سیما سادات لاری روز سه شنبه درباره آخرین آمار ابتلای قطعی به ویروس کرونا و موارد فوت ناشی از آن در کشور افزود: در ۲۴ ساعت گذشته تا ظهر امروز (۲۰خرداد) بر اساس گزارش آزمایشگاه ها و دانشگاههای علوم پزشکی دو هزار و ۹۵ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد. از بین مبتلایان جدید، ۹۰۱مورد بستری و هزار و ۱۹۴ نفر موارد سرپایی یا در تماس با مبتلایان بودند که شناسایی شدند. با در نظر گرفتن موارد جدید، مجموع بیماران مبتلا به کووید۱۹ در کشور به ۱۷۵ هزار و ۹۲۷ نفر رسید.
وی ادامه داد: در طول ۲۴ ساعت گذشته ۷۲ بیمار دیگر مبتلا به کووید۱۹ در کشور جان باختند و از زمان شیوع این بیماری در کشور تاکنون ۸ هزار و ۴۲۵ نفر جان خود را از دست داده اند.
سادات لاری بیان کرد: بر اساس این گزارش ها تاکنون ۱۳۸ هزار و ۴۵۷ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در کشور بهبودیافته و از بیمارستان ترخیص شده اند. ۲۶۳۹ نفر از این بیماران نیز در وضعیت شدید این بیماری و به نوعی بحرانی تحت مراقبت در بخش های آی سی یو قرار دارند که امیدواریم شفا پیدا کنند.
وی گفت: تاکنون یک میلیون و ۱۲۸ هزار و ۶۰۱ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
سخنگوی وزارت بهداشت افزود: آمار مبتلایان کرونا در استانهای کردستان، خوزستان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، بوشهر و کرمانشاه رو به افزایش است. در روزهای گذشته به طور کلی آمار مبتلایان کرونا در کشور سیر صعودی داشته است. امیدواریم مردم با رعایت فاصله گذاری اجتماعی و پرهیز از ترددهای غیر ضرور به کاهش موارد و کنترل اپیدمی کووید۱۹ کمک کنند.
یک تا دو سال آینده درگیر کرونا هستیم
محمد آسایی اردکانی گفت: وضعیت بیماری کووید ۱۹و اپیدمی کرونا در ایران به گونهای است که تعداد بیماران شناسایی شده رو به افزایش است، اما بیشتر موارد بیماری سرپایی و خفیف است و موارد بستری و بیمارستانی چندان اضافه نشده است. علت اصلی افزایش موارد این بیماری در کشور این است که پروتکلهای بهداشتی به خوبی رعایت نمیشود گویی مردم فراموش کرده اند که در اپیدمی کرونا هستیم.
وی در گفتگو با ایرنا ادامه داد: مردم باید بدانند که یک تا دو سال آینده با اپیدمی کرونا زندگی کنیم. امیدواریم که مردم همانطور که در فروردین پروتکلهای بهداشتی را رعایت کردند دوباره حساس شوند و خطر موضوع را جدی بگیرند. ویروس کرونا این طور نیست که یک روز بیاید و فردا برود، به هر حال ویروس کرونا در چرخش است و باید مراقبتهای لازم و پروتکلهای بهداشتی از سوی همه مردم رعایت شود.
مشاور وزیر بهداشت گفت: شایعه افزایش موارد بیمارستانی کرونا و بازگشایی بخشهای تعطیل شده کرونایی درست نیست. نمودار وضعیت اپیدمی کرونا نیز نشان میدهد که موارد بستری افزایش نیافته است و حتی بیماران حاد کرونا که در آی سی یو بستری میشوند نیز بیشتر نشده است.
وی افزود: علت کاهش موارد شدید و بیمارستانی کرونا برای ما در وزارت بهداشت و شاید برای دنیا ناشناخته است، ولی در هر صورت باید به پروتکلهای بهداشتی عمل کرد. بازگشاییها باید به تدریج باشد. اگر در جایی تصمیم گرفته میشود که بازگشایی صورت بگیرد، بعد از آن باید رصد و بررسی شود که آیا این بازگشایی در افزایش موارد ابتلا به کرونا تاثیر داشته یا نه، چقدر تاثیر داشته است و بازگشایی هر صنف خاص چه تاثیری در اپیدمی کرونا گذاشته است و بعد از آنکه تکلیف اثرات بازگشایی یک صنف مشخص شد، سراغ بازگشایی جای دیگر برویم. اینکه یک دفعه همه جا باز میشود حتما در افزایش بیماری موثر است.
آسایی اردکانی در پاسخ به این پرسش که آیا بازگشایی همه اصناف در فاصله کوتاه نگران کننده نیست گفت: به هر حال در این مورد ستاد ملی کرونا تصمیم میگیرد و حتما مسائل و ملاحظات اقتصادی را در نظر گرفته اند. اما از بعد و منظر سلامت باید این بازگشاییها تدریجی صورت میگرفت. توصیه سازمان بهداشت جهانی این است که بازگشاییها گام به گام و تدریجی انجام شود و وضعیت پایش شود بعد درباره بازگشایی اماکن جدید و فاز بعد تصمیم گیری شود.
مشاور وزیر بهداشت در پاسخ به این پرسش که آیا بازگشاییها باید کندتر انجام میشد گفت: نمیخواهم در این مورد اظهار نظر کنم و بگویم باید کندتر انجام میشد، اما توصیه سازمان بهداشت جهانی که در عملکرد کشورهای اروپایی هم دیده میشود، این است بازگشاییها گام به گام و تدریجی انجام شود و واقعیت این است که ما در ایران سریعتر از اروپا در بازگشاییها عمل کردیم. فکر میکردیم وضعیت در حال عادی شدن است در حالی که این طور نبود.
وی ادامه داد: در پاییز هم احتمالا آنفلوانزا و کرونا را با هم خواهیم داشت. واقعیت موجود نشان میدهد که خیلی نباید روی خاموشی اپیدمی کرونا در تابستان حساب باز کنیم. فرصت سه ماهه تابستان زمانی است که باید برای مقابله با کرونا در پاییز آماده شویم. نکته مهم این است که شبکه بهداشتی و درمانی برای تست کردن بیماران سرپایی اقدام میکند. حدود ۱۲۰۰ مرکز بهداشتی، درمانی (مراکز ۱۶ ساعته) به تجهیزات تست کردن مجهز هستند. بسیاری از افراد در جامعه ناقل سالم هستند و علایم بستری ندارند. کمتر از یک سومی که افرادی که ناقل و مبتلا به ویروس کرونا تشخیص داده میشوند در بیمارستان بستری میشوند.
آسایی اردکانی در پاسخ به این پرسش که آیا در مدیریت کرونا در ایران به اندازه کافی به بیماران خفیف و سرپایی توجه شد، افزود: تمام دنیا و کشورهایی که سیستم بهداشتی و درمانی قوی دارند با این مشکل مواجه بودند. مساله ما در ایران این است که ویروس کرونا کمتر شناخته شده و شناحت محدود ما درباره عوارض این ویروس هنوز محدود است.
وی گفت: کم توجهی به موارد سرپایی به علت کمبود امکانات تشخیصی نبود، شاید در اوایل شروع اپیدمی این مساله و کمبود لوازم تشخیصی وجود داشت. البته انجام روزانه حدود ۲۰ هزار تست هنوز کافی نیست و باید بیشتر شود. توان انجام میزان بیشتر تست وجود دارد، اما به هر حال در شرایط تحریم هستیم و هر تست کرونا حدود ۴۰۰ هزار تومان برای دولت تمام میشود.
مشاور وزیر بهداشت افزود: گرفتن تست کرونا از افراد نیز اصول و قواعدی دارد، نمیشود همین طوری توی خیابان از مردم تست گرفت. باید علایم شک برانگیزی داشته باشد و مهمتر از همه انجام تست از اطرافیان افراد مبتلاست که حتما باید انجام شود. اوایل شروع کرونا اصلا امکانات انجام تست نداشتیم، اما اکنون شرکتهای دانش بنیان کیت تشخیص تست کرونا را در داخل به صورت انبوه تولید کرده اند و بیشتر هم تولید میکنند. وضعیت امروز ایران در انجام تست حتی نسبت به کشورهای اروپایی در جایگاه خوبی است.
وی درباره احتمال بازگشت دوباره محدودیتها به علت افزایش موارد مبتلایان به ایرنا گفت: این احتمال وجود دارد و قطعا اگر این اتفاق بیفتد باید محدویتها برگردد و حتما وزیر بهداشت و همکارانشان در ستاد ملی کرونا وضعیت کشور را رصد میکنند و به تصمیم گیران در دولت اطلاع میدهند. من در جلسات ستاد ملی کرونا حضور ندارم و نمیدانم چنین تصمیمی گرفته میشود یا نه، ولی مطمئن هستم اگر وضعیت بدتر شود قطعا محدودیتها بر میگردد و باید این اتفاق بیفتد.
آسایی اردکانی درباره پیشنهاد وزیر بهداشت برای بازگشایی مدارس در تابستان برای پیشگیری از مواجهه همزمان آنفلوانزا و کرونا در پاییز گفت: نمیتوانم در این مورد اظهار نظر کنم، اما در شرایطی که امروز هستیم و افزایش موارد ابتلا به کرونا را میبینیم، باز شدن مدارس به هیچ وجه توصیه نمیشود و قطعا همان طور که سازمان بهداشت جهانی توصیه کرده بازگشاییها باید گام به گام، تدریجی، پس از رصد شرایط و متناسب با وضعیت اپیدمی انجام شود.
احتمال ابتلای ۱۵ میلیون نفر به کرونا در ایران
عضو کمیته اپیدمیولوژی کرونا گفت: مسیر انتقال ویروس در تابستان قطعا ادامه خواهد داشت و انتظار داریم اگر این مسیر ادامه داشته باشد درصد مبتلایان از ۱۵ میلیون نفر نیز ممکن است بالاتر برود.
احسان مصطفوی، عضو کمیته اپیدمیولوژی کرونا و رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای نوپدید و باز پدید انستیتو پاستور در نشست خبری مجازی با خبرنگاران اظهار داشت: خوشبختانه در مقایسه با بسیاری کشورهای پیشرفته و امریکایی میزان کشندگی بیماران کرونا در ایران کمتر است.
وی ادامه داد:یکی از عوامل کاهش کشندگی بیماری در ایران جوان بودن جمعیت است؛ به طوری که نیمی از جمعیت کشورمان کمتر از ۳۰ سال دارند و، اما در برخی کشورها مانند اسپانیا این میانگین ۴۵ سال است.
عضو کمیته اپیدمیولوژی کرونا افزود: مجاهدتهای همکاران در حوزه درمان و نداشتن چالش جدی در این حوزه از علل دیگر پایین بودن میزان مرگ و میر در کرونا در کشور است.
مصطفوی بیان داشت: در هفتههای اخیر روند تند صعودی در باره مبتلایان گزارش شده است و یکی از عوامل آن این است که میزان تست موارد مشکوک را افزایش دادیم و از حدود ۱۰ هزار تست روزانه به ۲۰ هزار تست رسانده ایم.
عضو کمیته اپیدمیولوژی کرونا در پاسخ به خبرنگار فارس در باره میزان ابتلا به کرونا در مردم کشور، گفت: مطالعات مختلفی صورت گرفته است. در تهران مطالعهای شد و از کارمندان مختلف ادارات در یکماه پیش انجام شد که تست ۲۰ درصد افراد مثبت بود و در افرادی که برای بیماری دیگری به آزمایشگاه رفته بودند نیز ۱۲ درصد تست کرونا مثبت بودند.
وی اضافه کرد: براساس مطالعات سازمان انتقال خون که در یک ماه پیش انجام شد، میزان بروز تجمعی در استانهای با آمار مبتلایان بالا، ۳۴ درصد، در استانهای با آمار متوسط، ۱۲ درصد و در استانهای با آمار کم ۴ درصد بوده است.
عضو کمیته اپیدمیولوژی کرونا یاداور شد: بر اساس مطالعاتی در تهران از جمعیت عمومی تهران ۸ درصد موارد مثبت به کرونا بودند و اگر این تحقیقات و مطالعات را بپذیریم باید بگوییم بیش از ۱۰ درصد میزان الودگی به کرونا داشته باشیم؛ البته شدت ابتلا در استانهای مختلف متفاوت است.
مصطفوی متذکر شد: بر اساس این یافتهها شاید ۱۵ میلیون نفر در کشور تجربه آلودگی به ویروس کرونا را داشته باشند و در طول این مدت مبتلا شده باشند، اما تستهای سرولوژی خطاهایی دارد.
کرونا قدرت سرایت زیادی دارد
وی تصریح کرد: درکل به نظر میرسد با بیماری مواجه هستیم که سرایت پذیری بالایی دارد، اما افرادی که سرانجام در اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست میدهدند افراد مسن و دارای بیماری زمینهای هستند. انتخاب شهرها با وضعیت سفید و ... براساس میزان بیماران بستری است.
عضو کمیته اپیدمیولوژی کرونا درباره ناتوانایی در انجام تست بیشتر در کشور، خاطرنشان کرد:هم تست سروولوژی و هم تست پی سی آر داریم و آنچه نیاز داریم درباره تست مولکولی است و در برخی آزمایشگاهها استفاده میشود. روزانه ۲۰ هزار تست را میتوانیم انجام دهیم و میتوانیم این میزان را به ۲.۵ برابر برسانیم.
فعالیت ۱۵۰ آزمایشگاه تشخیص کرونا
مصطفوی ابراز داشت: این افزایش انجام تست بر اساس سیاستهای تعریفی است. روز ۳۰ بهمن سال گذشته ما تنها ۴ آزمایشگاه انجام تست داشتیم و روزانه صدها تست انجام میشد. با تربیت نیروی انسانی و تجیزات لازم اکنون ۱۵۰ آزمایشگاه تست را انجام میدهدو یک سوم آزمایشگاههای خصوصی نیز تست را انجام میدهند.
وی تصریح کرد: با توجه به این موارد در روزهای ابتدایی بیشتر تستها اولا در بیماران بدحال انجام میشد، اما با افزایش آزمایشگاه انجام تست بیشتر شد و اکنون سیاست وزارتخانه این است که تمرکز بر افراد با ریسک بالا و مرگ باشد تا این افراد شناسایی شوند.
عضو کمیته اپیدمیولوژی کرون متذکر شد: اگر سیاست این باشد که افزایش تست داشته باشیم ما مشکل خاصی در خصوص انجام تست نداریم.
انتظار افزایش مبتلایان به بیش از ۱۵ میلیون نفر وجود دارد
مصطفوی افزود: در استانهایی که ابتدا بیشتر درگیر شدند مانند قم، گیلان، البرز، اصفهان و اینکه شواهدی میبینیم که درصد قابل توجهی از افراد در این مناطق به کرونا مبتلا شده باشند؛ در نتیجه ابتلا در آنها رو به کاهش باشد. البته مسیر انتقال ویروس در تابستان قطعا ادامه خواهد داشت و انتظار داریم اگر این مسیر ادامه داشته باشد از میزان ۱۵ میلیون نفر نیز درصد مبتلایان باز بالاتر برود.
کرونا از حشرات منتقل نمیشود
وی ادامه داد: این موضوع پیش آگاهی است برای پاییز که چراکه درصد زیادی تری مبتلا شده اند و شاید در پاییز میزان کمتر باشد؛ ضمن اینکه شواهدی مبنی بر انتقال ویروس از طریق حشرات وجود ندارد.
عضو کمیته اپیدمیولوژی کشوری کرونا خاطرنشان کرد: اگر میتوانستیم در روزهای ابتدایی شیوع کرونا ظرفیت انجام تست را بالا میبردیم و بیماران سرپایی را شناسایی میشدند شاید اپیدمی ما فرق داشت و اکنون در یال نزولی اپیدمی بودیم.
مصطفوی اضافه کرد: درباره میزان روند بیماری بهتر است صرفا درباره بیماران بستری توجه کنیم. ما میگوییم از پیک اول عبورکردیم و الان تقریبا در مرحله ثبات هستیم و نوسان ثابتی در میزان مبتلایان و مرگ و میر داریم؛ اگر چه در خصوص بستریها نیز افزایش تدریجی بیماری را شاهد هستیم.
ورود به پیکهای بعدی کرونا دور از ذهن نیست
وی ابراز داشت: دور از ذهن نیست پیکهای بعدی داشته باشیم و، اما انتظار نداریم این میزان بشدت اواخر فروردین باشد. تحلیل دوم در این خصوص این است که بر اساس دادههای بیماران مشاهده میکنیم پیک اولیه در اواسط فروردین و تقریبا در ۲ ماه اخیر نوسان ملایمی در میزان مرگ داشته ایم و مرگ روزانه ۵۰ تا ۸۰ بیمار را داشتیم.
پیک اول کرونا را گذراندیم
عضو کمیته اپیدمیولوژی کشوری کرونا خاطر نشان کرد: این موضوع نیز موید این است که ما پیک اول را عبور کردیم و شاید پیکهای بعدی را داشته باشیم و این مربوط به روند کرونا در کشور است، اما شاید تحلیل استانی دقیقتر از تحلیل وضعیت کل کشور باشد.
مصطفوی افزود: شاید برخی استانها پیک دوم وسوم را دداشته باشند. تحلیل کمیته اپیدمیولوژی کرونا در هفته گذشته یعنی در هفته انتهایی به ۱۷ خرداد انجام شد که در این گزارش اعلام شد بیماری کرونا تغییر مختصرصعودی در کشور داشته است، اما درباره ۱۳ استان آذربایجان شرقی، هرمزگان، کردستان، قم، مرکزی، یزد، فارس، خراسان جنوبی، گلستان، همدان، کرمان و کهکیلویه در هفته منتهی به ۱۷ خرداد روند صعودی وجود داشته و شروع پیک اپیدمی داشته اند.
تهران و کرمانشاه روند ثبات با تغییر مختصر در کرونا دارند
وی افزود: در ۷ استان شامل خوزستان، اصفهان، آذربایجان غربی، ایلام، چهارمحال بختیاری، خراسان رضوی و زنجان تغییر مختصرصعودی داشته اند. ضمن اینکه در استانهای تهران و کرمانشاه روند ثبات با تغییرات مختصر دیده شد و خراسان شمالی، البرز، و سیستان و بولچستان نیز اخیر ا یک پیک اپیدمی را تجربه کردند.
عضو کمیته اپیدمیولوژی کشوری کرونا با بیان اینکه استانهای لرستان، سمنان، قزوین، مازندران و گیلان با توجه به ناسازگاری دادهها امکان تحلیل روند اپیدمی نداشتند، بیان داشت: جامعه جهانی از ۴ ماه پیش با شیوع کرونا بر اساس دادههای چین درباره کرونا تحلیل داشت. ابتدا میزان کشندگی کرونا را ۲ تا ۳ درصد عنوان شد و افراد بدون علامت را ۱۰ درصد اعلام کردند.
میزان مرگ کرونا کمتر از ۳ دهم درصد
مصطفوی ابراز داشت: همچنین گفته شد هر فرد آلوده میتواند ۲.۵ نفر را مبتلا کند، اما اکنون میزان کشندگی کرونا کمتر از ۲ درصد است و بر اساس مطالعات در آمریکا میزان کشندگی کمتر از ۳ دهم درصد است. همچنین گفته میشود که بیش از یک سوم جمعیت بدون علامت هستد. امروز سازمان بهداشت جهانی نیز اعلام کرده که افراد بدون علامت نمیتوانند انتقال دهنده کرونا باشند.