درخواست برای تمدید مهلت رفع تعهد ارزی صادرکنندگان
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران میگوید: با توجه به شرایط به وجود آمده تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا صادرکنندگان درخواست دارند که بانک مرکزی مهلت رفع تعهد ارزی اعلام شده را تمدید کند.
محمد لاهوتی ، اظهار کرد: بانک مرکزی بر اساس برنامه ریزی خود اعلام کرده که مهلت بازگشت ارز حاصل از صادرات در سال ۹۸ تا پایان تیر ماه ۹۹ تعیین شده است و صادر کنندگانی که قصد دارند از مشوقهای اعلام شده از سوی دولت استفاده کنند، باید تا این زمان ارز خود را بازگردانند.
وی با اشاره به دو اتفاق جدیدی که در مسیر بازگشت ارز صادر کنندگان به کشور به وجود آمده، تشریح کرد: مسئله نخست تغییر در سیاست بازگشت ارز است. در سال گذشته ۸۰ درصد ارز حاصل از صادرات به عنوان تعهد ارزی باید باز میگشت و ۲۰ درصد باقیمانده امکان ورود به شکل اسکناس را داشت، اما در سال جاری بانک مرکزی اعلام کرده که ۱۰۰ درصد ارز حاصل از صادرات باید بازگردد که این موضوع با توجه به تحریم و مشکلات کشور نیاز به حمایت بیشتر از صادر کنندگان دارد.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران ادامه داد: موضوع دوم بحث شیوع کرونا در کشور و تمامی نقاط جهان است. با توجه به اینکه مرزها در ماههای گذشته یا بسته بودند یا با محدودیت در عملکرد فعالیت کردند، برای بسیاری از صادر کنندگان امکان برقرار نگهداشتن ارتباطات و بازگرداندن سریع ارز وجود نداشته است.
به گفته لاهوتی سیاست فعلی بانک مرکزی اجرایی کردن همان مهلت ابتدایی اعلام شده تا پایان تیر ماه امسال است اما با توجه به شرایط به وجود آمده این درخواست وجود دارد که مهلت صادر کنندگان تمدید شود.
وی در پاسخ به این سوال که تا کنون چه میزان از ارز صادراتی در سال ۹۸ به کشور بازگشته است، اعلام کرد: آمار رسمی این موضوع در اختیار بانک مرکزی است و آخرین باری که این بانک آمار سال ۹۸ را اعلام کرد، مربوط به ماههای پایانی سال قبل بود که اعلام شد حدودا ۶۸ درصد از ارز صادراتی به کشور بازگشته است.
عضو اتاق بازرگانی تهران ابراز امیدواری کرد با گشایش نسبی مرزها و افزایش دوباره صادرات فرآیند بازگشت ارز سال گذشته نیز با سرعت بیشتری ادامه یابد.
به گزارش ایسنا، چند روز قبل عبدالناصر همتی - رئیس کل بانک مرکزی - در نامهای به غلامحسین شافعی - رئیس اتاق بازرگانی ایران - اعلام کرد: مهلت صادر کنندگان برای استفاده از مشوقهای صادراتی در رفع تعهد ارزی تا پایان تیر ماه سال ۹۹ اعلام شده است.
به دنبال تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی آمریکا و کاهش درآمدهای نفتی دولت اعلام کرد که بخشی از نیاز ارزی کشور در واردات کالاهای اساسی و ضروری را از طریق صادرات غیر نفتی برطرف خواهد کرد و به دنبال آن برای صادر کنندگان تعهد ارزی در نظر گرفت تا نسبت به بازگشت ارز اطمینان بیشتری حاصل کند. در کنار وارد کردن ارز به سامانه نیما صادر کنندگان مجاز هستند که بخشی از صادرات خود را در قالب واردات به کشور بازگردانند.