به رغم سیطره بیماری کرونا بر افکار عمومی آمریکا، انتخابات ریاست جمهوری این کشور همچنان یکی از محورهای مهم رسانهای در آمریکا است. دو نامزد اصلی دمکرات و جمهوریخواه به سختی برای جلب حمایت افکار عمومی در بحبوحه بحران کرونا تلاش میکنند. اما هر کدام از آنها، نقاط ضعف و قوتی دارند که ممکن است سرنوشت انتخابات بعدی آمریکا را مشخص کنند.
بیماری کرونا هنوز در آمریکا تاخت و تاز میکند. تاکنون بیش از ۹۰ هزار آمریکایی جان خود را در اثر این بیماری از دست داده اند. این روزها افکار عمومی آمریکا به شدت درگیر کرونا و نحوههای بازگشایی اقتصاد آمریکا در شرایط کرونایی است. با این حال، انتخابات آمریکا توجه بخش چشمگیری از افکار عمومی و محافل سیاسی را به خود اختصاص داده است.
کرونا، شرایط سیاسی آمریکا را در آستانه یک انتخابات سرنوشتساز ریاست جمهوری دگرگون کرد. دونالد ترامپ و رقیبش جو بایدن، هر دو با چالشهایی مواجه شده اند که بیسابقه هستند. اما در عین حال، شرایط سیاسی جدید آمریکا برای آنها فرصتهایی هم ایجاد کرده است.
بازنگری در برنامه سیاسی و انتخاباتی ترامپ
وقتی کرونا وارد آمریکا شد، ترامپ خطر آن را کم اهمیت نشان داد. دلیل این کار واضح بود. ترامپ نگران بود که این بیماری مهمترین امتیاز انتخاباتیاش –رونق اقتصادی- را به خطر بیندازد. حالا بعد از چند ماه، نگرانی ترامپ به واقعیت تبدیل شد و حتی چهرههای نزدیک به ترامپ نیز اذعان میکنند که کرونا دستاوردهای اقتصادی وی را نابود کرده است.
قبل از کرونا، ترامپ پیوسته به دستاوردهای اقتصادی خود در پایین آوردن نرخ بیکاری و رونق بازار سهام و صنعت نفت و گاز مباهات میکرد. اما با شیوع کرونا، همه اینها یکباره نابود شد. بیکاری، به شکل چشمگیری افزایش پیدا کرد، بازار سهام شاهد خسارتهای سنگین شد و صنعت نفت و گاز در اثر فروپاشی تاریخی قیمتهای جهانی نفت در معرض ورشکستگی قرار گرفت.
علاوه بر این، نحوه مدیریت بحران کرونا توسط دولت ترامپ نیز انتقادات زیادی را متوجه کاخ سفید کرد. ترامپ در نشستهای خبری روزانهاش، اظهارات مناقشهبرانگیز زیادی بیان کرد که بعضی از آنها بسیار خطرناک بود. شاید بارزترین نمونه اظهارات نادرست ترامپ، درخواست وی از مردم برای تزریق مواد ضدعفونیکننده است.
اشتباهات ترامپ در مدیریت کرونا، در نظرسنجیهای محلی و ملی در ماه آوریل تجلی یافت. در این نظرسنجیها که ترامپ را خشمگین کردند، رئیس جمهور آمریکا از رقیبش جو بایدن محبوبیت کمتری داشت.
ترامپ همچنان در برخی نظرسنجیها محبوبیت کمتری دارد. از این رو، برخی محافل نزدیک به دولت ترامپ از بازنگری در سیاستهای انتخاباتی وی خبر میدهند. ولید فارس، مشاور ستاد ترامپ در انتخابات ۲۰۱۶، طی یادداشتی در روزنامه «ایندیپندنت عربی» گفته است در حال حاضر ستاد ترامپ در برنامههای سیاسیاش بازنگری میکند. هدف این بازنگری حفظ رأی دهندگان به ترامپ در سال ۲۰۱۶ و جذب رأی دهندگان جدید در نوامبر آینده است.
انتخابات آینده آمریکا در شرایط بیسابقه همهگیری کرونا برگزار میشود.
دو روی یک سکه
در حالی که ترامپ مشغول بازنگری در استراتژیهای انتخاباتیاش است، بایدن سعی کرده که از ضعفهای ترامپ بهره برداری انتخاباتی کند. بایدن از ابزارهای رسانهای و سیاسی حزب دمکرات استفاده کرده و به انتقادها از پاسخ کاخ سفید به کرونا دامن زده است. حزب دمکرات در بسیج افکار عمومی سابقه قابل توجهی دارد و از حمایت رسانههای جریان اصلی در آمریکا نیز برخوردار است. حمایتی که در انعکاس دیرهنگام ادعاهای آزار جنسی تارا رید علیه بایدن تجلی یافت. رسانههای جریان اصلی در آمریکا، مانند نیویورک تایمز، با چند هفته تاخیر ادعاهای رید را بررسی و منتشر کردند.
ترامپ در چهار سال گذشته از رسانهها و دمکراتها به یک اندازه انتقاد کرده و آنها را دو روی یک سکه دانسته و برای هر دو صفتها و القاب تحقیرآمیزی درست کرده است. او رسانهها را «اخبار جعلی» و دمکراتها را «بیخاصیت» میداند. از دیدگاه ترامپ، «اخبار جعلی» ابزاری در دست «دمکراتهای بیخاصیت» برای زیر سوال بردن دستاوردهای کاخ سفید است.
با این حال، دمکراتها چالشهایی نیز دارند که شاید بارزترین آنها، خود جو بایدن باشد. بایدن در برخی سخنرانیهای انتخاباتی انسجام فکری نداشت. همچنین، جزو اولین کسانی بود که به توصیه «در خانه بمانید» عمل کرد و با تعطیل کردن فعالیتهای انتخاباتی حضوری به صدور بیانیه و فعالیتهای رسانهای اکتفا کرد. اما این فعالیتها نتوانست برخی طرفداران وی را متقاعد کند. در نتیجه، انتقادها از او برای از سرگیری فعالیتهای موثر بالا گرفت. بایدن در ابتدا، صحت این انتقادات را زیر سوال برد و گفت هیچ مدرکی وجود ندارد که ثابت کند ماندن وی در خانه، به ستاد انتخاباتی او صدمه زده است.
با این حال، بایدن به تازگی سعی کرد از خانه خودش فعالیتهای انتخاباتی را به شکل بهتری از سر گیرد. او روز دوشنبه، از منزل خودش یک سخنرانی مجازی ایراد کرد که اتفاقات عجیبی در آن رخ داد. در حالی که بایدن مشغول انتقاد از ترامپ بود، از باغچه پشت سرش مدام صدای غاز و پرندگان دیگر و صدای زنگ خوردن موبایل میآمد.
این اشتباهات در حالی رخ میدهد که ترامپ بر خلاف بایدن، فعالیتهای عمومی را از سر گرفته و در میانه خطرات کرونا به چند ایالت مهم از نظر انتخاباتی، سفر کرده است. ترامپ، در نشستهای خبری سعی کرد خود را رئیس جمهوری نشان دهد که بی توجه به خطرات، برای دفاع از مردم و منافع آمریکا سینه سپر کرده است.
بایدن با چالش دیگری نیز مواجه است که به فرمانداران دمکرات برخی ایالتها مربوط میشود. فرمانداران دمکرات ایالتهای کالیفرنیا، میشیگان و خصوصا نیویورک، در طول بحران به شدت معروف و محبوب شدند. آندرو کومو، فرماندار دمکرات نیویورک هر روز در نشست خبری حاضر میشد و به سوالات خبرنگاران پاسخ میداد. بایدن در مقایسه با این فرمانداران همحزبی، شخصیت ضعیفی ظاهر شد که ماندن در منزل را بر مشارکت در برخی فعالیتهای عمومی مانند کنفرانس خبری ترجیح میدهد. در واقع ترامپ و فرمانداران دمکرات، در طول نشستهای خبری توانستند نتایج مثبتی به دست بیاورند. اما بایدن از این نتایج محروم بود.
به هر حال، فعلا بایدن و ترامپ هر دو در عین برخورداری از برخی امتیازات، با چالشهایی مواجه هستند. در این بین، باید به یک نکته اشاره کرد: اوضاع سیاسی آمریکا به شدت متزلزل شده و مدام در حال تغییر است. از این رو، نمیتوان گفت که وضعیت فعلی تا چه زمانی ادامه پیدا خواهد کرد. آیا قبل از انتخابات سوم نوامبر واکسن کرونا کشف خواهد شد؟ اگر این واکسن کشف نشود، آیا کرونا همچنان ادامه خواهد داشت؟ اقتصاد آمریکا در ماههای باقیمانده تا قبل از انتخابات، چه سمت و سویی خواهد داشت؟ آیا ترامپ خواهد توانست خسارتهای کرونا را جبران یا حداقل کمتر کند؟ پاسخهای این سوالات در تعیین نتیجه انتخابات آمریکا نقش کلیدی دارند.