چرا خرید دلار و طلا در تعطیلات نوروز ممنوع است؟
بازدهی بازارهای طلا و ارز در تعطیلات نوروز هفت سال گذشته همیشه یک درصد بوده اما با توجه به اختلاف قیمت خرید و فروش در بازارهای سکه و ارز، بعد از پایان تعطیلات سرمایهگذاران مجبور شدهاند دلارها و سکههایشان را با نرخ پایینتری به پول نقد تبدیل کنند. اگر ریسک بالای این بازارها را هم در نظر بگیریم، بهتر است در روزهایی که بوی نوروز فضا را پر کرده بهکل بیخیال بازار طلا و ارز شویم
روزهای آخر وسوسه بهسراغ خیلیها میآید؛ صدای توی گوش آدم میپیچد که میگوید همین حالا بخر و بعد عید پول پارو کن! امسال اوضاع پیچیدهتر به نظر میرسد، چون از یک طرف سفرهای نوروزی کنسل شده و از طرف دیگر دید و بازدیدها از ترس کرونا به پایینترین حد ممکن میرسد. پس بودجهای که قرار بود خرج تور مسافرتی یا آجیل و شیرینی شود روی دست بعضیها میماند. همین پولی که بهعنوان عیدی و پاداش آخر سال به حساب افراد ریخته شده را میگوییم. اگر شما هم چنین پولی توی دستوبالتان دارید و احتمالا صدای وسوسه را توی گوشتان میشنوید که تشویقتان میکند با آن پولها دست بهسرمایهگذاری بزنید کمی دست نگه دارید. ما حدس میزنیم این گزارش میتواند با کمک گرفتن از تجربه سالهای گذشته نظر شما را عوض کند.
بهطور خلاصه این گزارش نشان میدهد سرمایهگذاری روی طلا و ارز در تعطیلات نوروز بهشکل خوشبینانه کمتر از دو درصد سود نصیبتان خواهد شد. در نوروز هفت سال گذشته بازدهی بازارهای طلا و ارز دقیقا یک درصد بوده، اما با توجه به اختلاف قیمت خرید و فروش در بازارهای سکه و ارز، بعد از تعطیلات نوروز سرمایهگذاران مجبور شدهاند دلارها و سکههایشان را با نرخ پایینتری به پول نقد تبدیل کنند. اگر ریسک بالای این بازارها را هم در نظر بگیریم، بهتر است در روزهایی که بوی نوروز فضا را پر کرده بهکل بیخیال بازار طلا و ارز شویم.
نوروز ۹۲؛ ضرر نیمدرصدی
آغاز سال ۹۲ با یک ضد حال اساسی برای آنهایی که فکر میکردند میتوانند از تعطیلات نوروز نوسانگیری کنند همراه بود. همانهایی را میگویم که به خیال گران شدن دلار در تعطیلات دو سه هفتهای بازار رسمی، بخش بزرگی از سرمایه خود را برای خرید دلار و سکه در اسفند ۹۱ از دست دادند و نهایتا بعد از تعطیلات نوروز نه تنها دلار گران نشد، بلکه به خریدارانش ضرر رساند. دلار در آخرین روزهای اسفند ۹۱ بازار را با نرخ سه هزار و ۴۰۰ تومانی تنها گذاشت تا بعد از تعطیلات نوروز با نرخ پایینتر یعنی سه هزار و ۳۸۳ تومان دوباره فعالیت خود را آغاز کند. در این بین کسانی که روی دلار سرمایهگذاری کرده بودند، نهتنها سودی نصیبشان نشد، بلکه شاهد کاهش نیم درصدی ارزش دلار بودند. سرمایهگذاران نوروزی بازار سکه وضعیتی بهتر از وضعیت دلاردارها نداشتند. سکه در روزهای آخر اسفند با نرخ یک میلیون و ۳۳۰ هزار تومانی به استقبال نوروز رفت و نهایتا بعد از گذشت دو سه هفته تعطیلی، با نرخ یک میلیون و ۳۴۶ هزار تومان به بازار آزاد بازگشت. این یعنی سکه با نهایت تلاشی که به خرج داد، صرفا ۱.۲ درصد سود به سرمایهگذارانش عیدی داد.
نوروز ۹۳؛ سود ۱.۳ درصدی
سال ۹۳ اوضاع برعکس سال قبل بود. آنهایی که خیال سرمایهگذاری روی دلار به سرشان زده بود موفقتر از کسانی بودند که به تعطیلی بازار سکه اعتماد کردند. هرچند سرمایهگذاران حوزه دلار هم آنچنان سودی به جیب نزدند. فکرش را بکنید آنها دو هفته پولشان را در بازار دلار خوابانده و خودشان را از خرج کردن در عید محروم کردند تا کلا ۱.۳۲ درصد سود روی سرمایهشان بیاید. آنها دلار را در آخرین روزهای اسفند ۹۲ با قیمت سه هزار و ۲۰ تومان خریدند و بعد از دو سه هفته تعطیلی و فعالیت بازار غیررسمی، دلار کلا ۴۰ تومان افزایش قیمت پیدا کرد و با آغاز بازار رسمی در فروردین ۹۳، به سه هزار و ۶۰ تومان رسید. اوضاع بازار سکه از این هم بدتر بود. آنهایی که به خیال گران شدن سکه به دست بازار غیررسمی، هر سکه طرح جدید را در آخرین روزهای اسفند ۹۲ با قیمت ۹۶۱ هزار تومان خریدند و آخر سر سکه بعد از تعطیلات نوروز ۹۳ ارزانتر شد و ۹۵۰ هزار تومان قیمت خورد. این یعنی کسانی که پولشان را در بازار سکه سرمایهگذاری کردند نهایتا با ضرر ۱.۱۴ درصدی روبرو شدند. طلا روزهای آخر سال ۹۲ حدود ۹۸ هزار تومان بود و بعد از نوروز با نرخ ۹۶ هزار تومانی به استقبال مشتریانش آمد که نشان دهنده ضرر ۲.۱ درصدی سرمایهگذاری در بازار طلا بود.
نوروز ۹۴؛ ضرر سه درصدی
نوروز سال ۹۴ بدترین روزها برای سرمایهگذاران دلار و سکه رقم خورد. خیلیها به خیال اینکه دلار و سکه در تعطیلات نوروز به دست دلالها گران میشود، سراغ سرمایهگذاری در این بازارها رفتند. قیمت سکه در روزهای پایانی سال ۹۳ حدود ۹۴۰ هزار تومان قیمت داشت و بعد از گذشت دو سه هفته تعطیلی هیچ تغییری در قیمت سکه و طلا اتفاق نیافتاد. بهعبارتی، کسانی که در نوروز ۹۴ سراغ سرمایهگذاری در بازار سکه رفتند، هیچ چیزی نصیبشان نشد. خریداران طلا هم شرایط مشاهبی داشتند. آنها طلا را قبل نوروز ۹۶ هزار تومان خریدند و بعد از تعطیلات با همین قیمت روبرو شدند. تازه آنهایی که سراغ دلار رفتند وضعشان بدتر است. آخرین روزهای اسفند سال ۹۳ دلار آمریکا سه هزار و ۳۸۰ تومان قیمت داشت. آنهایی که آن زمان سراغ خرید دلار رفتند اول سالی یک ضدحال درست و حسابی خوردند. دلار به جای اینکه در تعطیلی بازار رسمی افزایش قیمت پیدا کند، روند کاهشی به خود گرفت و نهتنها سودی به سرمایهگذاران نوروزی دلار نرساند، اتفاقا ضرر سه درصدی نصیب آنها کرد.
نوروز ۹۵؛ سود ۲.۵ درصدی
تعطیلات نوروز ۹۵ بیشترین سود به سرمایهگذاران نوروزی دلار رسید. البته فکر نکنید نوروز آن سال خبر خاصی بود، نه! اتفاقا باز هم سرمایهگذاران دلار و سکه از تعطیلی بازار رسمی رودست خوردند. دلار با اینکه بیشترین رشد بیسابقه نوروزی را تجربه کرد، تنها ۲.۴۷ درصد سود به سرمایهگذارانش رساند. دلار قبل از نوروز حدود سه هزار و ۴۳۵ تومان بود و بعد از دو سه هفته تعطیلی در نوروز ۹۵ با نرخ سه هزار و ۵۲۰ تومان به بازار بازگشت. البته باز صد رحمت به دلار؛ آنهایی که روی سکه سرمایهگذاری کردند ضدحال بدتری خوردند. سکه در آخرین روزهای سال ۹۴ حدود یک میلیون و ۱۲ هزار تومان قیمت داشت و بعد از گذشته دو سه هفته تعطیلی، کلا سه هزار تومان گران شد و سود ناچیز سه دهم درصدی نصیب سرمایهگذاران در حوزه سکه کرد. بازار طلا با شرایط مشابهی روبرو بود. سرمایهگذاران طلا قبل از عید برای هر گرم ۱۰۳ هزار تومان پول خرج کردند و بعد از نوروز نهایتا هزار تومان سود نصیبشان شد. طلا بعد نوروز ۹۵ حدود ۱۰۴ هزار تومان قیمتگذاری شد.
نوروز ۹۶؛ ضرر دو دهم درصدی
به گزارش فرارو، ابتدای سال ۹۶ یک نوروز زیانبار دیگر برای آنهایی بود که بهخیال افزایش قیمت در تعطیلی بازار رسمی سراغ خرید طلا و ارز رفتند. آنها بخش عظیمی از پولشان را به جای خرید بلیط و رزرو هتل در نوروز ۹۶، برای خرید دلار سه هزار و ۷۴۱ تومانی خرج کردند. وقتی تعطیلات نوروز به پایان رسید و بازار رسمی شروع به کار کرد و تابلو صرافیها روشن شد، فهمیدن در این مدت دلار هیچ تغییری نکرده و روی همان نرخ باقی مانده و تازه در حد چند ده تومان کاهش پیدا کرده است. سکه کم از دلار نداشت. در دو سه هفته تعطیلی نوروز و فعالیت بازار غیر رسمی قیمت سکه حتی یک تومان هم گران نشد و روی همان قیمت یک میلیون و ۲۱۰ هزار تومان باقی ماند تا به سرمایهگذاران بازار سکه هم ثابت کند که سرمایهگذاری روی سکه و دلار در ایام نوروز چقدر کار اشتباهی است. طلا در نوروز ۹۶ تنها هزار تومان افزایش قیمت پیدا کرد. قبل از عید طلافروشها هر گرم را ۱۱۵ هزار تومان قیمتگذاری میکردند و بعد از عید با نرخ ۱۱۶ هزار تومانی کرکره مغازه را بالا زدند.
نوروز ۹۷؛ سود ۶.۲ درصدی
نوروز ۹۷، یک نوروز استثنایی بود که بعید است تکرار شود. شروع سال با تلاطم شدید ارزی روبرو بود و همین مورد باعث شد که قیمت سکه و دلار در نوروز ۹۷ افزایشی شود. توجه داشته باشید که افزایش قمیت دلار تازه از اسفند شروع شده بود و نمیتوانستیم نوروز خوبی را در بازار سکه و دلار متصور باشیم. سرمایهگذاران نوروزی توانستند ۶.۲۵ درصد روی سرمایهای که خرج خرید دلار در اسفند ۹۶ کرده بودند سود ببرند. به عبارتی آنها دلار را در روزهای آخر سال ۹۶ با قیمت چهار هزار و ۸۲۰ تومان خریدند و بعد از گذشت دو سه هفته تعطیلات نوروز، دلارهایشان در نیمه فروردین پنج هزار و ۱۲۰ تومان قیمت خورد. البته وضع آنهایی که در بازار سه سرمایهگذاری کرده بودند بهتر بود. سکه در روزهای آخر اسفند یک میلیون و ۶۱۵ هزار تومان بود و با بازگشایی بازار در روزهای بعد تعطیلی، یک میلیون و ۷۳۰ هزار تومان قیمت خورد. این یعنی بازدهی مثبت ۷.۱ درصد! طلا در این مدت هفت هزار تومان معادل ۴.۵ درصد افزایش پیدا کرد و از ۱۵۳ به ۱۶۰ هزار تومان به ازای هر گرم رسید. میتوان گفت: سال ۹۷ تنها سالی بود که برای سرمایهگذاران نوروزی، بازدهی قابل قبولی به همراه داشت.
نوروز ۹۸؛ سود هفت دهم درصدی
ابتدای سال ۹۸ دیگر خبری از آن تلاطمهای عجیب و غریب پارسال در بازار طلا و ارز نبود و بازدهی سرمایهگذاری نوروزی دوباره به روال کمرونق هر ساله برگشت. طوری که سرمایهگذاران بازار ارز تنها هفت دهم درصد سود نصیبشان شد. آنها دلار را در روزهای پایانی سال ۹۷ حدود ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان خریدند و بعد از تعطیلات نوروز نهایتا با نرخ ۱۳ هزار و ۶۰۰ تومان روبرو شدند. شرایط برای سرمایهگذاران سکه بدتر بود. قیمت هر سکه قبل از نوروز ۹۸ تقریبا چهار میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بود و بعد از دو سه هفته تعطیلات نوروزی، نهایتا ۱۰ هزار تومان افزایش پیدا کرد و به چهار میلیون و ۷۱۰ هزار تومان رسید. به گزارش فرارو، با در نظر گرفتن تفاوت قیمت خرید و فروش در بازار سکه و ارز میتوان گفت: حتی سرمایهگذاران نوروزی در سال ۹۸ ضرر کردند. چراکه آنها باید دلار و سکههایشان را با قیمت پایینتری نسبت به نرخ روز میفروختند. با اینکه سکه و دلار در حد نیمدرصد گرانتر شدند، طلا سرمایهگذارانش را از همان بازدهی ناچیز محروم کرد. قبل از شروع تعطیلات نوروز، قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار در بازار ۴۳۰ هزار تومان بود و بعد از نوروز، طلا در نیمه فروردین حدود ۴۲۸ هزار تومان قیمتگذاری شد.