رشد طلایی شاخص بورس در هفته گذشته/بورس ۷۱ درصد، دلا‌ر ۱/۴ درصد

شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز چهارشنبه (۱۰ اردیبهشت) به عدد ۸۷۸ هزار و ۱۲۲ واحد رسید که در مقایسه با پایان هفته گذشته ۱۸.۵ درصد رشد را تجربه کرد.با توجه به آمارها، به وضوح شکست دلار در برابر سایر دارایی‌ها به چشم می‌آید. حتی رشد دلار به اندازه‌ای نبوده است که بتوان برای آن مزیتی نسبت به سپرده بانکی قائل بود. با این حال، آیا چنین وضعیتی در ادامه سال نیز پایدار خواهد بود و دلار همچنان در برابر سایر دارایی‌ها حرفی برای گفتن نخواهد داشت.

خبر را برای من بخوان

به گزارش سایت طلا ،وقتی در آخرین روز سال ۹۸، شاخص بورس در ارتفاع ۵۱۲ هزار واحدی به کار خود پایان داد، بسیاری رشد ۱۸۷ درصدی شاخص را یک استثنا و مختص سال رویایی می‌دانستند. اما در سال جدید، یک چله رویایی برای بورس تهران به ثبت رسید تا تزریق نقدینگی به این بازار، با قدرت بیشتری ادامه یابد.

شاخص بازار در ۴۰ روز اول سال، با ثبت ۷۱ درصد رشد به کانال ۸۷۸ هزار واحدی رسید تا به راحتی تمامی بازار‌های رقیب را پشت‌سر بگذارد. با این حال مقایسه بازدهی بورس با بازار‌های موازی، به‌خوبی از درجه جذایبت بازار سهام برای عموم جامعه خبر می‌دهد. در همین بازه ۴۰ روزه، نرخ دلار در بازار آزاد تنها ۴/ ۱ درصد رشد کرد. سکه، اما با کمک اونس جهانی، توانست حداقل از دلار سبقت گیرد و بازدهی ۳/ ۶ درصدی را ثبت کند.

بازدهی طلای ۱۸ عیار نیز از ۵/ ۷ درصد فراتر نرفت تا رشد ۴۰ روزه این دو بازار نیز به هیچ وجه با بازدهی بورس، قابل قیاس نباشد. مقایسه بازدهی این سه بازار نشان می‌دهد سرمایه‌گذاران آن‌ها جاماندگان محض در رالی با سهامداران بورس بوده‌اند. البته رشد خیره‌کننده بورس موضوع بحث بسیاری از کارشناسان شده است؛ به‌گونه‌ای‌که برخی از آنان بر این باورند که همه متغیر‌های تحلیلی از توجیه منطقی ادامه رشد قیمت‌های سهام باز مانده‌اند.

در دهمین روز اردیبهشت ماه سرعت رشد دلار تندتر شد و سکه تمام بهار آزادی به مسیر افزایشی بازگشت. روز چهارشنبه، شاخص بازار ارز ۲۰۰ تومان افزایش را به ثبت رساند و به بهای ۱۶ هزار و ۲۳۰ تومان رسید. این در حالی بود که روز سه‌شنبه اسکناس آمریکایی تنها ۳۰ تومان رشد قیمت را به ثبت رسانده بود. رشد روز چهارشنبه موجب شد که بازدهی دلار از ابتدای سال ۹۹ به حدود ۴/ ۱ درصد برسد که بسیار کمتر از بازار‌های رقیب بوده است.

به‌عنوان مثال، در بازار فلزات گرانبها، سکه تمام بهار آزادی رشد بسیار بیشتر ۶ درصدی را نسبت به دلار تجربه کرده است. سکه امامی روز چهارشنبه رشد نه چندان قابل توجه ۲۵ هزار تومانی را تجربه کرد و به بهای ۶ میلیون و ۴۸۵ هزار تومان رسید. با این حال، همین سطح قیمتی بیانگر آن است که ارزشمندترین سکه بازار داخلی در سال ۹۹، ۳/ ۶ درصد بازدهی را به ثبت رسانده است. قیمت طلای جهانی در تاریخ ۲۷ اسفند پشت سد هزار و ۵۰۰ دلاری قرار داشت و اکنون در حوالی مرز هزار و ۷۰۰ دلاری قرار گرفته است.

در نتیجه طبیعی به نظر می‌رسد که سکه در مقایسه با دلار در بازار داخلی رشد بیشتری را تجربه کرده باشد. سکه تاثیر افزایشی خود را از حدود ۲۰۰ دلار افزایش اونس طلا به‌دست آورده است. همین مساله قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار را نیز تحت‌تاثیر قرار داده است. طلای ۱۸ عیار دیروز به قیمت ۶۴۲ هزار تومان رسید و بازدهی خود از ابتدای سال را به ۵/ ۷ درصد رسانید. البته بازدهی هیچ کدام از این بازار‌ها قابل قیاس با بازار سهام نیست که از ابتدای سال تاکنون بیش از ۷۰ درصد افزایش ارزش را تجربه کرده است.

با توجه به این آمارها، به وضوح شکست دلار در برابر سایر دارایی‌ها به چشم می‌آید. حتی رشد دلار به اندازه‌ای نبوده است که بتوان برای آن مزیتی نسبت به سپرده بانکی قائل بود. با این حال، آیا چنین وضعیتی در ادامه سال نیز پایدار خواهد بود و دلار همچنان در برابر سایر دارایی‌ها حرفی برای گفتن نخواهد داشت.

مسلما پاسخ به این سوال آسان نیست؛ ولی حداقل دو نکته را می‌دانیم؛ در صورتی که بورس از فاز هیجان خارج شود، احتمال بازگشت بخشی از تقاضا و نقدینگی به بازار ارز وجود دارد و در صورتی که طلای جهانی کاهشی شود، احتمالا سکه‌بازان برای حفظ ارزش دارایی خود اقدام به خرید دلار خواهند کرد. با این حال، در شرایط کنونی به‌خوبی مشخص شده است که تا زمانی که این ارز زیر سطح مقاومتی ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومانی قرار دارد، معامله‌گران فنی تمایلی برای حضور قدرتمند در بازار ندارند.

شاخص ارزی از ابتدای سال گرفتار بازه ۱۵ هزار و ۵۰۰ تا ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان شده است و میزان نوسانات در این بازار در مقایسه با سایر بازار‌ها چنان محدود شده است که دیگر کمتر توجهی را به خود جلب می‌کند. این در حالی است که دلار در ۶ ماه ابتدایی سال ۹۷ توجهات را به خود خیره کرده بود و مرتب از یک کانال به کانال دیگر می‌رفت. در آن مقطع زمانی کمتر کسی تصور می‌کرد که روزی ترمز بازار ارز کشیده شود؛ ولی نکته جالب این است که از اوایل مهر ۹۷ که دلار برای دقایقی به کانال ۱۹ هزار تومانی رفت، دیگر قیمت تا روز جاری حتی نزدیک به این سطح نیز نشده است. در واقع هر بازار هیجانی زمانی از حرکت می‌ایستد و به همین منظور است که به بازیگران بازار پیشنهاد می‌شود سعی کنند، هیجانات معاملاتی خود را مدیریت کنند.

در پنج روز معاملات هفته‌ جاری، شاخص بورس ۱۳۶ هزار و ۱۷۰ واحد افزایش داشت؛ شاخص کل در پایان روز چهارشنبه (سوم اردیبهشت ماه) با عدد ۷۴۱ هزار و ۹۵۲ واحد به معاملات پایان داد که این رقم در روز چهارشنبه (۱۰ اردیبهشت ماه) به عدد ۸۷۸ هزار و ۱۲۲ واحد رسید.

همچنین شاخص کل (هم وزن) در پایان هفته گذشته ۲۵۲ هزار و ۵۷ واحد بود که در هفته جاری این عدد به ۲۸۵ هزار و ۶۶۸ واحد و شاخص قیمت (هم وزن) از ۱۶۷ هزار و ۵۷۰ واحد به عدد ۱۸۹ هزار و ۷۲۹ واحد رسید.

در پنج روز معاملاتی این هفته بورس نمادهای پالایش نفت اصفهان، ملی صنایع مس ایران، بانک اقتصاد نوین، بانک تجارت، فولاد مبارکه اصفهان، گلوکوزان، سرمایه گذاری خوارزمی در گروه نمادهای پربیننده قرار داشتند.

در هفته‌ای که گذشت گروه‌های شیمیایی‌ها، فرآورده‌های نفتی، سرمایه‌گذاری‌ها، بانک‌ها، فلزات اساسی، مواد دارویی، سیمان، خودرو و قطعات، بیمه و بازنشسته، صنایع غذایی به جز قند و شکر، کانی‌های غیرفلزی، کانی‌های فلزی، چند رشته‌ای صنعتی با رشد مثبت بر شاخص کل همراه بودند.

هفته‌ای که گذشت گروه‌های شیمیایی، خودرو و قطعات، فلزات اساسی، سیمان، آهک و گچ، مواد دارویی، محصولات فلزی، رایانه، بانک‌ها و موسسات اعتباری، فرآورده‌های نفتی، سرمایه گذاری‌ها، صنایع غذایی به جز قند و شکر، بیمه و بازنشستگی، کانه‌های فلزی، صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله، انبوه سازی املاک و مستغلات، حمل و نقل انبارداری و ارتباطات، واسطه‌گری‌های مالی و پولی، محصولات کاغذی و محصولات فلزی و فنی و مهندسی نسبت به دیگر صنایع بیشترین حجم معاملات را داشتند.

همچنین شیمیایی، خودرو و قطعات، مواد دارویی، فلزات اساسی، سیمان، آهک و گچ، رایانه، محصولات فلزی، بانک‌ها و موسسات اعتباری، سرمایه‌گذاری‌ها، فرآورده‌های نفتی، صنایع غذایی به جز قند و شکر، کانه های فلزی، حمل و نقل، بیمه و بازنشستگی، محصولات فلزی، انبوه‌سازی املاک و مستغلات، واسطه‌گری‌های مالی و پولی و صندوق سرمایه‌گذاری قابل معامله بیشترین میزان از ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند.