ویروس کرونا علاوه بر اینکه انسان های زیادی را در کشورهای متعدد مبتلا ساخته، موجب آلودگی و تضعیف وضعیت اقتصاد و تجارت جهانی نیز شده است.
همه ما کروناویروس را می شناسیم، زیرمجموعه ای از عوامل بیماری زا که شامل سرماخوردگی معمولی است. طبق اعلام مرکز کنترل بیماری ها (CDC)، تلفات ناشی از آنفولانزا در آمریکا، سالانه بین ۱۲ هزار تا ۶۱ هزار تن می باشد. این در حالی است که ویروس جدید کووید ۱۹ تاکنون موجب مرگ بیش از ۲ هزار نفر شده است.
اما این ویروس کم سن و سال وحشتناک تر از این واقعیت نیست که بیشتر تلفات انسانی آن در استان هوبی چین می باشد؛ استانی که از ماه دسامبر به طور موقت بسته شده است. در سال ۲۰۲۰ این مساله را آموختیم که هرگاه چین عطسه کند، آسیا، اروپا، آفریقا، آمریکای لاتین و حتی ایالات متحده نیز دچار سرماخوردگی می شوند!
بر اساس اطلاعات بخش اقتصادی بلومبرگ، رشد تولید ناخالص داخلی در دومین اقتصاد بزرگ جهان به 4.5 درصد تنزل خواهد یافت در حالی که رقم میانگین این رشد ۶ درصد بوده است. شرکت های محلی در چین اعلام کرده اند که دستمزدها را کاهش داده ، پرداخت چک های تحویل شده را با تأخیر انجام می دهند و یا برخی کارمندان را اخراج می کنند. اکنون ممکن است افراد در کره جنوبی، برزیل، استرالیا که جز بزرک ترین شرکای تجاری چین هستند دیگر نتوانند سامسونگ دلخواه خود را پیدا کنند.
کارخانه ها در چین تعطیل شده و حجم صادرات سنگ آهن ـ یکی از کالاهای اصلی صادراتی از استرالیا به چین ـ هم اکنون ۱۱ درصد کاهش یافته است. و اگر کشاورزان برزیلی نتوانند محصولات خود را به جمهوری خلق بفروشند چه اتفاقی خواهد افتاد؟ اپل ، یکی از با ارزش ترین شرکت های جهان قبلاً اعلام کرده که با توجه به اینکه زنجیره تأمین آن در چین واقع است، طبق پیش بینی ها، درآمد سه ماهه خود را از دست می دهد.
بربری(Burberry)، نایک(Nike)، نیسان(Nissan ) و جنرال موتورز(GM ) از جمله شرکت هایی هستند که تحت تاثیر وضعیت کنونی در چین قرار گرفته اند. اما مردم جهان، این نخستین بیماری همه گیر در سراسر دنیا نیست. حدود ۱۸ سال پیش، بیماری همه گیر سارس حداقل تاثیر مخرب را بر بازارهای جهانی گذاشت. و چه کسی بیماری های ناشی از ویروس زیکا، آنفولانزای خوکی و مرس را به یاد می آورد؟
اقتصاد چین اکنون شش برابر بزرگتر از زمانی است که اپیدمی سارس در سال ۲۰۰۳ گریبان این کشور را گرفت. طبق گزارش صندوق بین المللی پول، اقتصاد چین در سال ۲۰۱۹، ۳۹ درصد اقتصاد جهان را به خود اختصاص داده است. پیتر اوپنهایمر، تحلیلگر گلدمن ساکس(شرکت خدمات مالی و بانکداری آمریکایی و چندملیتی) در این باره می گوید: تاثیر کروناویروس بر درآمدها در بازار سهام ممکن است کمتر از آنچه پیش بینی می شد، باشد.