به گزارش سایت طلا ، ویتامین K، یک ویتامین محلول در چربی، نقشی مهم در حفظ سلامت استخوان و قلب ایفا می کند. اصطلاح ویتامین K به خانواده ای از ترکیبات با ساختار شیمیایی مشترک 2-متیل-1، 4-نفتوکینون ارجاع می شود. این ترکیبات شامل فیلوکینون (ویتامین K1) و یک سری مناکینون ها (ویتامین K2) می شوند.
نتایج این بررسی نشان میدهد، بزرگسالان مسن که ویتامین K در بدن آنان نسبت به سایر افراد پایینتر است، با خطر مرگ بیشتری در مدت ۱۳ سال مواجه میشوند.
این مطالعه بر روی ۴۰۰۰ بزرگسال در سنین ۵۴ تا ۷۶ سال با سطح پایین ویتامین K انجام گرفت و محققان دریافتند، این افراد نسبت به افرادی که سطح این ویتامین در آنان کافی است، بیشتر در معرض خطر مرگ هستند. پس این ویتامین میتواند نقش محافظتی برای سلامتی افراد داشته باشد.
این ویتامین بهعنوان ماده مغذی در سبزیجاتی مانند کاهو، کلم و اسفناج و روغنهای گیاهی مانند سویا و کلزا یافت میشود و میتواند در سلامتی افراد موثر باشد.
ویتامین K یک ماده مغذی است و برای حفظ رگهای خونی سالم بسیار مهم است. پروتئینهای موجود در بافت عروقی به ویتامین K نیاز دارند.
این پروتئینها به جلوگیری از ایجاد کلسیم در دیواره شریانها کمک میکند و بدون ویتامین K کافی، عملکرد آنها کاهش پیدا میکند.
این موضوع مشابه زمانی است که یک باند لاستیکی خشک میشود و خاصیت ارتجاعی خود را از دست میدهد، زمانی که رگها و شریانها کلسیفیکاسیون میشوند (جمع شدن کلسیم در یکی از بافتها) خون کمتری را پمپ میکنند و عوارض مختلفی ایجاد میشود.
محققان، شرکتکنندگان را با توجه به سطح ویتامین K در خون طبقهبندی کردند و سپس خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و مرگ را در مدت ۱۳ سال موردبررسی قراردادند.
تمام شرکتکنندگان در ابتدای مطالعه بیماری قلبی نداشتند و سطح ویتامین آنان اندازهگیری شد. همچنین، سن، جنس، نژاد، قومیت، شاخص توده بدنی (BMI)، تری گلیسیرید، سطح کلسترول، وضعیت سیگار کشیدن و استفاده از داروها برای دیابت یا فشارخون بالا هم موردبررسی قرار گرفت.
نتایج نشان داد، بین سطح ویتامین K و بیماریهای قلبی ارتباط معنیداری وجود ندارد. بااینحال، افرادی که سطح این ویتامین در آنها کمتر بود، در مقایسه با افرادی که میزان کافی ویتامین K داشتند، ۱۹ درصد بیشتر در معرض خطر مرگ بودند.
این احتمال هست که ویتامین K با بیماریهای قلبی و افزایش مرگومیر مرتبط باشد، با توجه به اینکه پروتئینهای موجود در بافت عروقی به عملکرد ویتامین K نیاز دارند.
محققان اظهار کردند: مطالعات بیشتری نیاز است تا نشان دهد که چرا سطح این ویتامین با خطر مرگ همراه است و با بیماریهای قلبی کمتر مرتبط است. نتایج این تحقیق در نشریه Clinical Nutrition منتشرشده است.
محققان اظهار کردند: " ویتامین K در مواد غذایی میتواند به مقابله با بیماری کووید -۱۹ نیز کمک کند. "
دانشمندان در هلند پیوند احتمالی بین کمبود این ویتامین و مرگ ناشی از بیماری کووید -۱۹ را تایید کردند.
این بررسی نشان داد، در بیمارانی که به علت این بیماری فوت کردند یا تحت مراقبتهای ویژه ناشی از بیماری کروناویروس هستند، نشانههایی از کمبود این ویتامین مشاهدهشده و محققان امیدوارند تغییر رژیم غذایی بتواند در واکنش به این بیماری و مقابله با آن کمککننده باشد.
تنظیم لخته شدن خون
یکی از عملکردهای اولیه ویتامین K تنظیم لخته شدن خون محسوب می شود، که نیازمند مجموعه ای خاص از مولکول ها است که به طور مداوم در جریان خون گردش می کنند.
همچنین، ویتامین K به انتقال کلسیم در سراسر بدن کمک می کند، که برای تنظیم لخته شدن خون مورد نیاز است.
به طور همزمان، ویتامین K به بهبود اختلالات خونی به نام سندرم میلودیسپلاستیک کمک می کند. همچنین، این ویتامین برای معکوس کردن آثار داروهای رقیق کننده خون هنگامی که بیش از اندازه مصرف می شوند، کاربرد دارد. افزون بر این، ویتامین K در پیشگیری از مشکلات لخته شدن خون در نوزادان نقش دارد.
بهبود سلامت استخوان
ویتامین K نقش مهمی در بهبود سلامت استخوان و کاهش خطر شکستگی آن ایفا می کند. دریافت ویتامین K به طور ویژه برای بانوان یائسه که در معرض خطر پوسیدگی استخوان قرار دارند، مهم است.
بدن به ویتامین K برای استفاده از کلسیم در استخوان سازی نیاز دارد. مقدار کافی از ویتامین K، به ویژه ویتامین K2، برای استئوکلسین فعال، پروتئینی که در خون گردش می کند و یون های کلسیم را به ماتریس استخوان پیوند می دهد و از این رو، استخوان را قویتر می سازد، نیاز است.
افرادی که دارای مقادیر کافی از ویتامین K هستند، تراکم استخوانی بیشتری دارند، در شرایطی که سطوح پایین این ویتامین با پوکی استخوان پیوند خورده است.
پشتیبانی از سلامت قلب
ویتامین K برای سلامت قلب یک ماده مغذی خوب محسوب می شود. این ویتامین به واسطه جلوگیری از ساخت مواد معدنی در شریان ها به کاهش فشار خون کمک می کند. این شرایط به قلب اجازه می دهد آزادانه خون را به سراسر بدن پمپ کند.
ویتامین K به کاهش التهاب و محافظت از سلول های موجود در رگ های خونی، هم سرخرگ ها و هم سیاه رگ ها، کمک می کند. این شرایط به نوبه خود احتمال ایست قلبی یا حملات قلبی را کاهش می دهد.
مبارزه با سرطان
به واسطه آثار ضد سرطانی، ویتامین K در مبارزه با سرطان های روده بزرگ، معده، کبد، دهان، پروستات و بینی نقش ایفا می کند.
مطالعه ای که در سال 2003 در نشریه Alternative Medicine Review منتشر شد، نشان داد، از 30 بیمار مبتلا به یک نوع سرطان کبد که ویتامین K1 خوراکی دریافت کرده بودند، بیماری در شش بیمار تثبیت شد، هفت بیمار واکنش نسبی نشان دادند و هفت بیمار بهبود عملکرد کبد را تجربه کردند.
اگر به سرطان مبتلا هستید یا سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری را دارید باید از مصرف ویتامین K به میزان کافی اطمینان حاصل کنید و در همین راستا، حتی ممکن است نیازمند افزودن مکمل ویتامین K به رژیم غذایی خود باشید.
افزایش حساسیت به انسولین
ویتامین K برای افزایش مقاومت به انسولین و کاهش خطر ابتلا به دیابت مفید است. همان گونه که پیشتر اشاره شد، دو نوع ویتامین K شامل K1 و K2 وجود دارند.
کاهش درد قاعدگی و خونریزی شدید
ویتامین K عاملی کلیدی در انعقاد خون است و بدون آن خون به طور موثر و درست لخته نمی شود. این شرایط می تواند به خونریزی شدید طی قاعدگی منجر شود که درد و گرفتگی عضلات هر چه بیشتر را به همراه دارد.
به طور همزمان، ویتامین K گرفتگی های عضلانی ناشی از سندرم پیش از قاعدگی (PMS) و دیگر دردهای قاعدگی را به واسطه تنظیم عملکرد هورمون ها کاهش می دهد.
توجه:
افرادی که داروهای تجویزی ضد انعقاد را مصرف می کنند هرگز نباید مکمل ویتامین K مصرف کنند.
مکمل ویتامین K طی دوران بارداری ممکن است خطر زردی در نوزادان را افزایش دهد.
مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین K توسط مادران شیرده به طور کلی بی خطر در نظر گرفته می شود.
افرادی که دوزهای بالا از آسپرین و گنه گنه (کینین) دریافت می کنند ممکن است به افزایش مصرف ویتامین K نیاز داشته باشند. با پزشک خود مشورت کنید.
پشتیبانی از عملکرد مغز
شواهد رو به افزایشی وجود دارند که به پشتیبانی ویتامین K از سلامت مغز اشاره دارند. این ویتامین دارای ویژگی ضد التهابی است که از مغز در برابر استرس اکسیداتیو شکل گرفته توسط رادیکال های آزاد محافظت می کند. استرس اکسیداتیو می تواند به سلول های مغز آسیب وارد کند و موجب ابتلا به بیماری آلزایمر، بیماری پارکینسون و موارد دیگر شود.
ویتامین K برای سوخت و ساز اسفنگولیپید نیاز است. اسفنگولیپیدها دسته ای از مولکول های طبیعی موجود در غشای سلول های مغزی هستند. این مولکول ها در طیف گسترده ای از فعالیت های سلولی نقش دارند، که به ساخت و پشتیبانی از مغز کمک می کنند.
چه میزان ویتامین K نیاز دارید؟
موسسه ملی سلامت آمریکا جدول زیر را برای مصرف روزانه ویتامین K بر مبنای میکروگرم و بر اساس سن و جنسیت ارائه کرده است. بیماری های مشخص ممکن است موجب تغییر در این مقادیر شوند.
میزان مصرف توصیه شده روزانه برای ویتامین K |
||
بانوان |
آقایان |
سن |
2 میکروگرم |
2 میکروگرم |
0 تا 6 ماه |
2.5 میکروگرم |
2.5 میکروگرم |
7 تا 12 ماه |
30 میکروگرم |
30 میکروگرم |
1 تا 3 سال |
55 میکروگرم |
55 میکروگرم |
4 تا 8 سال |
60 میکروگرم |
60 میکروگرم |
9 تا 13 سال |
75 میکروگرم |
75 میکروگرم |
14 تا 18 سال |
90 میکروگرم |
120 میکروگرم |
19 سال به بالا |