هشدار کارگروه ویژه فضای مجازی به شایعهسازان درباره کرونا
کارگروه ویژه فضای مجازی که از سوی ستاد ملی مدیریت و مقابله با کرونا تشکیل شده، اطلاعیه شماره ۱ خود را صادر کرد.
به گزارش سایت طلا به نقل از مرکز ملی فضای مجازی، این اطلاعیه به شرح زیر است:"
پس از شیوع ویروس کرونا در کشور بخش بزرگی از فعالان و کاربران فضای مجازی از قابلیتهای ارتباطی، اطلاع رسانی، بانک های اطلاعاتی، آموزش، اشتغال و کسب و کار از راه دور و پر کردن اوقات فراغت به نحو احسن استفاده کرده اند که این موضوع در مدیریت مقابله با فراگیری این ویروس نقش موثری داشته و نیازمند تقویت بیشتر است. بی شک موفقیت های فراوان حاصل شده در این مدت مرهون ارتقاء همدلی و همکاری در سراسر کشور و مشارکت و فرهنگ عمومی مردم عزیز است و در همین راستا از نقش و سهم عموم رسانه ها و فعالین فضای مجازی در مقابله با کرونا تشکر می شود.
متاسفانه در همین مدت حجم قابل توجهی از محتواهای آسیب رسان اعم از اخبار کذب و خلاف واقع، آمارهای مبهم و متناقض، آموزش های پزشکی ناصحیح و غیرعلمی، توهین ها و انتساب های دروغ، تبلیغات داروهای تقلبی و القای کمبود کالاهای اساسی، نیز در فضای مجازی تولید و نشر شده و از طریق محتواهای غیرعلمی و بزرگ نمایی یا غلط اندازی موجب مواردی از اخلال در نظام پزشکی، ایجاد هراس و اضطراب و تشویش در جامعه و همچنین آسیب هایی به سلامت آحاد مردم شده است. لذا به منظور رفع دغدغه و پاسخ به مطالبه مردم برای ساماندهی این فضا، کارگروه ویژه فضای مجازی از سوی ستاد ملی مدیریت و مقابله با کرونا تشکیل گردید.
با توجه به اهمیت اطلاع رسانی و آگاهی رسانی صحیح، دقیق، گسترده، تخصصی و مسئولانه و به هنگام در جامعه، پس از بررسی های کارشناسی کارگروه ویژه مقرر کرد اقدامات ذیل صورت گیرد:
۱- موارد ۵ گانه ذیل به سبب اهمیت ویژه در اولویت رسیدگی این کارگروه بوده و محتوای مربوطه بصورت مستمر بررسی خواهد شد:
*آمار کذب یا تایید نشده پزشکی (تعداد مبتلایان، مراجعه کنندگان به مراکز درمانی، افراد بستری شده، فوت شدگان، تدفین و ...)
*انتشار اخبار و دستورالمل های تایید نشده پزشکی
*نشر محتواهای سازمانی از قبیل صوت و فیلم جلسات و انتشار نامه های داخلی
*اختلال یا تضعیف تصمیمات ستاد ملی و کمیته های زیرمجموعه و مسئولان مربوطه آن
*فضاسازی در زمینه کمبود کالاهای اساسی و برهم زدن آرامش بازار
۲- تولیدکنندگان، نشر دهندگان و بازنشردهندگان نسبت به محتوا مسئولیت داشته و لازم است صحت سنجی از منابع معتبر ذیربط صورت پذیرفته و از نشر مطالبی که توسط افراد غیرمسئول و غیرذیربط تولید میشود اجتناب کنند. بازنشر از رسانه ها، چهره ها و مسئولین غیر ذیربط رافع مسئولیت حقوقی و یا کیفری در قبال محتوا نخواهد بود. کمیته اطلاع رسانی و مدیریت جو روانی ستاد ملی مقابله با کرونا مستقر در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیرخانه ستاد ملی مقابله با کرونا مستقر در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مرجع اخبار کرونایی (مندرج در بند یک) هستند.
۳- دستگاه های مسئول در خصوص اخبار و آمار خلاف واقع منتشره در فضای مجازی، ضمن اطلاع رسانی به هنگام و تبیین موضوع نسبت به انتشار تکذیبیه اقدام کرده و درخواست رسیدگی به محتواهای کذب را به منظور رسیدگی و اعمال محدودیت های اداری و صنفی به این کارگروه منعکس کنند.
۴- مراجع قضایی و ضابطین عام و خاص و همچنین متولیان رسیدگی به تخلفات اداری و صنفی ضمن اطلاع رسانی های مورد نیاز، از طریق ساز و کارهای رسیدگی فوری نسبت به شناسایی، رسیدگی و برخورد قاطع با اقدامات مجرمانه و متخلفانه اقدام خواهند کرد.
۵- به کاربران و فعالان فضای مجازی توصیه می شود با هوشیاری نسبت به فعالیت های بیگانگان در حوزه رسانه و فضای مجازی، از اخلال آنها در نظام سلامت کشور ممانعت کنند."