است که مردم ایران با تحریم بیسابقه در دنیا و با تحریم بانکی و صادرات روبرو شده است وقتی فشار وارد میشود، حتماً اثر دارد.
وی همچنین گفت: البته در سال 95، بالاترین رشد اقتصادی دنیا را داشتیم که 12 و نیم درصد بود. به دلیل اینکه شرایط اقتصادی اجرا شد و ما توانستیم روابط بانکی با دنیا را برقرار کنیم.
روحانی گفت: ما حتما گوش میکنیم و حتما باید به اعتراض مردم گوش کنیم مردم ولی نعمت ما هستند در خصوص بنزین باید در وقتی توضیح بدهم که اگر بنزین گران شد، چرا از شب شنبه شروع شد از وقتی شکاف حاکمیتی شروع شد، آن ماجرا شروع شد.
رئیس جمهور بیان کرد: کل اضافه درآمد بنزین به مردم داده میشود. دوم اینکه شما آمار تورم را ببینید. تورم نقطه به نقطه چند ماه پیش 52 درصد بود که الان به 26 درصد رسیده است. تورم دوازده ماهه به 38 درصد رسیده است. این کار را مردم و دولت انجام داده است. این که بخش کشاورزی و صنعت فعال شده، نتیجه فعالیت کشاورزان، صنعتگران و دولت بوده است.
وی همچنین گفت: امروز اعلام شد مصرف گاز 600 میلیون متر مکعب در روز است. الان به نقطهای رسیدیم که میتوانیم مصرف را اداره کنیم. تولید ما به هزار میلیون متر مکعب میرسد و پتروشیمی تا پایان دولت دو برابر میشود و تا آخر دولت 100 میلیون میشود و تولید بنزین بیش از دو برابر شده است.
رئیس جمهور بیان کرد: این کلمه ناکارآمدی که دوستان رقیب ما به کار میبرند، دقیق نیست و آنان باید به ما کمک کنند. در این شرایط که مسبب آن آمریکا است، باید به کمک ما بیایند. حتما دولت تنها، مجلس تنها و قوه قضائیه تنها موفقیتش کم است.
وی در خصوص شورای نگهبان هم گفت: ما شورای نگهبان نگفتیم و گروه نظارت را گفتیم که اینها بساط شورای نگهبان است. شورای نگهبان که ما تا حالا اسم نبردیم. منظور ما نظار است. انتقاد که اشکال ندارد. بنده به عنوان رئیس جمهور برای مسئولیت اجرای قانون اساسی، آنجایی که میبینم قانون اساسی نقض میشود، باید به مردم اطلاع بدهم. تنها مجری قانون اساسی در کشور یک نفر و آن رئیس جمهور است؛ متولی قانون اساسی رئیس جمهور و مسئول اجرای آن است. ای کاش ما هم مثل شورای نگهبان فقط ناظر بودیم؛ ما حداقل کار یعنی نقد در حضور مردم میکنیم که این هم برای دیگران قابل قبول نیست میخواهید این را هم تعطیل کنید.
رئیس جمهور در پاسخ به سوالی درباره اقدامات دولت چین برای مقابله با ویروس کرونا و آینده روابط اقتصادی ایران و چین گفت: بسیار متاسفم که مردم عزیز چین گرفتار این ویروس و مهمان ناخوانده شده اند.
وی ادامه داد:ویروس کرونا که در چین شیوع پیدا کرده است حادثه مهمی است دولت چین هم در قبال مردم خود و مردم دنیا احساس مسئولیت کرده و اطلاع رسانی به موقع انجام داده است و تلاش و پیگیریهای دولت چین برای مبارزه با ویروس کرونا ادامه دارد باید همدیگر را در این حادثه تلخ یاری کنیم.
روحانی درباره رابطه اقتصادی ایران و چین عنوان کرد:در شرایط تحریم و فشار سختی که بر مردم ایران وارد شده دولت چین دوستی و روابط دوستانه خودش را حفظ کرده است.
رئیس جمهور تصریح کرد: در حفظ برجام و در مسائل مختلف در شورای امنیت ما چین و روسیه در کنار هم هستیم و روابط خوبی با یکدیگر داریم و ما میخواهیم که این رابطه را ادامه بدهیم.
وی همچنین در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه «برایان هوک» انتخابات ایران را نمایشی خوانده است، تصریح کرد: 41 سال است و ما در این مدت 36 انتخابات داشتیم و روز جمعه نیز سی و هفتمین انتخابات برگزار میشود و بنابراین و به طور متوسط درهر یکسال و چندماه یک انتخابات ملی داشتهایم و ما تنها کشوری هستیم که بعد از انقلاب مردم را به صندوق آراء دعوت کردیم و انقلابی را سراغ ندارم که 47 روز بعد از پیروزی، مردم را به صندوق و انتخابات فراخوانده باشد. همه انتخاباتهای ما با امنیت کامل برگزار شده و مشکلی در برگزاری انتخابات نداریم و امیدوارم بر رقابت در انتخابات افزوده شود و مردم به پای صندوقها بیایند و حضور مردم در تضعیف دشمن و در تقویت ما تاثیرگذار است و مردم به همین دلیل پای صندوقها خواهند آمد.
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره تحولات سوریه و پایبندی طرفین به توافقات سوچی گفت: من فکر می کنم روند سوچی در منطقه ما روند بسیار مهمی است و این مذاکرات در سطح سران ادامه خواهد یافت نباید توافقات سوچی را گنار بگذاریم و دلم می خواهد که دولت ترکیه هم بر این توفقات پایبند بماند. آقای اردوغان هم از ابتدای روند مذاکرات سوچی بر حفظ انسجام و یکپارچگی سوریه و همینطور بر مبارزه با تروریسم تاکید داشته است. ما باید با تروریست ها در ادلب بجنگیم اینهم که عده ای در اثر این جنگ وارد ترکیه می شوند دلیل نمی شود که کشوری از سرزمین خودش بگذرد. راهش این نیست که مسیر درست را فراموش کنیم و همه باید برای ثبات در سوریه تلاش کنیم.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود درباره انتخابات پیشرو عنوان کرد: اگر رژیم گذشته به نظر مردم توجه می کرد وحاضر می شد مردم در روند انتخاب نظر خود را اعلام کنند و اگر می گفت نظر مردم را در یک همه پرسی می خواهیم بدانم به نظر من نیازی به انقلاب نبود و خود مردم می گفتند که چه می خواهیم. انقلاب مردم در سایه یک انتخاب بود. مردم در یک دوراهی بین حکومت فاسد و یک حکومت آینده مردم سالار انه حکومت مردم سالار را انتخاب کردند.
روحانی ادامه داد: خود جمهوری اسلامی محصول انتخابات بود. قانون اساسی که پایه نظام است محصول انتخابات است. رهبری و دولت و مجلس و هرچه داریم محصول انتخابات است. اگر رژیم گذشته می گفت من در برابر مردم تسلیم هستم، این کار را نکرد و نظر مردم را زیر پا گذاشت و در برابر مردم قلدری کرد.
انقلاب ما نتیجه یک انتخاب دقیق مردم ایرانبود و مردم بین شاه و امام ،راه امام را انتخاب کردند و انقلاب کردند تا انتخاب زنده بماند. انتخابات برای ما یک اهمیت ویژه و فراوان دارد.
رئیس جمهور اظهار داشت:» من وقتی در یک سخنرانی عمومی حرف می زنم مردم باید بفهمند اقدامات قبلی من موثر واقع نشده و مردم بدانند هر وقت در یک سخنرانی حرفی می رنم با هرجا که لازم بوده حرف بزنم و پیام بنویسم انجام دادم و موثر نبوده ناچار هستم به مردم بگویم که چنین نقدی دارم و اگر به مردم خودم دروغ بگویم خیانت کرده ام.
روحانی تاکید کرد: حالا اینکه من بخواهم سوابق اقدامات را بگویم نیازی نیست من یک جایی هم لازم می دانم نظرم را اعلام عمومی کنم می کنم. کما اینکه این علام عمومی تاثیر هم داشته است. مردم در مقابل انتخاب مطلوب، انتخاب محدود و بدون انتخاب هستند. اگر انتخاب مطلوب نبود باید انتخابت محدود را هم کنار گذاشت؟ انتخاب من محدود شده اما نباید انتخاب را کنار بگذارم این انتخابات ممکن مطلوب و صد در صد ما نباشد اما باید پای صندوق رفته و انتخاب کنیم و بهترین راه این است که پای صندوق برویم و در انتخابات شرکت کنیم.
روحانی در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات محرمانه ای ایران و امارات و توصیه امارات به آمریکا برای عدم حمله نظامی به ایران گفت: آن مقدار که ما میدانیم برخی از کشورهای منطقه این توصیه را داشته اند و به طور طبیعی این خبرها درست است اگر جنگ در منطقه اتفاق بیفتد به ضرر همه کشورها است.
وی داد: از جنگ در منطقه خلیج فارس هیچ کشوری نفع نمی برد آنها چون در لبه جنوبی خلیج فارس قرار دارند و اگر در این آبراه جنگ اتفاق بیفتد قطعاً به ضرر آنها نخواهد بود و ما نیز مخالف جنگ هستیم.
رئیس جمهور تصریح کرد:آمریکا نیز به دنبال جنگ نیست آنها نیز میدانند که جنگ در خلیج فارس چه ضررهایی برای آنها دارد ترامپ نیز برنامه هایش را بر اساس همین موارد تدوین کرده است ترامپ می خواهددر انتخابات آینده موفق باشد.
روحانی درباره مذاکرات محرمانه ایران و امارات نیز گفت: مذاکرات ما با اماراتیها قطع نشده و در سطح های مختلف این موضوع انجام شده است.
وی تصریح کرد: گاهی در سطح سرویس ها و گاهی در سطح مقامات سیاسی مذاکرات ما با امارات ادامه داشته و امیدواریم این مذاکرات نتیجه اش صلح و ثبات و حسن همجواری در منطقه باشد.
رئیس جمهور در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه فرانس 24 گفت: ناامید نیستم که تا پایان دولت تحریمها برداشته شود کار سختی است من دولت را در دوران تحریم تحویل گرفتم؛ البته کمی کمتر از شرایط امروز بهتر بود و آن روز، روزی 900 هزار بشکه نفت میفروختیم و شرایطی بود که برخی خوشبین نبودند در مذاکرات به نتیجه برسیم. البته ما کار کردیم و به نتیجه رسیدم. البته پیشبینی ما برای به نتیجه رسیدن سال 93 بود که البته با تاخیر و در سال 94 به آن رسیدیم.
وی افزود: بعد به دولتی در آمریکا رسیدیم که نه تنها با ما که با همه دنیا نااهل است شرایط خاصی روی کار آمده است آمریکاییها در این شرایط از توافق خارج شدند و تحریمهای حداکثری با هدفهایی وضع کردند که البته به آن هدفها نرسیدند.
روحانی گفت: اینکه تا پایان دولت میتوانیم تحریمها را بشکنیم، ناامید نیستیم و تلاش خواهیم کرد. هر کس در هر شرایطی پنجرهای باز کرده است، من از آن فرصت استفاده کردم. ما در شرایط تحریم، وارد اتحادیه اقتصادی اوراسیا شدیم و با آنان تجارت می کنیم. در روند تحریم با کشورهایی برای سرمایهگذاری مذاکره میکنیم و در چنین شرایطی تلاش میکنیم که با طرح هرمز (صلح امید) که امید ماست، بتوانیم با منطقه مسائلمان را حل بکنیم. با دنیا نیز ناامید نیستیم که مسائلمان را حل بکنیم. البته پیچیدگیهای خاصی دارد.
وی خاطرنشان کرد: اینکه گفته شود با مجلس بعد کار سخت میشود، الان زود است که قضاوت کنیم. آن چیزی که توقع من است که دولت با مجلس در خصوص مصالح و منافع ملی کار کند. ما لوایحی به همین مجلسی که گفته میشود، همراه با ماست فرستادیم که متوقف است. بیش از 2 سال است که تلاش داریم وزارت بازرگانی تشکیل بدهیم و میدانم که چقدر در این شرایط مفید است. رفت شورای نگهبان، شورای نگهبان ایراد مختصری گرفت. بعد برگشت و متوقف شود. من میدانم این وزارت تشکیل میشد به نفع مردم بود. من میدانم اگر لایحه اصلاح انتخابات به تصویب میرسید، به نفع انتخابات بود.
رئیس جمهور بیان کرد: ما نسبت به مجلس آینده در هر شکلی باشد؛ اگر اکثریت قاطع اصولگرایان یا تعدادی از اصولگرایان باشند داور و مبنای بین ما قانون اساسی است و اگر هر دو به قانون معتقد باشیم راه برای ما وجود دارد.
رئیسجمهور در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سؤال خبرنگار روزنامه قدس که پرسید "طبق آخرین آماری که بانک مرکزی اعلام کرده است، امسال 28 درصد افزایش نقدینگی را داشتیم و نیز رئیس این بانک نیز اعلام کرده که این میزان نقدینگی از میانگین 50 سال گذشته بیشتر شده است؛ مقام معظم رهبری نیز دستور دادند که کمیتهای برای مدیریت نقدینگی در کشور تشکیل شود، حضرتعالی و دولتتان چه اقدامی انجام دادهاید، برای اینکه نقدینگی که چیز خیلی خوبی هم در اقتصاد کشور نیست، کنترل شود و اینکه برای آینده در این زمینه چه برنامهای دارید؟، گفت: اینکه شما میگویید، نقدینگی 25 درصد، این متوسط 50 ساله است، ما سالهایی هم داشتیم که نقدینگی 27 درصد و 28 درصد بوده است، در دولت قبل این رقمها را داشتیم، بهطور متوسط در 50 سال گذشته، 25 درصد بوده است، نقدینگی همیشه خیلی بد نیست، گاهی بدیهایش فرق میکند.
وی افزود: بانک مرکزی اعلام کرده که نقدینگی 28 درصد، که از متوسط 3 واحد درصد بی