سایت خبری طلا

رکورد تاریخی بورس/شاخص کل وارد کانال 700 هزار واحدی شد/تناقض ابلاغیه جدید بورس به کارگزاری‌ها چیست؟

منبع: سایت طلا


معاملات امروز بازار سرمایه درحالی به پایان رسید که شاخص کل این بازار برای نخستین بار از مرز ۷۰۰ هزار واحد گذشت. درحالی که سازمان بورس بخشنامه مربوط به زیرساخت‌های معاملات برخط شرکت‌های کارگزاری و الزامات جدید در اخذ سفارش‌های مشتریان را ابلاغ کرده است، یک کارشناس بر این باور است که خطاب بخشنامه باید به شرکت‌های دارنده سامانه معاملات آنلاین یا شرکت فناوری باشد، نه کارگزاری‌ها.


به گزارش سایت طلا ، بورس اوراق بهادار تهران برخلاف بورس‌های دنیا که این روزها روند نزولی پیدا کرده‌اند، روند رو به رشد و حتی رکورد شکنی در پیش گرفته است.

شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران  در پایان معاملات امروز با افزایش 18446 واحد به رکورد جدیدی دست یافت و به رقم 708 هزار و 482 واحد رسید و برای اولین بار وارد کانال 700 هزار تایی شد و از ان هم گذر کرد..

همچنین شاخص کل با معیار هموزن با افزایش 4134 واحد به رقم 242 هزار و 244 واحد رسید. ارزش بازار در بورس اوراق بهادار تهران به بیش از 2662 تریلیون تومان رسید.

معامله‌گران بورس اوراق بهادار تهران امروز 7.3 میلیارد ورقه سهم،‌حق تقدم و سایر اوراق مالی در قالب 1.1 میلیون نوبت معامله و به ارزش 7746 میلیارد تومان داد و ستد کردند. 

شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران این روزها رکورد می‌شکند، حجم معاملات بالا می‌رود و توجه سرمایه‌گذاران حقیقی به بورس زیاد شده است و عرضه اولیه شرکتها، بورس را جذاب کرده است.

دلیل عمده رکوردشکنی بورس اوراق بهادار تهران، سرریز شدن نقدینگی سرگردان در جامعه به سمت بازار سرمایه است که در غیاب رونق بازارهای موازی مانند طلا و سکه و مسکن به این بازار توجه شده است.


البته برخی کارشناسان رشد شاخص بورس را به دلیل افزایش نرخ ارز حبابی می‌دانند و به سرمایه‌گذاران توصیه می‌کنند با دقت و با مشورت وارد بازار سرمایه شده و ابتدا از خرید سهام صندوق‌های سرمایه‌گذاری شروع کنند تا دچار زیان نشوند.

از طرفی نگاه به ارزش معاملات بورس و فرابورس ایران نشان می‌دهد امروز حدود 13 هزار و 936 میلیارد تومان معامله در بورس تهران و فرابورس ایران انجام شده است  که این مقدار نقدینگی برای شرکت‌های بورسی و فرابورسی فراهم شده است.

همچنین برنامه‌های عرضه اولیه سهام شرکت‌های بزرگ مانند شستا و صندوق‌های سرمایه‌گذاری باعث روی آوردن مردم به بورس شده است.

امروز در بورس تهران، شاخص قیمت با معیار وزنی ـ ارزشی 4915 واحد رشد کرده و به رقم 188 هزار و 771 واحد رسید.

همچنین شاخص قیمت با معیار هموزن با افزایش 2751 واحد به رقم 161 هزار و 71 واحد رسید.

شاخص آزاد شناور با افزایش 20 هزار و 389 واحد به رقم 897 هزار و 373 واحد رسید.

شاخص بازار دوم بورس با افزایش 13 هزار و 212 واحد به رقم 499 هزار و 514 واحد رسید.

شاخص بازار دوم بورس با افزایش 38 هزار و 479 واحد به رقم بی‌سابقه یک میلیون و 510 هزار و 589 واحد رسید.

شاخص فرابورس نیز با ۱۴۸واحد صعود در رقم ۸۷۳۱ واحد ایستاد. در این بازار ۵۷۶ هزار معامله انجام شد که ۶۱ هزار و ۵۸۱ میلیارد ریال ارزش داشت. هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه، پتروشیمی تندگویان، تولید نیروی برق دماوند، سهایم ذوب آهن اصفهان، پتروشیمی زاگرس و توسعه مولد نیروگاهی جهرم نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت و در مقابل فقط  فرابورس ایران نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر منفی را در فرابورس گذاشتند.

سهامی ذوب آهن اصفهان، گروه صنایع کاغذ پارس، تولید نیروی برق دماوند، فرابورس ایران، گروه سرمایه گذاری میراث فرهنگی، توسعه مولد نیروگاهی جهرم و زرین معدن آسیا نمادهای پربیننده فرابورس بودند.

تناقض ابلاغیه جدید بورس به کارگزاری‌ها چیست؟

مدیریت فناوری اطلاعات سازمان بورس و اوراق بهادار در بخشنامه‌ای به مدیران عامل بورس تهران و فرابورس در خصوص زیرساخت های معاملات برخط شرکت های کارگزاری اعلام کرد که ارسال سفارشات پربسامد( فاصله زمانی دو سفارش یک مشتری روی یک نماد کمتر از ۳۰۰ میلی ثانیه) مجاز نیست در زیرساخت معاملات برخط و برخط گروهی چنانچه دو سفارش روی یک نماد متعلق به یک مشتری دریافت شود و فاصله زمانی بین آنها کمتر از ۳۰۰ میلی ثانیه باشد، کارگزاری مکلف است سفارش دوم را رد کند و علت رد سفارش را به کاربر نمایش دهد(عدم رعایت فاصله زمانی مجاز برای ثبت سفارش روی یک نماد).

همچنین به منظور ایجاد رویه یکسان برای تمامی سرمایه‌گذاران و رعایت عدالت در رقابت ثبت سفارش در آغاز زمان شروع پیش گشایش یک جلسه معاملاتی، کارگزاری در هیچ یک از زیرساخت‌های بند ۴ و ۶ ماده یک دستورالعمل اجرایی معاملات برخط، قبل از آغاز زمان پیش گشایش بازار مجاز به اخذ سفارش از مشتری/ معامله گر و پردازش آن نیست و نباید امکاناتی بدین منظور در زیرساخت‌های مذکور به کاربر ارائه شود.

به منظور کمک به نظارت بهینه بر سفارش ها و معاملات در بازار، طبق قاعده تعیین شده توسط شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، شرکت های کارگزاری مکلفند به ازای هر یک از انواع سفارش زیر مطمئن شوند که مقدار صحیحی در فیلد ( کد شهر) در حین ارسال سفارش از طریق زیرساخت بند ۵ ماده یک دستورالعمل اجرایی معاملات برخط به سمت هسته معاملات ارسال می شود. عدم رعایت موارد ذیل می تواند منجر به بروز مشکلاتی شود به همین جهت در صورت ارسال مقادیر اشتباه تخلف کارگزاری بشمار خواهد آمد.

در این ابلاغیه آمده است که به منظور شفاف سازی و جلوگیری از بروز برخی از ابهامات برای سرمایه گذاران، کارگزاری باید زمان قرار گرفته از سفارش در صف خرید و فروش در هسته معاملات بورس را به کاربر بصورت واضح نمایش دهد به گونه‌ای که کاربر به وضوح تمایز زمان دریافت سفارش از مشتری زمان قرارگیری آن در هسته معاملات را مشاهده کند.همچنین در راستای بند ۲۹ ماده ۱۶ دستورالعمل اجرایی معاملات برخط، کارگزاری باید امکان کنترل و مدیریت میزان سقف اعتباری خود را در ارسال سفارشات به هسته معاملات در هر یک از بورس ها را داشته باشد به نحوی که در صورت رسیدن به سقف مذکور، سفارش خرید جدید و هسته معاملات ارسال نشود.

در این راستا، فردین آقابزرگی - کارشناس بازار سرمایه - در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه بخش‌نامه عملیات اجرایی ورود سفارشات، عمدتا برمی‌گردد به قابلیت‌های موجود در سامانه‌های معاملات آنلاین، اظهار کرد:رویه ای که درحال حاضر وجود دارد این است که اگر ک  مشتری سفارش داد ،بلافاصله اگر شخص دیگری بیش از قیمت مورد سفارش، سفارش خود را ارائه کرد،  سیستم به صورت اتوماتیک قیمت را یک ریال افزایش یا کاهش می‌دهد.

وی ادامه داد: تناقضی که رویه مذکور با ابلاغیه جدید دارد این است که قابلیت در سامانه‌های معاملات انلاین است که در اختیار شرکت های کارگزاری نیست اما از شرکت های کارگزاری خواسته شده است که ظرف ۱۰ روز نسبت به  ورود سفارش هایی که مشتریان همانند الگویتم تریدینگ یا خودکار وارد می کنند جلوگیری کنند. بدین منظور معیاری تعیین شده است که اگر کمتر از ۳۰۰ میلی ثانیه اختلاف قیمتی باشد که یک مشتری با خودش  رقابت کرده باشد، کارگزار باید از ورود سفارشش درحالی که این موضوع این امکان پذیر نیست، زیرا سامانه معاملات نامک و سامانه معاملات انلاین تحت اختیار منطق الگوریتمی در اختیار کارگزاری نیست. در واقع خطاب بخشنامه باید از سازمان به شرکت‌های دارنده سامانه معاملات انلاین یا شرکت فناوری باشد.