به گزارش سایت طلا ، هفته سوم اسفند در حالی به پایان رسید که ویروس کرونا با تمام قوا بدنه اقتصادی تمام کشورها را احاطه کرده است. البته ایران علاوه بر درگیری با این ویروس، به استقبال سال نو هم می رود و همین امر بازارها را در شرایط خاص تری قرار داده است.
بررسی عملکرد بازارها در یک هفته مانده تا پایان سال جاری نشان میدهد، بورس دقیقا عکس هفته دوم عمل کرده است.
در هفته سوم اسفند ماه بازدهى همه بازارها به غير از سكه منفى شد و يورو نيز بدون تغيير هفته را به پايان رساند.
در مدت مذكور، بورس با افت ٦.٢درصدى كم بازدهترين بازار هفته بود.
در همين راستا، ارزش طلا ٠.١درصد كاهش يافت ولى سكه در حركتى معكوس با رشد ١.٥درصدى همراه شد.
در بازار ارز نيز دلار با ٣.٤درصد افت در جايگاه دوم كم بازده ترين بازار هفته قرار گرفت و يورو ثابت ماند.
در حالی که در هفته گذشته شاخص کل بورس با رشد بیش از ۳۰ هزار واحدی بازدهی شش درصدی را از آن خود کرد و تنها بازاها مثبت هفته شد، اما در در هفته سوم شاخص کل بازار سرمایه با افت ۳۴ هزار واحدی بدترین عملکرد را در بین بازارهای مالی هفته از خود نشان داد.
براساس دادههای سازمان بورس و اوراق بهادار، شاخص کل بورس هفته گذشته روی سطح ۵۵۵ هزار واحدی قرار داشت اما با افتی که این هفته متحمل شد روی سطح ۵۲۰ هزار واحدی قرار گرفت و بازدهی منفی ۶٫۲ درصدی را به ثبت رساند و در ته جدول بازدهی هفتگی قرار گرفت.
در بازار فلزات گران قیمت طلا و سکه دو عملکرد متفاوت و عکس یکدیگر داشتند، به عبارتی دیگر در حالی که نمودار بازدهی سکه رشد قیمت ۱٫۳ درصدی را نشان میدهد طلای ۱۸ عیار دقیقا معادل ۱٫۳ درصدی افت قیمت داشته است.
طبق دادههای اقتباس شده ، سکه و دلار، سکه امامی در پایان هفته جاری با افزایش قیمت حدود ۸۰ هزار تومانی روی مرز شش میلیون تومان معامله شده، قیمت این فلز زرد رنگ در پایان هفته گذشته روی نرخ پنج میلیون و ۹۱۹ هزار تومان قرار داشت.
قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز در پایان معاملات روز پنجشنبه ۲۲ اسفند ماه ۵۹۱ هزار تومان بوده که نسبت به هفته گذشته هشت هزار تومان کاهش قیمت داشته است.
بازار ارز در این هفته گزینه کاهش قیمت را انتخاب کرد بهطوریکه در اولین روز هفته دلار با کاهش ۲۵۰ تومانی به قیمت ۱۵ هزار تومان رسید و یورو نیز با کاهش ۳۰۰ تومانی به مبلغ ۱۶ هزار و ۳۰۰ تومان معامله شد. این روند کاهش قیمت ادامه داشت تا در آخرین روز هفته سوم اسفند دلار به کانال ۱۴ هزار تومان رسید و به مبلغ ۱۴ هزار و ۸۵۰ تومان را برای انجام معاملات خود انتخاب کرد، همچنین یورو نیز از این کاهش قیمت بینصیب نماند و در آخرین روز کاری به نرخ ۱۶ هزار و ۶۵۰ تومان رسید.
صرافی ملی نیز قیمت دلار آمریکا را روز پنجشنبه ۱۴ هزار و ۸۵۰ تومان اعلام کرد، این رقم نسبت به آخرین نرخ ۱۵ اسفند ماه (پایان هفته گذشته)، ۱۵۰ تومان کمتر است.
دلار طی دو هفته اخیر با افت قیمت مواجه بوده و این بازار باز بازدهی منفی یک درصدی نسبت به هفته قبل که ۴٫۵ درصد افت داشت، توانسته روند کاهش قیمت خود را کندتر کند.
معامله بیش از ۲۰۹ هزار و ۹۳۵ میلیارد ریال اوراق بهادار در بورس تهران
در پایان معاملات هفته منتهی به ۲۱ اسفند ماه ۹۸، شاخص کل با ۳۴هزار ۶۴۲ واحد کاهش نسبت به هفته قبل، به رقم ۵۲۰هزار و ۵۲۶ واحد رسید.
شاخص کل هم وزن با ۷هزار و ۲۵۶ واحد کاهش معادل ۹۰ / ۳ درصد رقم ۱۷۹ هزار و ۱۱ واحد را به نمایش گذاشت.
شاخص بازار اول با ۲۱ هزار و ۴۲۳ واحد کاهش به رقم ۳۶۹هزار و ۹۵۳ واحد بالغ شد و شاخص بازار دوم با ۸۷ هزار و ۲۱۵ واحد کاهش عدد ۱میلیون و ۰۹۶هزار و ۱۴۳ واحد را تجربه کرد و به این ترتیب شاخص بازار اول ۴۷ / ۵ درصد کاهش و شاخص بازار دوم با ۳۷ / ۷ درصد کاهش نسبت به هفته قبل همراه شدند.
در ۵ روز کاری این هفته، ارزش کل معاملات اوراق بهادار به ۲۰۹۹۳۵ میلیارد ریال بالغ شد که نسبت به هفته قبل ۸۷ / ۲۳ درصد کاهش یافت.
در ضمن تعداد ۲۵۵۳۴ میلیون انواع اوراق بهادار در بیش از ۴ میلیون و ۵۵۹ هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب ۹۲ / ۲۹ درصد و ۴۴ / ۲۰ درصد افزایش را نسبت به هفته گذشته تجربه کردند.
این درحالی است که تعداد ۱۴۸۸ میلیون واحد از صندوقهای سرمایه گذاری قابل معامله در بورس تهران به ارزش کل بیش از ۱۶۰۳۷ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب با ۶۲ / ۲۴ افزایش و ۳۳ / ۴ درصد افزایش نسبت به هفته گذشته همراه شدند.
در بازار بدهی که اوراق مشارکت، گواهی سپرده و صکوک معامله میشود، تعداد ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار برگه اوراق مشارکت به ارزش کل بیش از ۱۷۴۰ میلیارد ریال معامله شد.
باید دید بازار های مالی و اقتصادی تا چه زمانی تحت تا ثیر عواملی مانند شیوع کرونا خواهد بود و بعد گذراندن این بحران بازار های مالی چه واکنشی خواهند داشت.
هفته جاری برخلاف هفتههای گذشته شاهد ریزش شاخص کل بورس بودیم. در برخی از روزهای هفته جاری شاخص کل بیش از ۱۴ هزار واحد سقوط و همه چراغهای قرمز بازار را روشن کرد.ریزشی که قرار گرفتن چند اتفاق باعث آن شد و کارشناسان بر این باورند که با برطرف شدن برخی چالشهای جهانی، بازار باز هم به روزهای اوج خود بازخواهد گشت.
تاثیر قیمت جهانی نفت بر بورس
در این راستا، روزبه شریعتی -تحلیلگر بازار سرمایه با بیان اینکه در روز شنبه هفته جاری شاهد ورود پول زیادی به بازار سرمایه بودیم، اظهار کرد: در نتیجه بازار پر حجم بود و خرید انجام میشد، اما بعد از کاهش قیمت جهانی نفت این اتفاق برعکس شد. البته برخی افراد ریزش بازار را به تصمیمات اخیر سازمان بورس و اوراق بهادار نسبت دادند اما به نظر من چند اتفاق کنار یکدیگر قرار گرفت و روی بازار سرمایه تاثیر گذاشت.
وی با تاکید بر اینکه مهمترین عامل وضعیت فعلی این است که خرید و تقاضا در بازار کاهش یافته است، گفت: این اتفاق مخصوصا در سهم های بزرگ که وابسته به بازارهای جهانی هستند پررنگتر است. علاوه بر این قیمت جهانی نفت با توجه به اتفاقی که بین عربستان و روسیه افتاد، کاهش یافت. البته عربستان برای روسیه شروطی تعیین کرده است که اگر روسیه آنها را بپذیرد، بازار نفت کمی به تعادل خواهد رسید. اما باید توجه داشت که ریزش بازار بورس ایران در سال ۱۳۹۲ با نفت ۳۰ دلاری آغاز شد و بعد از آن سهام متانول، اوره، مس و امثال آنها افت کرد و باعث شد که به اصطلاح، بازار بریزد.
این تحلیلگر بازار سرمایه ادامه داد: بسیاری از سرمایهگذاران، تحلیلگران و شرکتها حاضر بودند سهمهایی را هفته گذشته حتی با تغییر قوانین در سازمان که بعدا هم لغو شد خرید کنند اما با کاهش قیمت نفت و فراگیر شدن ویروس کرونا خریدها را متوقف کرده اند تا ببینند بازار جهانی به کدام سمت حرکت میکند. البته اخیرا چین خریدهای قوی انجام داده که این موضوع یک چشم انداز امیدوارکننده است که باعث می شود قیمت نفت کمی افزایش یابد، اما صبر کردن برای اینکه بازار جهانی به کدام سمت میرود میتواند تاثیر زیادی روی بازار سرمایه ایران داشته باشد.
رد پای کرونا در بازار سرمایه
شریعتی در ادامه با تاکید بر اینکه کرونا باعث شده تقاضا برای برخی فرآورده های نفتی کاهش یابد، اظهار کرد: برای مثال با کاهش سفرهای هوایی تقاضا برای سوخت جت کاهش یافته است. کاهش تقاضا منجر به کاهش قیمت و در نتیجه کاهش سود شرکتهای پالایشی میشود؛ بنابراین ممکن است صف فروش پالایشیها بی دلیل نباشد.
وی ادامه داد: البته تقاضا برای برخی محصولات جهانی بعد از از بین رفتن کرونا باقی خواهد ماند. برای مثال پروژهای درحال انجام است که به دلیل کرونا متوقف شده و نیاز به فولاد دارد و هر زمان کرونا از بین برود، تقاضا به حالت قبل برمیگردد؛ بنابراین ممکن است به صورت فصلی یا ماهانه در شرکتهای بزرگ کاهش فروش داشته باشیم ولی به صورت موقتی نه دائم.
او خاطرنشان کرد: درحال حاضر به نظر میرسد بازار دچار یک بیش واکنشی شده است؛ هم از لحاظ روانی و هم اینکه برخی احتمال قرنطینه میدهند. از سوی دیگر آخر سال تسویه اعتباریها به صورت سنتی انجام می شود. هرچند عدد اعتبارات نسبت به عدد حجم اعتبارات این روزها بزرگ نیست و تاثیر کمی دارد اما بیشتر عدم تقاضا شکل گرفته است.
پیش بینی آینده بازار سرمایه
این تحلیلگر بازار سرمایه درمورد آینده بازار سرمایه گفت: به نظر من در بازار هفته آینده، سهمهایی که صف فروش دارند پنج تا ۱۰ درصد متعادل میشود و بازار شرایط متعادل پیدا میکند. البته بازار قبل از سال جدید صعود آنچنانی نخواهد داشت و باید دید بعد از ۱۵ فروردین آینده کرونا ویروس و تعطیلی شرکتها به چه صورت خواهد بود؛ هرچند که بعد از گذر زمان، بازار پتانسیل بازگشت را به رونق قبل دارد.