وقوع سکته مغزی در ۵ درصد بیماران کرونایی/تکذیب عدم ابتلای افراد معتاد و سیگاری به کرونا
دبیر کمیته پژوهشی بیماران مبتلا به کرونا در بیمارستان شهدای تجریش با اشاره به جمعآوری دیتا و اطلاعات بیماری افراد بستری در بخشهای کرونایی بیمارستان، اظهار کرد: این اطلاعات در قالب چندین طرح پژوهشی دنبال شده و به زودی در قالب مقالات معتبر منتشر میشود.
دکتر فرزاد اشرافی، متخصص بیماریهای مغز و اعصاب با اشاره به تشکیل کمیته پژوهشی کرونا در بیمارستان شهدای تجریش، اظهار کرد: بیمارستان شهدای تجریش از ابتدای اسفند به عنوان یکی از بیمارستانهای قطب نسبت به پذیرش بیماران کرونایی اقدام کرده و تا امروز حدود ۱۷۰۰ بیمار کرونایی پذیرش کرده است.
وی با بیان اینکه اطلاعات مرتبط با بیماران کرونایی به عنوان دیتا و اطلاعات برای اجرای طرحهای پژوهشی دنبال میشود، اظهار کرد: طی این مدت علاوه بر اطلاعات مرتبط با بیماری کرونا و علایم اصلی آن یعنی تنگی نفس و علایم تنفسی، سایر علایم و عوارض این بیماری نوپدید همچون علایم گوارشی، پوستی، مغز و اعصاب و غیره در قالب کمیته پژوهشی پیگیری و رصد میشود.
طرح بررسی سکته مغزی در بیماران کرونایی
دکتر اشرافی با اشاره به طرح پژوهشی بررسی سکته مغزی در بیماران کرونایی که در این بیمارستان انجام میشود، گفت: بر اساس این طرح اطلاعات بیمارانی که به دنبال کرونا دچار سکته مغزی شدهاند، جمع آوری میشود، به گونهای که از ۱۷۰۰ بیمار بستری حدود ۲۵ بیمار دچار سکته مغزی و یکی دو بیمار نیز دچار خونریزی مغزی شدند.
وی با بیان اینکه بیماری کرونا میتواند باعث ایجاد اختلالات انعقادی، اختلال در جداره رگ و یا منجر به سکته و انسداد عروق مغزی و سکته مغزی شود، تصریح کرد: از ۲۵ بیمار دچار سکته مغزی، حدود ۴۰ درصد افراد در سنین زیر ۵۵ سال بودند که عدد بسیار بزرگی است.
وی با تاکید بر اینکه به موازات با درمان کرونا، درمان سکته مغزی هم برای این بیماران دنبال میشود، اظهار کرد: در مواردی که سکته مغزی وسیع باشد، نیاز به بستری در ICU و همچنین اقدامات حمایتی و حیاتی برای بیماران ضروری است.
دکتر اشرافی با بیان اینکه اکثریت بیماران کرونایی مبتلا به سکته مغزی در سنین بالا و همراه با عوامل خطر و ریسک فاکتورهایی مثل فشار خون بالا، چاقی و دیابت و مصرف سیگار بودند، اظهار کرد: به عبارت دیگر وقوع سکته مغزی در این دسته از افراد مساله جدیدی نیست و با ابتلا به کرونا ریسک سکته مغزی در این افراد افزایش پیدا میکند.
وی با تکذیب باور غلط شکل گرفته در فضاهای مجازی مبنی بر عدم ابتلای افراد معتاد یا سیگاری به کرونا، تصریح کرد: چیزی که در بخشهای کرونایی بیمارستانها مشاهده میکنیم، کاملا خلاف این مساله را نشان میدهد.
ابتلای جوانان به کرونا مساوی با وقوع سکته مغزی نیست
این عضو هیات علمی دانشگاه با بیان اینکه ابتلای جوانان به کرونا مساوی با وقوع سکته مغزی نیست، تصریح کرد: اینگونه نیست که هر فرد جوانی که مبتلا به کرونا شود، دچار سکته مغزی میشود و این مساله در موارد ناشایع رخ داده است. در حقیقت مطالعه ما نشان میدهد که کمتر از ۵ درصد افراد مبتلا به کرونا در همه سنین به سکته مغزی دچار میشوند.
دکتر اشرافی در این رابطه ادامه داد: از آنجا که کووید ۱۹ پاندمیک شده و افراد زیادی را مبتلا میکند، لذا عوارض و درصد مرگ و میر آن هم بالاست.
این متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه نتایج این مطالعه تا یک ماه آینده جمع آوری و در قالب مقاله در ژورنالهای معتبر منتشر میشود، اظهار کرد: هم اکنون در حال جمع آوری و آنالیز نهایی مطالعه هستیم.
فالوآپ تلفنی بیماران کرونایی
این عضو هیات علمی دانشگاه با اشاره به شیوه اجرای مطالعات پژوهشی در این کمیته، تصریح کرد: بر اساس یکی از این طرحهای پژوهشی که با عنوان " فالوآپ تلفنی بیماران کرونایی" ثبت شده، دانشجویان پزشکی و انترنها به صورت داوطلبانه و تحت نظر اساتید، وضعیت بیمار و توالی بهبودی وی را پس از ترخیص به صورت تلفنی و در فواصل مشخص پیگیری میکنند.
وی ادامه داد: وضعیت خانواده بیماران، احتمال ابتلای آنان و راههای انتقال نیز در قالب یک طرح پژوهشی دیگر پیگیری میشود که نتایج این طرحها پس از جمعبندی و آنالیز نهایی در ژورنالهای بینالمللی منتشر میشود.
دکتر اشرافی با اشاره به سایر طرحهای تحت بررسی در کمیته پژوهشی بیمارستان، گفت: طرح بررسی علایم گوارشی، بویایی، چشایی، سر درد و سرگیجه و در کل علایم حوزه مغز و اعصاب، درد و خستگی عضلات و سایر علایم شایع و ناشایع بیماران بستری مبتلا به کرونا به صورت چک لیستی و توسط پزشک حتی تا بعد از ترخیص بیمار پیگیری میشود.
این متخصص بیماریهای مغز و اعصاب طرح پژوهشی "بررسی عوارض پوستی پرسنل بیمارستان" را طرح دیگری بیان کرد که توسط متخصصان پوست بیمارستان دنبال میشود و گفت: نتایج این طرحهای پژوهشی پس از جمعبندی و تکمیل نهایی در قالب مقاله منتشر خواهد شد.
دبیر کمیته پژوهشی بیماران مبتلا به کرونا در بیمارستان شهدای تجریش در خاتمه هشدار داد: مردم باید دقت داشته باشند که به دلیل کاهشی شدن آمار ابتلا، از اقدامات و اصول مراقبتی غافل نشده و همچون گذشته اصول بهداشتی و فاصلهگذاریهای اجتماعی را رعایت کنند و حتیالمقدور در تجمعات شرکت نکنند تا بتوان طی چند ماه آینده از این معضل عبور کرد.