روسای جمهور آمریکا معمولا بعد از ترک کاخ سفید از فعالیتهای سیاسی روزمره کناره گیری میکنند. اما آیا دونالد ترامپ هم اینگونه خواهد بود؟ ترامپ از بسیاری جهتها با روسای جمهور قبلی آمریکا متفاوت است و به گفته یک تحلیلگر آمریکایی، بعد از ریاست جمهوری هم از منظر تاثیرگذاری بر سپهر سیاسی آمریکا متفاوت خواهد بود.
دونالد ترامپ همواره برنامههای شبکههای خبری آمریکا را تماشا میکند و به انتقاداتی که از دولتش در این شبکهها پخش میشود، واکنش نشان میدهد. او اخیرا از شبکه محبوباش، فاکس نیوز، فاصله گرفته و به شبکه جدیدی روی آورده که چندان معروف نبوده است. بر اساس همین علاقه ترامپ به شبکههای خبری، برخی ناظران ارزیابی میکنند که ترامپ بعد از اتمام ریاست جمهوریاش برای تداوم حضورش در شبکههای خبری تلاش خواهد کرد.
در همین رابطه کریس سیلیزا، سردبیر شبکه سیانان، طی یادداشتی در وبگاه همین شبکه به طرح نه چندان سری ترامپ برای دوران بعد از تمام شدن ریاستجمهوریاش پرداخت و نوشت: از روزی که ترامپ در سال ۲۰۱۶ کاخ سفید را از دمکراتها پس گرفت، بسیاری از دمکراتها در تقویمهایشان روی تاریخ سوم نوامبر ۲۰۲۰ دایره کشیدند. چون معتقدند که این تاریخ، روزی خواهد بود که بازرگان میلیاردر از سپهر سیاسی ملی اخراج خواهد شد و دیگر کسی به او فکر نخواهد کرد و چیزی درباره او نخواهد شنید. اما این یک خیال واهی است، نه به خاطر اینکه ترامپ ممکن است در مقابل جو بایدن مجددا پیروز شود. بلکه به این خاطر که ترامپ چه پیروز شود چه شکست بخورد، هرگز از صحنه ملی خارج نخواهد شد و جایگاه برجسته ای که او از زمان کاندیداتوری در سال ۲۰۱۵ از آن برخوردار بود را ترک نخواهد کرد.
در ۱۷ دسامبر ۲۰۱۹، جوناتان لاست، مدیر اجرایی وبگاه «بولورک» طی یادداشتی در همین وبگاه، اعلام کرد که حضور ترامپ در سپهر سیاسی آمریکا «همیشگی است.» لاست نوشت: «بسیار محتمل است (شاید هم اجتنابناپذیر است) که وقتی ریاستجمهوریاش تمام شود، ترامپ توئیتها و حضورش در برنامههای خبری تلویزیونی را ادامه دهد. شاید حتی در تجمعات سیاسی هم حضور پیدا کند. این کاری است که او به شدت از آن لذت میبرد.» به گفته لاست، مطلقا هیچ دلیلی وجود ندارد که ترامپ به تاثیرگذاری مداوم خود بر مسائل سیاسی آمریکا ادامه ندهد.
شبکه جدید و محبوب ترامپ
سیلیزا با بیان اینکه تحلیل لاست درست است، در ادامه به رابطه ترامپ با شبکههای محافظه کار فاکس نیوز و «او ای ان ان» اشاره کرد. ترامپ که سابقا طرفدار شبکه فاکس نیوز بود، در هفتههای اخیر از عملکرد این شبکه انتقاد کرده و حتی خواستار یک جایگزینی برای آن شده است. ترامپ اخیرا در توئیتی، گفته فاکس نیوز، موضوعات مورد علاقه دمکراتها را بدون تردید یا تحقیق بررسی میکند. اما ترامپ به موازات انتقاد از فاکس نیوز، از شبکه «او ای ان ان» تمجید کرده است. او اوایل ماه جاری میلادی در توئیتی نوشت: «تماشا کردن فاکس نیوز در عصرهای آخر هفته، کاملا اتلاف وقت است. حالا، برخی جایگزینهای عالی داریم، مثل او ای ان ان.»
به رغم محدودیتهای جدید بر خبرنگارانی که در کاخ سفید حاضر میشوند، سخنگوی کاخ سفید خبرنگار کاخ سفید شبکه او ای ان ان را به طور شخصی به نشستهای خبری دعوت کرده است. این شبکه در سال ۲۰۱۳، توسط رابرت هرینگ، بازرگان ثروتمند و محافظه کار اهل سان دیگو، تاسیس شد و به گفته سیلیزا، جانبداری ترامپ از آن، وضعیت آن را بهبود بخشیده است. تا زمان کاندیداتوری ترامپ در سال ۲۰۱۶، شبکه اوای ان ان عملا ناشناخته بود، اما از فرصت استفاده کرد و خود را در خط ترامپ و سیاستهایاش قرار داد. او ای ان ان، اولین شبکهای بود که سخنرانیهای تبلیغاتی ترامپ را کامل و زنده پخش کرد.
سیلیزا با اشاره به علاقه زاید الوصف ترامپ به شبکههای خبری و همچنین تجربه اش در شبکههای تلویزیونی، تصریح کرد بعید نیست که ترامپ بعد از ریاست جمهوری، در مالکیت شبکه او ای ان ان شریک شود و با استفاد از لشکر حامیان با اخلاصاش، جایگاه آن را به عنوان جایگزین واقعی فاکس نیوز ارتقا دهد.
سردبیر سی ان ان ادامه داد: «چنین اقدامی نه فقط برای ترامپ این امکان را فراهم خواهد کرد که در گفتگوهای سیاسی باقی بماند (او میتواند هر موقع که بخواهد در شبکه اوای ان ان ظاهر شود)، بلکه میتواند سیاست پوشش خبری و گفتگوها را به نحوی که به او و میراثاش خدمت کند، هدایت کند.»
با این حال، سیلیزا سناریوی دیگری نیز مطرح کرد. به گفته وی، ترامپ ممکن است از موقعیت و پولاش استفاده کند و یک شبکه محافظهکار جدیدی تاسیس کند که احتمالا اوایانان را از رقابتها خارج و بخش ترامپی حزب را علیه فاکس نیوز و دیگران تحکیم کند. اما در این بین، یک چیز حتمی است: دونالد ترامپ به این زودی از صفحه تلویزیونها حذف نخواهد شد.د.